Andorra va ser present en la 28a edició del Concurs Internacional de vins de Brussel·les
Per segon any consecutiu, la bandera Andorrana ha tornat a estar present al prestigiós Concurs Mundial de Brussel·les, que enguany va tenir la seva seu a Luxemburg. Mireia Bosch i Josep Baeta, van tornar a ser seleccionats per l’organització per formar part dels panells de tast.
Fotos: Josep Baeta
Enguany, el concurs va comptar amb la participació de la delegació andorrana i amb més de 300 jurats, que durant 9 dies, del 17 al 27 de juny, van tastar els 10.000 vins inscrits al concurs. El passat 1 de juliol es van revelar els resultats dels tats, premiant als millors vins i també les millors revelacions.
Però, què són, com funcionen i per a què serveixen aquests concursos?
En general, els concursos de vins serveixen per oferir una orientació als consumidors, sobre els vins que més destaquen per la seva qualitat, entre aquells del mateix estil i preu.
Un conjunt de tastadors atorguen punts o medalles, tastant a cegues o amb l’ampolla vista. El prestigi del concurs acostuma a anar lligat al prestigi dels seus panells de tast, i la confiança que hi facin els consumidors a l’hora d’escollir un vi.
10.000 vins de tot arreu
El concurs mundial de Brussel·les és un dels més prestigiosos del món, es tasten al voltant de 10.000 vins d’arreu del món, de 46 països i zones vinícoles insospitades. Aquest concurs sol comptar entre 350 i 600 tastadors de més de 50 països, entre ells Andorra. També es distingeix per l’alta sofisticació de l’anàlisi de dades, a càrrec de l’institut d’estadística i anàlisis de dades de Lovain, que afavoreix que els resultats siguin molt fiables, ja que els pondera, en funció de la tendència del tastador, a l’alça o a la baixa.
Les jornades de tast s’organitzen per taules, amb un president i 3 tastadors que avaluen les mateixes sèries de vins, agrupades per un denominador comú: zona, anyada i varietat.
Un detall molt important de les taules de tast és que la formen tastadors de diferents nacionalitats i perfils professionals, alguns més tècnics i d’altres més hedonistes. D’aquesta manera els resultats són molt més fiables per al consumidor, ja que els més tècnics es fixen en qüestions intrínsecament de qualitat, mentre que, els més sibarites, ho fan en funció de les seves virtuts més gastronòmiques.
Les medalles que es van atorgar van ser:
- Plata, entre 84,1 i 86,1 punts
- Or, entre 86,2 i 90 punts
- Gran or, de 90,1 a 100 punts.
Els vins més premiats ja es troben a Andorra
Els països que han tingut més vins premiats són: França amb, 672 distincions; Espanya, amb 507; Itàlia, amb 389 i Portugal, amb 335.
Alguns d’aquests vins premiats en l’edició 2021 es poden trobar fàcilment a Andorra. A continuació mostrem alguns d’ells:
- Ramón Bilbao criança, edició limitada 2018 · Gran or
- Rioja Vega, gran reserva de 2014 · Gran or
- Les Sorts Vinyes Velles 2017 (Montsant) · Gran or
- Cava Josep Masachs, tradicional Brut 2018 · Gran or
- Coto de Hayas rosat i Solo Centifolia (Campo de Borja) · Or
- Borsao Tres Picos, (Campo de Borja) · Or
- Vega Aixalà Viern 2012 ( Conca de Barberà) · Or
- Protos Tempranillo Ecológico i Protos 27 de 2018 · Or
- Carmelo Rodero criança i Carmelo Rodero reserva · Or
- Tinto Pesquera criança 2018 · Or
- López Cristóbal criança 18 i Lopez Cristóbal reserva 16 · Or
- Las Ocho 2019 (Pago de Chozas Carrascal) · Plata
- Arzuaga Reserva 2017 (Ribera del Duero) · Plata
- Coto de Hayas Garnacha centenària (Campo de Borja) · Plata
- Coto de Hayas rosado 2020 (Campo de Borja) · Plata
- Nexus Criança (Ribera del Duero) · Plata
- Beronia blanc, reserva i gran reserva · Plata
- La Planta 2019 Arzuaga · Plata
- Viñabuena tinto 2020 i Viñabuena criança 2016 (Ribera del Duero) · Plata
- López Cristobal Roble 2019 · Plata
A banda de les medalles de plata, or i gran or, el concurs també va concedir trofeus “revelació” als vins amb millor puntuació en cada categoria. Troba tots els resultats a la pàgina web www.concoursmondial.com