Andbank, 90 anys del primer banc del país
El 2020 d’Andbank tanca amb la celebració del seu 90è aniversari, una fita que guanya especial valor en un any com aquest, en el que els sacrificis i la solidaritat han estat cabdals, perquè la societat andorrana pogués sortir airosa de la lluita contra la Covid-19.
Fotos: Andbank · Dona Secret
Quan a Andorra no hi havia cap entitat bancària, els seus ciutadans havien de visitar La Seu d’Urgell per a realitzar qualsevol tràmit financer. La ramaderia i l’agricultura eren l’eix de l’economia del país. Els habitants d’aquella Andorra rural, del primer terç del segle XX, mai no podien imaginar com canviaria el destí del país. Va ser, a partir del 30 de desembre del 1930, quan el Banc Agrícol i Comercial va posar la primera pedra per a la construcció d’un sistema financer sòlid i de referència mundial.
En l’actualitat, 90 anys després del seu naixement, Andbank és present a 11 països d’Amèrica Central, Sud-Amèrica, Europa i Àsia. Amb oficines a Espanya, Brasil, Panamà, Mònaco, Luxemburg, Israel, Estats Units, Mèxic, Uruguai i Andorra, l’entitat financera esdevé un dels grups més importants pel que fa a banca privada, però també una de les bases que ha contribuït a erigir i configurar la societat andorrana tal com la coneixem en l’actualitat.
Un banc aixecat a força d’aigua
Pau Areny de Plandolit, un andorrà de primera línia, format a la Facultat de Medecina de la Universitat de Barcelona, ja havia manifestat, cinc anys abans, la intenció –una que no va donar resultats favorables– de crear el Banc d’Andorra, però no va ser fins al 1927, quan després de signar un contracte amb l’empresari barceloní Miquel Mateu, la seva idea va començar a donar els primers fruits. Areny de Plandolit, qui va aconseguir el beneplàcit del Consell General de les Valls, i Miquel Mateu, van rebre la concessió en exclusiva per a construir un banc i per a l’aprofitament de les aigües dels rius Madriu i Valira.
Així va ser com la constitució de les Forces Hidroelèctriques d’Andorra (FHASA), el 5 de març del 1930, es va convertir en el punt de partida de la banca andorrana. Aleshores, FHASA va assumir la construcció gratuïta de les carreteres del país i comptava amb uns 1.200 treballadors, un volum de persones –i també d’inversions– que va incrementar la necessitat de comptar amb una entitat que pogués cobrir les demandes de finançament, estalvis i pagaments de l’època. D’aquesta manera, a la notaria de Josep Picart i Vilanova, a tan sols nou mesos després del naixement de FHASA, el 30 de desembre es va constituir el Banc Agrícol i Comercial d’Andorra, SA que, posteriorment passaria a ser conegut com a Andbank, des del 2002.
El Sr. Manuel Cerqueda i Escaler va ser el primer director del banc, el 1931. Posteriorment, el 1947, va passar a ser el president de l’entitat fins al 1988, l’any de la seva mort. Aquell any, el Consell va elegir per unanimitat a Manuel Cerqueda i Donadeu com a president.
Solvència i reconeixement internacional
La seva presència en els mercats més importants del món, el compromís amb els seus clients i una gestió transparent, li han garantit a Andbank, al llarg dels anys, el reconeixement de múltiples entitats que segueixen el sector financer, com ara a la revista britànica The European, que va guardonar l’entitat com a millor banc de gestió de patrimonis, el 2017, i amb el premi a la innovació digital en banca privada a Espanya, el 2018.
La situació de crisi sanitària amb la qual va començar aquest any 2020, ha fet que hi hagi un canvi en la manera d’interactuar entre la població i, com a conseqüència, la manera d’adaptació en l’entorn econòmic i financer. El grup Andbank ha afrontat aquesta situació amb una forta capacitat de resiliència en l’escenari actual dels mercats i amb una plataforma tecnològica avançada que ha permès continuar amb la seva activitat amb tota normalitat.
