La importància de l’ús d’ulleres de sol en els nens
Així com protegim la nostra pell dels raigs solars, és important l’ús d’ulleres de sol, especialment durant els primers anys de vida.
Fotos: Cottet
Els ulls dels nens, durant els primers anys de vida, encara s’estan formant i no estan preparats per estar exposats als raigs de sol. En el moment en què naixem, cap dels nostres sistemes estan en plenes facultats. No som capaços de moure les mans i els peus a voluntat, la majoria dels nostres òrgans no han madurat prou i no tenim les nostres defenses als factors externs plenament funcionals. I no és un procés que es produeixi immediatament, han de passar anys per tenir tots els nostres sistemes i defenses treballant al 100%. Per això, és important que ens protegim durant els primers anys de la nostra vida.
Un dels òrgans que requereix més atencions per assegurar el seu bon funcionament són els ulls, ja que, durant els primers anys de vida, encara s’estan formant i no estan preparats per estar exposats a la radiació ultraviolada durant molta estona. Per dir-ho d’alguna manera, la còrnia i el cristal·lí, que són les dues lents que enfoquen els raigs de llum, són massa transparents i això provoca que l’exposició de la retina a la radiació nociva sigui molt més alta que la dels adults, amb els riscos que comporta a llarg termini.
Els rajos ultraviolats són part de la radiació que ens arriba des del sol. La capa d’ozó i l’atmosfera s’encarreguen de filtrar la major part d’ells, sobretot els ultraviolats B i C que són els més nocius. Els que no filtren i ens arriben en major mesura són els ultraviolats A, coneguts com a UVA, que són els que ens posen morenos però també provoquen les cremades a la pell. En els nostres ulls poden ocasionar igualment lesions. A curt termini ocasionen conjuntivitis o queratitis, mentre que a llarg termini provoquen lesions en la retina, cataractes o altres afeccions oculars.
Normalment associem la calor i el fet d’estar a la platja amb les cremades solars, però on realment estem molt més exposats a la radiació UVA és a la muntanya. Com més alts estiguem, menys capa d’atmosfera hi ha entre nosaltres i el sol i menys filtre de la radiació. Si a això hi afegim que la neu és un mirall dels UVA, tenim una situació en què l’exposició és màxima, rebrem el doble de radiació de la normal, la directa del sol més la reflectida per la neu. Això provoca que el risc de cremades sigui molt alt.
Per tot el que ha estat exposat, ara que toca gaudir de l’esquí, és necessari pensar com protegirem els nostres ulls i sobretot, els dels nens petits. No val amb només pensar a protegir la pell i posar els nens sota el para-sol o la capota del cotxet. La part de la radiació reflectida a la neu no la podrem evitar amb aquests sistemes. Només l’ús d’ulleres de sol assegura la protecció necessària.
I com escollir les millors ulleres de sol? Depenent de l’edat de l’infant i de la seva fisonomia podem optar per diferents formes, però el que més interessa és que s’adapti bé a la cara per impedir que la radiació penetri pels laterals. Unes ulleres grans, que no s’ajustin bé o que no incorporin el filtre adequat, no seran una bona solució i moltes vegades resultaran incòmodes, de manera que el nen no les voldrà utilitzar. Un especialista de la visió és qui millor us pot aconsellar.