Andorra i el futur, reptes cap a la sostenibilitat
La XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern, celebrada a Andorra, va servir perquè es posés sobre la taula un problema sensible que, malgrat que silenciós, constitueix una urgència per a la regió: la depressió del medi ambient.
Fotos: SFGA/JAViladot
En el marc de les activitats prèvies al fòrum internacional de la Cimera Iberoamericana, Sílvia Calvó, ministra de Medi Ambient, va encapçalar la X Conferència Iberoamericana de Ministres de Medi Ambient, que va ser represa després d’11 anys, amb la participació de 22 autoritats. Aleshores, es van identificar com a problemes més sensibles, el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i la degradació dels sòls. “Ha estat sota la presidència d’Andorra que s’ha pogut recuperar una declaració ambiental, amb la qual estiguessin d’acord els caps d’Estat i de govern participants”, afirma la ministra Calvó, qui considera cabdal que la Secretaria Pro Tempore de relleu –la República Dominicana– impulsi l’Agenda Mediambiental Iberoamericana, per fer front a les causes i efectes dels temes esmentats.
Multilateralisme i sostenibilitat
Quelcom en què van coincidir els caps d’Estat i de govern iberoamericans, és que el multilateralisme i la cooperació internacional són la punta de llança que té la regió iberoamericana per buscar solucions tant a la crisi de la Covid-19 com a les qüestions mediambientals. De fet, aquests dos fronts, ben lligats malgrat que d’una manera no tan evident, són conseqüència de l’ús inadequat i indiscriminat dels hàbitats naturals, la contaminació, el comerç il·legals d’espècies, la disminució de la superfície d’ecosistemes naturals i la pèrdua de biodiversitat.
Considerant els resultats assolits fins a la data, els mandataris participants en la Cimera van reconèixer que, a cinc anys de l’adopció de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i l’Acord de París sobre el canvi climàtic, cal intensificar els esforços globals per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Accions mediambientals acordades en la Declaració d’Andorra:
- Impulsar l’Agenda Mediambiental Iberoamericana.
- Garantir l’accés a l’aigua neta i sanejar les fonts contaminades.
- Combatre la propagació de la Covid-19.
- Fomentar el turisme sostenible.
- Innovar en sistemes de producció agroalimentaris.
- Fomentar l’economia circular.
- Impulsar el consum i produccions sostenibles.
- Revisar els mecanismes financers i les polítiques públiques.
- Cooperació amb la Xarxa Iberoamericana d’Oficines de Canvi Climàtic, la Conferència de Directors Iberoamericans de l’Aigua, la Conferència de Directors dels Serveis Meteorològics i Hidrològics Iberoamericans, l’Observatori Iberoamericà de Canvi Climàtic i Desenvolupament Sostenible, entre altres.
Les cartes d’Andorra
En l’actualitat, el Ministeri de Medi Ambient i Agricultura treballa en un nou Pla Nacional de Residus, que veuria la llum entre finals del 2021 i principis del 2022, segons va informar la titular de la cartera mediambiental, Sílvia Calvó. Amb aquest instrument, que es contempla en l’avantprojecte de Llei d’Economia Circular i en l’Estratègia d’Economia Circular, Andorra podria arribar a reciclar un 60% dels residus, l’any 2035, gràcies a la sinergia que el Ministeri i els set comuns en aquesta matèria. “Serà un canvi de paradigma per als ciutadans i les empreses”, valora Calvó.
Principals objectius de l’Estratègia d’Economia Circular i la Llei d’Economia Circular
- Fomentar l’economia circular.
- Prevenir la generació de residus.
- Promoure l’adopció d’hàbits de consum més sostenibles.
- Prohibir els plàstics d’un sol ús.
- Lluitar contra el malbaratament d’aliments.
D’altra banda, la ministra Calvó considera que “una de les prioritats d’aquesta legislatura és potenciar els sectors de la ramaderia i l’agricultura”, ja que afavoreixen la gestió de la biodiversitat i les muntanyes com a ecosistema. En aquest apartat, els objectius previstos són els següents:
- Impulsar el consum de productes agrícoles i artesans de ‘Km 0’.
- Fomentar millores reglamentàries; entre elles, els ajuts a la certificació ecològica o bonificacions per afavorir el benestar animal.
- Donar visibilitat als productors locals a través del posicionament de productes en diferents punts de venda.
- Continuar aixoplugant aquests productes dins de la Marca Andorra.
- Millorar els sistemes de distribució.
- Elevar la qualitat i varietat de productes.
La preservació dels ecosistemes, especialment quan es tracta d’obres de gran envergadura, és un dels temes que més debat ha causat en els darrers mesos, davant l’eventual construcció d’un telefèric al Pic de Carroi, una estació de trens i un aeroport. Sobre aquest punt, Calvó destaca que les obres hauran de superar una avaluació d’impacte ambiental, encapçalada pels tècnics del Ministeri. “Concretament, quant al telefèric al Pic de Carroi, estem a l’espera de rebre els documents associats a la infraestructura que han d’acompanyar obligatòriament aquest projecte”, va aclarir.