Cheese’s Art, 50 anys de sabor i tradició
Tres generacions han passat per la Casa del Formatge, nom amb el qual va néixer l’emblemàtic restaurant, ara anomenat Cheese’s Art, un temple que ret tribut als formatges i la fondue. Al capdavant de l’establiment escaldenc, i de la seva transformació, hi són l’Enric Sangrà Tomàs, empresari i excònsol menor lauredià, i la seva filla Betty Sangrà Elhocine, encarregada de portar el procés de franquiciat.
Fotos: La Casa del Formatge · César De Pablos
Parlem dels inicis de la Casa del Formatge, un establiment emblemàtic al Principat.
Enric Sangrà: La Casa del Formatge va ser inaugurada com a botiga l’any 1971, amb un èxit notable al país. Aleshores, teníem molts clients que volien aprofitar, no només els preus, sinó la varietat de formatges que hi havia, ja que no es trobaven, ni a Espanya ni a França. Posteriorment, vam diversificar una mica el nostre negoci amb el restaurant… A causa de diferents aspectes externs, com ara l’evolució econòmica als països veïns, i també l’increment constant del preu dels lloguers, han fet inviable una Casa del Formatge al centre de la ciutat. Però, afortunadament, la Casa de Formatge compta amb el reconeixement de la gent i amb una bona acceptació al sector de la restauració, ja que oferim, evidentment, les nostres especialitats en formatges i fondues, però també podem oferir carn d’excel·lent qualitat, amanides i altres especialitats exquisides.
Resumint, la primera generació va començar amb els meus pares, després vaig arribar jo, com a segona generació; ara tot continua amb els meus fills… un d’ells és a Barcelona i l’altra és aquí al país. Ara que som també Cheese’s Art, us explicaré que es tracta d’una franquícia de restauració que, en el futur, els meus fills han de desenvolupar, i no només a Andorra sinó que, espero, cap als països veïns també.
Betty, en el teu cas específic, què representa assumir el lideratge de Cheese’s Art com a part de la tercera generació de la Casa del Formatge?
Betty Sangrà: Per a mi és un orgull donar continuïtat a aquesta tercera generació, ja que hem tingut moments difícils, sobretot els últims anys, a causa de la crisi i la situació sanitària, però estic molt contenta i motivada per continuar el que van començar els meus avis. Vaig començar al negoci amb 17 anys, encara no de cara al públic, però, de mica en mica, vaig aprendre el que feien els meus avis i els meus pares. Ha estat observar i aprendre, però estic molt orgullosa.
Al llarg d’aquests 50 anys heu patit moments complicats, però com us projecteu de cara al 2021 que recentment comença?
B.S.: Amb l’escenari de la pandèmia, el panorama que es presenta és molt complicat. Malgrat tot, nosaltres fem funcionar el producte, independentment que el turisme hagi caigut a Andorra, així que espero que el mercat intern segueixi aquesta bona evolució i que les vacunes facin tornar el turisme. Sobre la franquícia, hem d’estudiar detingudament com evoluciona el mercat, en funció dels darrers esdeveniments, i després podrem prendre decisions. Però, malgrat que el futur no és gaire optimista, tenim esperances!
E.S.: Si a la teva edat no tens optimisme, anem malament, eh! (Riu)
B.S.: És que estem a l’expectativa del que pugui passar, sobretot a Espanya, per tant, hi ha una mica d’incertesa.
Per impulsar el projecte de franquícia, teniu previst comptar amb el suport d’algun soci extern?
E.S.: Estratègicament és una variant que vàrem consensuar amb el meu germà i el meu fill, el Fran, considero que és una molt bona opció expandir-nos cap a Espanya. Inicialment, tant Madrid com València, eren les millors opcions per a iniciar aquesta nova aventura, però sí que és veritat que, com diu la meva filla, això ha quedat en stand-by, ja que la situació actual, a causa de la pandèmia, ens obliga a actuar amb cautela. Hem d’analitzar molt bé l’evolució de tot plegat. El que tenim molt clar, és que està planificat, ho tenim tot preparat i ja hi ha interessats, així que només resta esperar.
