Cristina Cerqueda: “La millor manera d’ajudar és fent-se’n soci”
Des que té memòria, ha estat present als actes benèfics organitzats pel Patronat de les Dames de Meritxell, organització de la qual la seva mare, la Piluca Díez, n’era la presidenta. Després d’anys d’ensobrar cartes, de col·laborar als estands solidaris a la Fira d’Andorra la Vella, la Cristina Cerqueda va fer un pas endavant per assumir, ara fa 5 anys, la batuta del Patronat.
Després de cinc anys d’haver agafat el relleu de la teva mare com a presidenta de Dames de Meritxell, quin balanç fas de la teva gestió?
El balanç és molt positiu. Al principi, podem dir que estava una mica més nerviosa per poder calçar-me les sabates de la meva mare, ja que sentia certa pressió. Tots els dies em trobava algú pel carrer que em deia el bé que ella ho havia fet, que és una persona fantàstica… Però, amb el temps, tota aquesta pressió ha passat i ara ja funcionem de forma orgànica i autònoma. Si bé seguim la seva estela, la pandèmia ens ha servit per a reflexionar i replantejar-nos els objectius.
Heu tingut moments molt delicats quant a la tresoreria de la vostra associació, sobretot arran de la pandèmia. Com està aquest tema a hores d’ara?
Durant l’aturada per la pandèmia, es va accentuar aquest problema i ens va causar una mica de por, però crec que vam ser molt valentes i vam decidir anar per totes i organitzar el sopar benèfic amb motiu del 50è aniversari de l’organització. La situació era la que era. Necessitàvem més diners, hi havia molta necessitat i volíem ser capaces d’oferir més ajudes. Tot ens va sortir molt bé i crec que encara mantenim aquest esperit de valentia.
Fins i tot vau rebre un important suport institucional per part dels estaments governamentals.
Sí! Gràcies a aquesta activitat, ens hem donat a conèixer molt més. Però encara hi ha persones que em diuen “això no pot ser, això passa a Andorra?”. I sí, això passa. A Andorra hi ha carències que hem de continuar explicant fins que tothom en sigui conscient.
A banda de la difusió, en què se centra la vostra tasca en aquests moments?
Hem creat unes beques d’ajuda centrades en la salut mental, en col·laboració amb el Centre de Salut Mental del SAAS, i beques extraescolars. A més a més, sense prescindir del vital suport que ens donen els assistents socials, hem vist necessari crear ponts amb professionals de la nostra confiança que, quan detectin casos que considerin susceptibles de rebre una ajuda, ens ho derivin per fer-ne front. Així, doncs, els hi oferim una atenció immediata mentre Govern fa les gestions pertinents per atendre les necessitats d’aquests infants i joves.
També continueu amb el projecte ‘Fem camí’?
Sí, ‘Fem camí’, és una de les nostres puntes de llança. És un programa en el qual els nens de l’escola bressol Dames de Meritxell i els padrins del Centre Sociosanitari El Cedre comparteixin una estona diferent. La pandèmia va fer que aturéssim el projecte, però ja l’hem recuperat amb una primera sortida a la Fira del Bestiar. Pròximament, farem més activitats associades a la psicomotricitat, amb la teràpia amb gossos, entre altres. Ens hem adonat que aquest contacte amb els nens canvia la vida de molts d’aquests padrins, que veuen millorada fins i tot la seva salut.
Amb quines altres institucions manteniu sinergies?
Ens comuniquem molt estretament amb les directores d’escoles bressol per poder atorgar les beques d’ajuda per a la salut mental als infants que ho necessitin. Com ja et deia, també treballem amb el Centre de Salut Mental, però també amb la Unitat de Conductes Addictives del SAAS, amb el Servei Especialitzat d’Acolliments Familiars, amb els assistents socials de Govern, entre altres estaments.
És evident que la vostra associació requereix el suport de tots els andorrans. De quina manera hi poden col·laborar amb vosaltres?
La millor manera és fent-se’n soci. Però és cert que enguany hem estat actius amb altres activitats perquè la gent s’hi sumi, com ara el sopar d’aniversari, el ‘Quinto’, la Fira de Nadal al British College… Totes aquestes iniciatives són importantíssimes.
Al principi de l’entrevista, deies que la pandèmia ha estat una bona oportunitat per a replantejar-vos els objectius de l’organització. Cap a on apunteu ara?
Hem de continuar fent-ne difusió perquè se’ns reconegui i, per descomptat, per recaptar més fons. Això és el que més necessitem a hores d’ara, ja que ens permetrà ampliar les ajudes directes que donem a través dels professionals de confiança i continuar fent costat de les entitats i persones d’Andorra. Mai no hem dit que no, així que ens agradaria poder continuar dient que sí a tota la gent que ens necessita. Aprofito l’oportunitat que em doneu d’agrair l’esforç dels nostres 378 socis, ja que sense la seva aportació tot el que fem seria molt difícil. A ells i a totes les persones del país, els desitgem un bon Nadal i un pròsper 2023.