(+Fotos) Don Guillem, el nou holograma del Museu Casa d’Areny-Plandolit
El Museu Casa d’Areny-Plandolit va estrenar el dimarts 20 de desembre un nou espai immersiu que permet conèixer un dels personatges més il·lustres de la casa. Es tracta de Don Guillem d’Areny-Plandolit que, sota el títol ‘El somni de Don Guillem. Una experiència màgica amb hologrames’, vol fer justícia a la seva memòria.
Fotos: Noelia Farias
“Jo sé que alguns parlen de mi com si fos un fantasma, un que va pactar amb el diable, però res més lluny de la realitat”. Amb aquestes paraules de l’holograma de Don Guillem, comença la projecció audiovisual, quan els visitants interrompen al personatge mentre està recordant la seva vida. Don Guillem vivia “en aquesta casa, fins que em van expulsar del país i em van prendre les meves possessions; per això, cada nit vinc, per escriure unes memòries que no acabo mai”.
L’holograma de Don Guillem és el principal protagonista d’una experiència multisensorial formada per hologrames, quadres màgics i un mirall màgic. Tal com afirma Ruth Casabella, cap de museus i monuments del Govern, és un sistema immersiu que ens ajuda a conèixer la figura de Don Guillem, però que també ajuda als visitants a ampliar els coneixements de la Casa d’Areny-Plandolit i de la història del país.
El discurs s’ha elaborat a partir del guió de l’escriptor i historiador Albert Villaró, amb l’assessorament del departament de Patrimoni Cultural, que ha ajudat amb la recerca històrica, i el departament de Política Lingüística, que ha ajudat a acabar de perfilar l’accent de Don Guillem. L’equip audiovisual que ha creat tot el sistema d’hologrames és el Grup Transversal SA, que va guanyar el concurs internacional convocat per Govern. ‘El somni de Don Guillem. Una experiència màgica amb hologrames’ ha estat impulsat pel Ministeri de Cultura i Esports amb l’objectiu de donar continuïtat a la dinamització i actualització dels espais culturals de país.
El Museu Casa d’Areny-Plandolit, un dels equipaments culturals més visitats del Principat i dels més antics, rep múltiples turistes. És per aquest motiu que la projecció, que té una durada de 20 minuts, es pot escoltar en diversos idiomes, com ara català, castellà, francès i anglès. L’entrada serà gratuïta fins al 20 de gener del 2023. Es poden fer reserves a reservesmuseus@govern.ad o al telèfon +376 839 760.