De quants restaurants estaríem parlant?
E.S.: La idea és tenir unes 7 o 8 referències, en diferents localitats.
Certament, la pandèmia ha estat un hàndicap important, però també un escenari que propícia l’evolució cap a hàbits molt més sostenibles, especialment pel que fa a l’alimentació. Vosaltres com us adapteu a aquestes demandes?
E.S.: Tenim la sort d’oferir un producte com el formatge, que és molt natural, i això és un actiu que no totes les empreses poden oferir. Partint d’aquesta base, és cert que, alguns dels nostres formatges, evidentment, són pasteuritzats, però també en tenim altres elaborats amb llet crua, que no han hagut de passar cap procés industrial i és 100% natural, un fet que es valora cada dia més. Posaré un exemple, a vegades ha arribat una senyora embarassada que ens consulta si pot menjar una fondue de formatge de llet crua, i està totalment comprovat que sí. D’aquesta manera podem satisfer aquelles persones que, pel seu estat, valoren encara més el producte natural. Estem molt oberts, per descomptat, a les sensibilitats alimentàries de tothom. Ara veiem com els plats sense gluten guanyen adeptes, i això ens mou a oferir substitutius del pa, com ara les patates al vapor, que lliguen magníficament amb el formatge.
Sabem que Europa és un territori interessant pel que fa a la producció de formatges, però d’on provenen la majoria dels vostres productes?
B.S.: Cal remarcar que estem parlant d’una franquícia que s’especialitza molt en la fondue i formatges d’origen suïs, ja que les bases són formatges d’excel·lent qualitat com ara, Appenzeller, Gruyère i Emmental. Però, com no podia ser d’una altra manera, també tenim plats amb formatges de França, Espanya, Itàlia, així com d’altres països d’Europa. Per la nostra diversitat de producte, som una referència per a tothom, i n’hi ha persones que ens visiten d’altres països perquè saben que els hi donarem la satisfacció de gaudir dels millors formatges.
Des del 1971, us vau consolidar com a pioners en aquests tipus d’àpats, però cada dia veiem com hi apareixen noves propostes centrades en les fondues. Com us diferencieu de la resta d’establiments?
E.S.: Primer de tot, la varietat de la nostra carta… tenim més de 15 fondues diferents, després, indubtablement, la qualitat dels nostres productes, això ens fa diferents.
B.S.: També cal dir que oferim una fondue amb una barreja de tres formatges, d’elaboració pròpia, que això no t’ho ofereix ningú, així com altres propostes exclusives del nostre local. Pel que fa a la fondue especial, no revelarem les proporcions de cada formatge, perquè aquest és el nostre secret (riu)!
E.S.: També tenim molta varietat en carn de mignon, un tall de carn que està indicat per a fer fàcilment a la pedra, ja que hi ha persones que no volen menjar formatge, així que poden gaudir d’aquesta excel·lent opció. Igualment tenim una selecció molt bona de productes ibèrics i un bon assortiment d’amanides, que no deixaran indiferent als amants de la bona cuina. Després d’aquests plats, el fermall d’or el posarà una exquisida fondue de xocolata amb fruites, la millor manera de gaudir d’un àpat que ningú més no et podrà oferir
Com voleu que el públic andorrà recordi Cheese’s Art?
B.S.: Volem que la gent ens percebi com a un restaurant social i familiar, on hi càpiga tothom, sigui un noi de 16 anys amb la seva parella o una persona de 60 anys o més. Estem completament oberts a tots! Tenim preus que són molt raonables, una excel·lent qualitat en tots els nostres productes, així com una gran diversitat, amb un servei exquisit i amb moltes ganes de satisfer les necessitats de tots els nostres clients.