Aquest estiu, viu Llívia al 100%!
Llívia és petita, però intensa. Esdevé el municipi que té més declaracions de BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional) i que incorpora un conjunt històric (la vila) amb edificacions populars, mostres de l’arquitectura tradicional pirinenca.
Rodejada per terres gales i a tan sols 4 quilòmetres de la frontera, es troba un fragment de terra de la Baixa Cerdanya establerta a França, conviuen tres nuclis de població: Llívia, Cereja i Gorguja. Però, com és possible que un fragment de Catalunya es trobi dins de França? L’any 1659, mitjançant el Tractat dels Pirineus, Espanya va cedir a França 33 pobles de les comarques catalanes del Vallespir, Capcir, Conflent, Rosselló i Alta Cerdanya que avui formen, juntament amb Fenolleda, el departament francès de Pyrénées-Orientales. Llívia va quedar fora del Tractat per ser una vila, privilegi concedit per l’emperador Carles V.
Llívia és petita, però intensa. Esdevé el municipi que té més declaracions de BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional) i que incorpora un conjunt històric (la vila) amb edificacions populars, mostres de l’arquitectura tradicional pirinenca. També són declarats BCIN les torres defensives de l’església, la Torre Bernat de So i el castell. Podem visitar l’església parroquial de Nostra Senyora dels Àngels (gòtic tardà, segle XVI), el fòrum de l’antiga ‘iulia libica’ romana (s.i a.c.) o bé el museu, que incorpora la col·lecció de la farmàcia Esteva (XVI-XX) i la històrica i arqueològica.
Al llarg del municipi també es poden contemplar els masos i veïnats dispersos, les barraques de pedra, les fonts d’aigua medicinal i les comunals de les bulloses. Llívia, per la seva singularitat històrica i geogràfica i per la farmàcia antiga, és un dels emplaçaments més turístics de la comarca de la Cerdanya.
Les activitats que podreu gaudir a Llívia durant el mes d’agost són:
El Festival de Música de Cerdanya: des del 1982, els festivals de música de la vila de Llívia són un referent a tota la Cerdanya, tot i les seves variacions, tant pel que fa als organitzadors com a l’estil musical dels artistes. Així doncs, des de fa tres anys s’anomena Festival de Música de Cerdanya i inclou concerts que tenen lloc durant tot l’estiu a Puigcerdà i a Llívia. La Pegatina, Albert Pla, The Vintage Clock, Petitet i les orquestres simfòniques són alguns dels concerts d’aquesta edició. Deol 2 d’agost al 7 de setembre. Programa, horaris i entrades a http://llivia.org/cat/calendari-activitats/festival-de-musica-de-cerdanya_1.html.
Cicle ‘Debats’. Cuidem la salut?: el cicle ‘Debats’ consisteix en un seguit d’activitats destinades a la reflexió i a l’aprenentatge empíric a l’entorn de la medicina, la farmàcia i les plantes medicinals, en un lloc tant simbòlic i d’importància patrimonial com és el Museu Municipal de Llívia, espai de conservació i difusió de l’antiga farmàcia esteva. Del 3 al 17 d’agost. Més informació a http://llivia.org/cat/ajuntament/museu/activitats.html.
Descobrim Llívia (visites guiades): els dies 2, 4, 9, 11, 16, 18, 23, 25 i 30 al Museu i al casc antic de Llívia, al fòrum i al castell, la Llívia ramadera, l’enclavament de Llívia o bé la ruta medicinal. Més informació a http://llivia.org/cat/calendari-activitats/descobrir-llivia.html.
Visites guiades al Bac de Llívia (Bulloses): dissabtes d’agost. Més informació a http://llivia.org/cat/calendari-activitats/visites-guiades-a-les-bulloses.html.
Ball a la plaça Major: cada dijous, a les 22.30 hores.
Concert del Festival de Música Antiga dels Pirineus: cor Francesc Valls, ‘Laudate dominum’, 1 d’agost a les 22 hores, a l’església Nostra Senyora dels Àngels. Més informació a www.femap.cat/municipis/llivia.
Cursa d’obstacles Infernal Running. 4 d’agost: inscripcions a https://infernalrunning.com/infernal-running-llivia/.
Coss popular de Llívia. 10 d’agost: inscripcions a www.albecam.com.
Festival de la Cervesa Artesana: 13 i 14 d’agost, al parc de sant Guillem.
37è Concurs de rams de flors de muntanya i 4t Concurs de fotografia de flora de Cerdanya. 15 d’agost: mercat de productes artesans a les escoles i sardanes amb la Cobla Principal de Berga a les 19 hores a la plaça Major. Consulteu les bases de la participació als concursos al web www.llivia.org.
Troba tota la informació d’aquests i més actes a la pàgina web de l’ajuntament de Llívia (www.llivia.org) o truca al (00 34) 972 896 313.