(+Fotos) El Patronat Dames de Meritxell celebra cinc dècades de compromís social
Més de 140 persones es van sumar a la celebració dels 50 anys del Patronat Dames de Meritxell, que va organitzar un sopar de gala per commemorar la fundació de la primera associació sense ànim de lucre del Principat d’Andorra.
Fotos: César De Pablos
Creada el 1972 amb la missió d’ajudar a qualsevol persona que ho necessiti, el Patronat Dames de Meritxell va celebrar, el passat 15 de juny, el seu 50è aniversari amb un sopar de gala, al qual van assistir més de 140 convidats, entre els quals hi havia distingides personalitats del sector financer, empresarial i polític del nostre país.
La vetllada solidària es va realitzar a la sala Guillemó de l’Andorra Park Hotel i va comptar amb la presència de la presidenta de l’associació, Cristina Cerqueda Díez, i de la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, que van posar en relleu la figura de les dones pioneres del Patronat, com ara Consol Ubach de Rossell, Carmen Maestre de Cardelús, Carmen Sauquet de Riba, Cati Guerrero de Saludes i Maria Lluïsa Cortabitarte de Viladomat.
Cerqueda, qui es va adreçar a tota l’audiència, va explicar que aquest col·lectiu de dones “en aquell moment, ja proporcionava des de menjar fins a calefacció” als més necessitats i, a més a més, “organitzaven sessions de cinema per als nens, perquè creien que era millor que miressin una pel·lícula en comptes d’estar sols al carrer”. Tot i que hi ha canvis palpables i notoris, aconseguits al llarg dels anys, la presidenta de l’actual junta del Patronat revela que, en l’actualitat, “les necessitats no han canviat tant, però sí la manera de solucionar-les”, ja que l’entitat compta amb el suport d’assistents socials que avaluen l’abast de cada ajut. “Avui, la nostra tasca és més lleugera encara que no menys necessària. Sovint explico els casos en els quals estem immerses, les situacions que ens arriben i hi ha una cosa que mai no falla, la reacció de qui m’escolta: ‘No pot ser! Això a Andorra? No ho imaginava…’”, va explicar.
La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, per la seva part, va destacar que, a l’Andorra del 1972, encara era inexplicable o difícil d’entendre que els privats assumissin la responsabilitat de cobrir les necessitats desateses per l’Estat, motiu pel qual cobra més importància que una associació com el Patronat de Dames de Meritxell esdevingués degana de les ONG del nostre país. “Això només va ser possible gràcies a l’empenta d’un grup de dones que volien ajudar a les famílies, a altres dones i sobretot als infants”, va subratllar Pallarés, qui també va recordar que la dècada del 1970 va estar marcada per un creixement demogràfic sense precedents, que va obligar a repensar el rol que tenia la dona en la societat.
Pels profunds canvis socioeconòmics que es gestaven en aquella dècada, el 1978 va ser l’any en el qual el Patronat va obrir l’escola bressol Dames de Meritxell, un centre que va esdevenir pilar de moltes famílies, especialment de dones a les quals se’ls dificultava conciliar la vida laboral amb la familiar. Era una Andorra diferent, que deixava enrere l’agricultura i la ramaderia, per obrir-se al turisme i als serveis, va explicar Pallarés, qui va elogiar la tasca que l’associació continua fent 50 anys després. “Compartim l’ànima i l’essència d’aquest treball per la inclusió i el benestar social dels ciutadans més vulnerables”, va afegir.
Homenatges i agraïments
Després de les al·locucions de Cristina Cerqueda i Judith Pallarés, els assistents a l’acte van gaudir d’una sèrie de càpsules que mostraven a Maria Lluïsa Viladomat, Piluca Díez, Trini Casadevall i Maria Àngels Naudi, compartint anècdotes i testimonis sobre els diferents reptes que van haver d’afrontar mentre eren part del Patronat.
A banda de reconèixer i recordar aquestes dones, la presidenta Cerqueda també va agrair la presència i col·laboració dels assistents a la gala solidària: “ens fa especial il·lusió que moltes de les persones que són aquí avui, amb nosaltres, vinguin d’altres països i hagin volgut ajudar-nos sense tenir en consideració si van arribar a Andorra fa un mes o fa uns anys”.
Amenitats per als convidats
El hall de l’Andorra Park Hotel va ser el punt de partida d’aquest acte tan emotiu, en el qual els convidats van gaudir d’un aperitiu, acompanyat per la càlida interpretació musical del jove músic Ladis Baró Arana, conegut artísticament com a Ladis B.
Després de l’encertat preàmbul, els comensals van omplir les quinze taules disposades a la sala Guillemó, espai en el qual va transcórrer la resta de la gala. Aleshores, de primer, van poder degustar l’amanida de salmó marinat i mousse d’alvocat, mentre que el plat principal va ser un deliciós jarrete de vedella d’Andorra, puré trufat i suc de rostit.
Quant a les postres, el xef Marc Mora va pensar en alleujar l’efecte de l’onada de calor que ha assotat el Principat durant les últimes setmanes, i va captivar els presents amb una refrescant proposta de pinya ‘cru’ amb gelat de coco.
D’aquesta manera va cloure una gala més que especial, en la qual, amb el patrocini d’Andbank Andorra i Passage i amb el suport de tots els participants, es va poder recaptar un import de 29.292 euros, que serviran per impulsar el programa de beques per al menjador escolar i donar assistència de salut mental als infants menys afavorits.