‘Cecilia Valdés’, un viatge a la Cuba colonial de 1830
L’associació Andorra Lírica va posar punt final a la 6a temporada d’òpera amb la sarsuela cubana Cecilia Valdés, una història d’amor i desacords que transcorre a la Cuba Colonial de 1830, i que posa en relleu temes com el racisme i la diferència entre classes socials.
Fotos: Noelia Farias
L’espectacle, encapçalat i dirigit per la soprano i responsable d’Andorra Lírica, Jonaina Salvador, forma part dels esdeveniments organitzats amb motiu de la celebració, a Andorra, de la Cimera Iberoamericana. L’escenari triat per dur a terme les dues actuacions, que van tenir lloc el cap de setmana del 8 i 9 de maig, va ser l’auditori Claror del Centre Cultural i de Congressos Lauredià, a Sant Julià de Lòria.
La sarsuela ‘Cecilia Valdés’ és una peça teatral basada en la novel·la romàntica i costumista de l’escriptor cubà Cirilo Villaverde, quina representació neix de la voluntat de fer un intercanvi cultural entre Andorra Lírica i el gran Teatre Líric Nacional de Cuba. L’espectacle va comptar amb l’actuació de Jonaina Salvador, el tenor cubà Andrés Sánchez Joglar, l’Esbart Laurèdia i músics del país, entre altres figures.
‘Cecilia Valdés’ transcorre a la Cuba colonial de l’any 1830 i explica la història de Cecilia, filla il·legítima i no reconeguda d’un espanyol ric anomenat Cándido Gamboa. Amb el pas dels anys, ella s’enamora del jove Leonardo. Aquest és el seu germanastre, però ningú ho sap, ni tan sols ells. Tots dos mantenen un enamoriscament secret i, fruit de la seva unió, tenen una filla. No obstant això, les pressions socials i familiars posen punt final a la relació i Leonardo abandona a Cecilia per casar-se amb la sofisticada Isabel Llincheta. ‘Cecilia Valdés’ és una història amb destinació tràgica dins de l’univers dels blancs, dels negres i els mulats lliures de l’Havana Colonial.
Aquesta obra és una de les sarsueles més conegudes de Cuba, composada per Gonzalo Roig a partir de la novel·la original. Amb el temps, s’ha transformat en un dels símbols del país gràcies a la seva musica.