Escaldes-Engordany inaugura una exposició que posa en relleu els pioners de l’hoteleria
La mostra romandrà oberta, a l’Espai Caldes, fins a principis de l’any vinent. El cònsol menor de la parròquia, Quim Dolsa, ha expressat que la intenció de l’exposició és donar reconeixement a la gent que va posar Andorra al mapa.
Fotos: César De Pablos
‘Les Escaldes: Pioners de l’Hoteleria 1900-1960’ és el nom de la nova exposició acollida per l’Espai Caldes, a Escaldes-Engordany, una mostra que ofereix a l’espectador una mirada històrica pels hotels escaldencs més emblemàtics de la primera meitat del segle XX, així com el seu impacte dinamitzador dins de l’economia del Principat d’Andorra.
“Penso que aquesta exposició, especialment a la gent gran i a la de la meva edat, els hi farà caure alguna llàgrima”, expressava Dolsa durant l’acte de presentació als mitjans de comunicació. El cònsol menor escaldenc ha admès que la veritable intenció és “donar reconeixement a la gent que va posar Andorra al mapa”, en especial per aquells que van impulsar els serveis turístics, les pistes d’esquí i el comerç local, marcats també per l’auge de les aigües termals.
Història tangible
A través de diferents objectes, cites destacades i fotografies, ‘Les Escaldes: Pioners de l’Hoteleria 1900-1960’ permet entendre com Andorra va poder fer el salt cap a la modernitat. El visitant, a banda de llegir fragments d’articles de La Vanguardia o del Butlletí de la Societat Andorrana de residents a Barcelona, també s’hi trobaran amb peces úniques com ara rajoles hidràuliques, banyeres de zinc, vaixelles, taules i cadires d’espais icònics, menús, entre els quals destaquen els antics Hotel Muntanya i Hotel Pla.
Valentí Closa, conseller de Cultura del Comú d’Escaldes-Engordany, ha informat que l’exposició es podrà visitar fins al 8 de gener. Al setembre, la corporació retrà homenatge als pioners i, paral·lelament, hi haurà actes complementaris per impulsar la gastronomia, el turisme i l’oci.
Per la seva banda, Anna García, cap de Cultura, ha explicat que, als carrers que connecten el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE) i l’Espai Caldes, es proposa un recorregut fotogràfic que dona testimoni de les activitats comercials que van fer possible la transformació de l’economia del país. Amb motiu de l’exposició, la Perfumeria Júlia del núm. 16 de l’avinguda Carlemany, va recrear l’aparador de la perruqueria que Júlia Bonet va obrir, amb tan sols 17 anys, el 1939.