(+Fotos) Andorra, 46è país amb presència de l’Instituto Cervantes
El passat 9 de febrer, l’Ambaixada d’Espanya a Andorra va celebrar l’inici d’aquesta relació amb una recepció oficial i la inauguració de l’exposició ‘50 años de complicidades imaginarias’.
Fotos: César De Pablos
L’Instituto Cervantes a Andorra ja és una realitat, però en forma d’extensió, és a dir, del centre que l’Instituto Cervantes té a la ciutat francesa de Tolosa. Luis García Montero, poeta, catedràtic i director de l’Instituto ja ho va anunciar l’estiu passat, quan es va reunir amb les autoritats andorranes i va visitar el col·legi espanyol Maria Moliner.
Com bé va remarcar l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, aquesta era una possibilitat que s’estava estudiant des de fa temps, no només per enfortir els lligams culturals entre ambdós països, sinó també per consolidar les relacions acadèmiques i les certificacions dels Diplomes d’Espanyol com a Llengua Estrangera. “Que l’Instituto Cervantes tingui una seu a Andorra, era una vella aspiració d’aquesta Ambaixada”, confessava Ros, qui va recordar que el Consell d’Administració de l’Instituto va prendre la decisió favorable el passat 13 de gener.
Es preveu l’obertura d’un Punt Cervantes a la Biblioteca Comunal Universitària de Sant Julià de Lòria
El passat 9 de febrer, l’Ambaixada que encapçala Àngel Ros va presentar, de manera oficial, la primera activitat cultural, aixoplugada per l’Instituto Cervantes, a territori andorrà. Es tracta de l’exposició ‘50 años de complicidades imaginarias’, comissariada per Lluís Torrens, en la qual l’espectador pot apreciar, fins al 31 de març, diferents tècniques de gravat de prominents creadors com ara Miró, Dalí, Chillida, Muntades, Plensa, Fontcuberta, Guinovart, entre altres, a través d’obres elaborades entre el 1970 i el 2020.
Juan Pedro de Basterrechea, director de l’Instituto Cervantes de Tolosa i que també va ser present a l’exposició, es va mostrar molt satisfet amb l’assoliment de la fita, ja que, des d’aquell moment, Andorra és el 46è país amb presència de l’entitat. “Molt bona part de la nostra missió s’enfocarà en la certificació lingüística” dels joves i professionals que resideixen al Principat, però també en fomentar nous cicles de cinema, conferències i, de manera específica, obrir un Punt Cervantes a la Biblioteca Comunal Universitària de Sant Julià de Lòria.
Suport institucional
Com a part dels actes protocol·laris, Ros i de Basterrechea van revelar la placa identificadora de l’Instituto Cervantes a la façana de l’Ambaixada espanyola. En representació de les autoritats andorranes, van ser-hi presents la síndica i subsíndica general, Roser Suñé i Meritxell Palmitjavila; la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach; la ministra d’Ensenyament i Educació Superior, Ester Vilarrubla; el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet; la secretària general del Govern, Ester Fenoll; el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba; els cònsols lauredians Josep Majoral i Mireia Codina, entre altres personalitats de diferents àmbits, com ara educatiu, cultural, empresarial i diplomàtic.