Bars, oci nocturn i cultura, en estat crític. Ara també el comerç?
Les noves mesures restrictives han assestat un cop molt dur als diferents sectors de l’economia nacional, especialment a aquells que ja havien patit el seu tancament durant el confinament. En molts casos, el tancament d’aquests locals podria ser definitiu, ja que la situació és insostenible, malgrat les ajudes que puguin rebre per part de Govern.
Indubtablement, aquests sectors senten que han patit un greuge envers altres activitats i, tenint en compte que l’única sortida que tenen recau en el mercat intern, sobretot, mentre restin tancades les fronteres i no vinguin els turistes, molts d’aquests negocis donen, tant la temporada com l’exercici econòmic, per absolutament perduts. Aquest és un extrem que han patit en major intensitat, la restauració, l’hostaleria, l’oci nocturn i la cultura; però si la situació exterior no canvia i els països veïns no obren fronteres, un altre dels motors econòmics del país, com ara el comerç, també quedarà tocat de mort, ja que hem de tenir en compte que la demanda interna no podrà satisfer les necessitats de facturació d’un sector que ja pateix una forta davallada de vendes, un fet que el posa contra les cordes. Però amb això no estem criticant les actuacions dutes a terme per govern, ja que la salut hauria d’estar per sobre de tot, però sí que volem fer una anàlisi i una fotografia dels diferents sectors productius, devastats econòmicament per la pandèmia, que també podrien posar en perill les arques de l’Estat i el benestar dels seus habitants.
Ara tornen a obrir els bars, però en unes condicions, que més que un glop d’oxigen ha suposat un cop de desconcert, a causa de les mesures implementades en aquesta ocasió, que no permetran una recuperació total d’aquest sector, sinó que serà parcial i segurament insuficient, i que tendeix a desaparèixer en benefici d’una reconversió o modernització, que cada dia està més lligada al món de les noves tecnologies, en contra de les relacions socials, molt enfocat en el take away, al teletreball i a la indiferència, o a l’aïllament, i a la deshumanització de moltes feines, que encara requereixen una agradable salutació i d’un somriure. Així que no és d’estranyar que en alguns països asiàtics, assagin amb robots que fan de cambrers, mentre esperem que els cambrers no acabin fent de robots. Aquestes mesures, que l’única cosa que fan és allargar l’agonia dels bars, no permetran la seva recuperació; així que, seria més interessant no caure en aquest parany i valorar les veritables possibilitats de sortir indemnes d’aquesta segona oportunitat, quina facturació, segurament, no permetrà ni tan sols cobrir despeses. Després d’aquest escenari, el més sensat seria reconvertir el sector i pensar en ajuts o noves oportunitats per a tots aquests professionals, que no només perdran el seu negoci, sinó que, a més a més, quedaran totalment endeutats.
Tenint en compte aquest panorama, hem volgut copsar l’opinió d’alguns professionals del sector per a saber quina és la seva situació i quina és la seva esperança en el futur.
Heiko Kichner, membre de la Unió de bars d’Andorra. Fabricant de cerveses i propietari d’una granja familiar.
“Soc fabricant de Cerveses. Al març vaig intentar fer el llançament de la meva marca de cervesa, però va començar la pandèmia i no vaig poder fer res. Al juny vaig poder fer el llançament de la meva cervesa a Itàlia, però tot just, quan el vaig fer, a Itàlia van tornar les restriccions, així que, el llançament va quedar a mig fer.
A causa de les restriccions actuals, no estic fabricant cervesa a Andorra. No m’atreveixo a invertir en el muntat de la fàbrica, perquè no hi ha bars que puguin vendre la quantitat de cervesa que necessito vendre. Soc treballador de la meva pròpia empresa. No he demanat cap ajuda al Govern, perquè fins al moment no l’he necessitat. Amb la meva família tenim una petita granja i hem fet front a la crisi com hem pogut. Em dedico a la gastronomia i a l’hostaleria. Sempre he tingut treball, és per això que no he demanat cap ajuda. No obstant això, tinc bastant menys ingressos perquè no tinc vendes. Si bé tinc la fàbrica ja muntada a Itàlia, no puc vendre i, aquí a Andorra estem com estem. Participaré en el Poblet de Nadal, depenent de les restriccions.
Respecte al futur del sector, crec que ens haurem de preparar per a fer un canvi de costums i passar-lo bé d’una altra manera. Soc alemany i nosaltres estem acostumats, a Alemanya, a prendre la cervesa, a la tarda, i a la nit, som a casa. A Andorra i a Catalunya, que es fa més vida nocturna, crec que encara haurà de passar molt de temps per a poder tornar a la normalitat i, per tenir el mateix contacte social que abans i, poder sortir a ballar a una discoteca.
Com a membre i portaveu de la Unió de bars d’Andorra, vull donar ànims a tots els restaurants i bars de país, perquè sé que és molt dur perdre mesos i mesos de treball, tenir menys ingressos i perdre els estalvis de tota la vida. Nosaltres, des de l’associació de bars, continuarem lluitant per a poder mantenir tots els negocis en peu. No lluitem contra el govern, sinó contra el virus, contra una pandèmia mundial que afecta a tots, però ànims per a tothom perquè tirarem endavant”.
Xavi del Racó d’en Josep
“Es nota molt la crisi. Crec que a la majoria que tenim un negoci ens està afectant negativament, perquè hem hagut de reduir personal i el nivell dels ingressos no és el mateix que els mesos anteriors. Tenim al voltant del 50% de la plantilla en ERTO, amb mitja jornada. El restaurant va estar tancat durant dos mesos i mig. Quan hem pogut obrir, hem reprès l’activitat del negoci, d’això farà ja dos mesos, aproximadament, i aquí estem treballant i intentant tirar endavant. Si bé, el Govern ens ha facilitat algunes ajudes, aquestes ajudes cal retornar-les. I, si em preguntes com veig el futur del meu negoci i del sector en general, el veig una mica negre, el veig malament, però això també dependrà de com continuï evolucionant la crisi i les mesures que adopti el Govern”.
Què diu la unió hotelera?
D’altra banda, el col·lectiu dels restauradors que formen part de la Unió Hotelera (UHA), manifesta que les últimes mesures adoptades pel Govern són beneficioses per al sector i permetrà que els establiments augmentin els seus serveis en l’horari en el qual estiguin habilitats. Jordi Pujol, director de la UHA, es mostra optimista davant aquest nou panorama, encara que reconeix que s’haurien de permetre més comensals per taula. Pujol assenyala que actualment, el sector de la restauració es troba en una situació molt similar als mesos de març i abril, ja que l’activitat està limitada, no hi ha turistes i hi ha restriccions en el servei. Admet que la situació podria canviar per Nadal i amb l’arribada dels turistes, per la qual cosa creu que serà necessari treballar en conjunt amb el Govern per a disposar d’un protocol sanitari que els permeti treballar amb major flexibilització en aquestes dates.
En aquest sentit, el Cap de Govern, Xavier Espot, assegura que, si la situació epidemiològica continua millorant, al desembre, podrien ampliar-se els horaris d’atenció presencial en el sector de la restauració.