Suma’t a la lluita contra el càncer, informar-nos és una tasca de tots
El càncer és una de les principals causes de mortalitat, a nivell mundial. Segons l’OMS, una de cada sis defuncions que es produeixen en el món es deu a aquesta malaltia i, almenys, un terç de tots els casos de càncer poden prevenir-se. Des de l’any 2000, se celebra, cada 4 de febrer, el dia mundial de la lluita contra el càncer, amb l’objectiu de conscienciar a tota la població sobre aquesta patologia, que mata a 17 persones per minut arreu del món.
D’acord amb un informe publicat per l’Organització Mundial de la Salut, existeixen cinc tipus de càncer que causen un major nombre de defuncions. El primer lloc l’ocupa, el càncer de pulmó, seguit de l’hepàtic, el colorectal, el gàstric i, en el cinquè lloc, el càncer de mama. Una dada important a tenir en compte, és que el consum de tabac; per si sol, causa aproximadament, 1,5 milions de morts a l’any.
Quines són les causes del càncer?
Aquesta patologia es produeix per la transformació de cèl·lules normals en cèl·lules tumorals en un procés que sol consistir en la progressió d’una lesió precancerosa a un tumor maligne. Aquestes alteracions són el resultat de la interacció entre factors genètics i tres categories d’agents externs carcinògens físics, químics i biològics.
Cal ressaltar, que l’envelliment és un factor fonamental en l’aparició del càncer. Mentre que altres factors de riscos són els vinculats amb el consum de tabac i d’alcohol, la mala alimentació i la inactivitat física, entre altres variables.
L’OMS afirma que el 30 i el 50% dels càncers es poden evitar. Per a això, és necessari reduir els factors de risc.
Detecció precoç
La mortalitat per càncer es pot reduir si es detecta i es tracta a temps. Si el càncer es diagnostica de manera primerenca, és més probable que el tractament sigui eficaç i la probabilitat de supervivència augmenta. Encara en els casos en què la cura no és possible, es pot retardar la seva progressió.
Què succeeix a Andorra?
Segons les dades difoses pel Ministeri de Salut en 2020, durant els últims cinc anys, el càncer de bufeta urinària ha estat el de major incidència al país, amb un total de 177 casos diagnosticats. Una patologia que afecta majoritàriament a homes entre els 70 a 80 anys. Mentre que el càncer de còlon se situa en segon lloc, el de pulmó en el tercer i en quarta posició, el càncer de mama, que preval en dones d’entre 40 a 50 anys d’edat. El ministeri de Salut està treballant per a crear un registre de càncer poblacional, que permetrà determinar la quantitat de persones que pateixen aquesta malaltia.
Informa’t: ASSANDCA
Si tens dubtes o vols informar-te sobre les campanyes i activitats que s’estan duent a terme, ASSANDCA és l’Associació andorrana contra el càncer, on trobaràs la informació que estàs buscant. Suma’t a la lluita contra el càncer i parlem de càncer, perquè informar-se és tasca de tots! Ningú està exempt d’aquesta patologia que afecta milions de persones arreu del món.