El 2021 entrarà en vigor la taxa de tinença de gossos
Ha estat una decisió criticada durament per part de la ciutadania però, finalment, diferents comuns del país tiraran endavant la taxa de tinença de gossos per finançar, entre altres coses, la recollida d’excrements de la via pública.
Foto: Comú d’Andorra la Vella/Tony Lara (Arxiu)
Tenir un gos –o qualsevol mascota– no és cosa fàcil, ja que, a banda dels costos de la seva manutenció, comporta un compromís i una responsabilitat per a tota la vida. En el context andorrà, el respecte i la consciència animalista i ciutadana és quelcom pel qual destaca la nostra societat, malgrat excepcions –ningú és perfecte– molt contades a les quals no podem mirar amb indiferència.
Durant els darrers mesos ha estat sobre la taula un tema molt sensible per als amos dels gossos i també per a la resta de ciutadans: la implementació d’una taxa de tinença de gossos. Aquest mecanisme impositiu, segons les autoritats comunals d’Andorra la Vella, Ordino, La Massana i Sant Julià de Lòria, busca sufragar les despeses de neteja de la via pública, davant la proliferació d’excrements no recollits de cans al carrer.
Sens dubte, a simple vista, sembla una mesura coherent, si es té en consideració el problema higiènic al qual es busca donar una solució, però una part molt important de la població denuncia que la decisió afecta justos i pecadors per igual, ja que, en comptes de sancionar directament als infractors, els comuns opten per carregar una taxa a tots els amos de gossos. Un grup de ciutadans ha portat el seu descontentament a la plataforma Change.org i, fins al 16 de novembre, han recollit 6.473 signatures per rebutjar la mesura que, imminentment, entrarà en vigor el darrer trimestre de 2021.
Després de contemplar diferents imports, l’impost serà de 25 euros anuals que, si bé poden semblar insignificants o ajustats per alguns ciutadans, altres consideren que això pot comportar un obstacle més per l’adopció de gossos, ja que al Principat són molts els propietaris de pisos que es neguen a acceptar mascotes per part dels seus inquilins.
Els gossos pigall quedaran exonerats de la taxa, així com els animals de les unitats especials i als nuclis zoològics. El primer gos de les persones majors de 65 anys tampoc haurà de pagar dit impost.
Una base de dades d’ADN
La comissió de treball integrada pels cònsols majors Olga Molné i Josep Majoral, de La Massana i Sant Julià de Lòria, respectivament, i pels cònsols menors Eva Choy, Eva Sansa i David Astrié, d’Ordino, La Massana i Andorra la Vella, en el mateix ordre, també van decidir la creació d’un projecte d’extracció d’ADN dels cans, que permetrà recopilar dades per tal d’aplicar posteriors sancions als ciutadans que no recullin els excrements de la via pública.
Els comuns de Canillo, Encamp, Ordino, La Massana, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria subvencionaran, fins al 31 d’agost de 2021, el cost de 28,22 euros de cada extracció d’ADN dels gossos. Entre l’1 de setembre i el 31 de desembre de 2021, els amos podran realitzar l’anàlisi d’ADN de les seves mascotes, però hauran de sufragar ells mateixos el cost d’aquest requisit que serà obligatori a partir de 2022.