Desenvolupament i consciència social
Malgrat que és innegable que el 2020 ha estat un dels anys més complicats, des del punt de vista social, econòmic i sanitari, de tota la història del país, les bones notícies no hi han faltat. Les dificultats d’aquests temps han tret el millor de tots nosaltres com a societat que, de manera desinteressada i entregada, hem posat el nostre granet de sorra per fer d’Andorra una nació veritablement gran, forta i unida. Andbank, com no podia ser d’una altra manera, no ha estat l’excepció.
Des de l’entitat financera, com a gest de responsabilitat i compromís envers el país, va fer una aportació directa de 100.000 euros al Fons de Solidaritat del Govern d’Andorra, destinat a combatre la Covid-19. Igualment, a través de la campanya #tutambesumes, el banc va encoratjar tots els membres del seu equip perquè donessin una aportació voluntària a aquesta causa tan entranyable.
I és que, tot i la pandèmia, Andbank ha sabut reinventar-se per donar l’atenció més eficient, ràpida i segura a tots els seus clients, però sense sacrificar la integritat dels seus treballadors. Amb l’habilitació i priorització de diferents canals digitals, l’entitat ha estat al costat dels seus sempre que la situació ho ha demanat.
L’aposta per continuar construint una Andorra pròspera i solidària no ha estat aturada a causa de la Covid-19, sinó tot el contrari. El programa de beques d’estiu Trainee Program va ser ampliat per acollir 24 estudiants, per donar oportunitats al talent jove; iniciatives esportives com ara l’Andorra Women Trial Team, equip femení de motociclisme en la modalitat de trial, han comptat amb el suport necessari d’un banc sòlid que les impulsés a assolir les fites plantejades per aquest cicle, mentre que, la Purito 2020, que va haver de ser cancel·lada, comptarà l’any que ve amb la confiança d’Andbank com a patrocinador principal. L’equip de fons de la Federació Andorrana d’Esquí i els atletes de la Federació Andorrana de Natació han estat altres dels beneficiats.
La lluita contra el càncer ha estat, sens dubte, un dels objectius de responsabilitat social al qual el banc s’ha bolcat amb més èmfasi. En col·laboració amb la Fundació FERO, que es dedica a la investigació oncològica, i amb l’Hospital Sant Joan de Déu, un dels hospitals pioners en el tractament del càncer infantil, Andbank ha aconseguit crear una sinergia fructífera i capaç de canviar la vida de les persones. Com a fita recent, el passat gener, el banc va aplegar 400 persones en una gala benèfica en la qual es van recaptar 110.000 euros, dels quals el 50% s’ha destinat a la recerca del càncer infantil, a través de la beca “Oncologia de precisió”, mentre que la part restant s’ha contemplat per ajudar a assumir les despeses de les famílies andorranes que tenen un infant amb càncer a l’hospital Sant Joan de Déu.
Han estat 90 anys d’història, i no només de les finances d’Andorra, sinó del desenvolupament d’un país que ha crescut de la mà d’una societat lluitadora, justa i compromesa amb uns valors intrínsecs al savoir faire de la seva gent. Des de la primera llavor, que va començar a créixer l’any 1930, com a Banc Agrícol i Comercial d’Andorra, fins a la darerra transformació i canvi de nom de l’entitat, que passaria a anomenar-se Andbank, la institució financera ha patit moltes vicissituds i ha superat molts obstacles.
Fruit d’aquest esforç, el 2020 ha estat reconegut com a Banc de l’Any d’Andorra i millor banc de Banca Privada, uns títols atorgats per la prestigiosa revista britànica The Banker, així com a millor banc digital, per la publicació International Finance, gràcies a la sòlida trajectòria del banc andorrà, que ha assolit una de les ràtios de liquiditat i solvència més altes, situant la TIER1 en, 15,62% consolidat, i 26,3%, a Andorra. I tot això, malgrat les dificultats que ha comportat la pandèmia, ja que el Grup Andbank ha afrontat aquesta situació amb una forta capacitat de resiliència, amb una plataforma tecnològica molt avançada i un equip humà suficientment preparat per a fer front a qualsevol dificultat.