L’assemblea general d’AUTEA renova la junta i actualitza els estatuts
L’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra, passa a anomenar-se, per acord unànime de l’Assemblea general, Associació de trastorn de l’espectre de l’autisme d’Andorra (AUTEA). Ahir es va celebrar, de forma online i amb un cert retard causat per la Covid-19, l’Assemblea General d’AUTEA, que va arribar carregada de novetats.
D’una banda, es va renovar la junta directiva que amb una sola candidatura presentada va ser aprovada per aclamació, i que manté a Inés Martí com a presidenta. L’acompanyaran els propers 2 anys alguns membres de la junta sortint, com Laura Vidal, com a vicepresidenta, Joan Giró, Pedro Alberca, Montse Llampayas, Cristina Yañez i Núria March com a vocals. I s’incorporen Carolina Pastor, com a secretària de l’associació, Maika Nin, com a tresorera, i Anna Salas, Anna Muñoz, Pau Gomes i Alfons Godall com a vocals.
Una altra novetat rellevant és el nou descriptiu de l’associació, que a partir d’avui serà Associació Trastorn de l’Espectre de l’Autisme d’Andorra (AUTEA). Amb aquesta actualització, “ens alineem amb el que està reconegut internacionalment pels estudis, diagnòstics i manuals, com el dsm5 que és, trastorn de l’espectre de l’autisme i amb el que ens sentim plenament identificats totes les persones que formem part de l’Associació” ha afirmat Inés Martí.
L’Assemblea va aprovar també la creació de diverses figures com la del Soci d’honor, que té com a objectiu distingir a les persones o entitats que han mostrat un compromís, dedicació i/o contribució a AUTEA o al món del trastorn de l’espectre de l’autisme a Andorra o fora de les nostres fronteres; el Protector, persones, entitats o empreses que gràcies a una aportació en serveis o econòmica, l’associació gaudirà d’una millorar substancial; L’Assemblea General va aprovar ahir el nomenament del primers Protectors d’AUTEA, que són: l’empresa Giraweb, la Skimo Femení i Gol Solidari. Tres entitats i empreses que amb el seu suport han fet realitat una nova pàgina web; una sala sensorial i de preparació física al programa JEI, i col·laborar amb el finançament del nou programa ‘Suport a Casa de 6 a 9 anys’. I finalment, Amics d’AUTEA que distingirà a les persones, entitats culturals, esportives etc. que “mitjançant petites aportacions ajuden i molt a que l’associació segueixi oferint programes i serveis a les persones amb TEA i a les seves famílies; a que seguim fent conscienciació i perquè en definitiva, és també gràcies a elles que subsistim”. Va ressaltar la presidenta d’AUTEA.
I les dues darreres novetats aprovades per l’Assemblea d’ahir són, d’una banda, la creació del Comitè Tècnic Assessor (CTA), que estarà constituït per persones de reconegut prestigi, “amb l’objectiu de disposar d’un grup d’experts que ens puguin assessorar tècnicament en els serveis i recerques de l’associació i avaluar-ne els resultats i presentar propostes de millora” va ressaltar Martí. La seva tasca és voluntària i gratuïta. L’Assembles va aprovar el nomenament dels tres primers membres del CTA, la Dra. Gemma Garcia Parés, psiquiatra amb una reconeguda experiència al Centre de Salut Mental Corporació Parc Taulí i com a Cap de Salut Mental del SAAS; Jose Segundo, psicòleg i director del departament de formació i avaluació d’Specialisterne a Espanya, Itàlia i Llatinoamèrica; i l’arquitecta Beti Faura, que ja ha col·laborat amb AUTEA en per exemple l’organització de la Jornada “Ciutat amable”.
La darrera novetat és la constitució de la Xarxa Professional d’AUTEA que està constituïda per professionals de prestigi al país en el tractament del TEA amb l’objectiu de poder comptar amb el seu assessorament en temes formatius, de recerca, etc. Mai en qüestions relacionades amb persones o famílies amb TEA. Es tracta d’una tasca voluntària i no remunerada. En formen part la psiquiatra Maria Girò; les psicòlogues Silvia Pascal, Bibiana Sans, Aida Raya i Judith Sansa; la neuropsicòloga Montse Masses i l’infermer Aleix Serra. AUTEA espera que en breu s’incorporin altres professionals especialment formats en TEA. “És important comptar en certes iniciatives amb l’assessorament de professionals que tot i la seva joventut, tenen una reconeguda trajectòria al nostre país. Crear una xarxa que sumi i estimuli al coneixement relacionat amb el trastorn de l’espectre de l’autisme ha estat el que ens ha motivat a impulsar la Xarxa Professional de l’associació, que ha estat molt ben rebuda i a la que esperem es vagin sumant més professionals. AUTEA necessita del seu know how i experiència” -ha afegit Inés Marti que s’ha mostrat molt il·lusionada amb la nova junta d’AUTEA. Martí va aprofitar l’acte per agrair als companys de la junta sortint “tot el suport, compromís i coratge demostrats els darrers dos anys a AUTEA”.