Comencen a veure’s les possibles mesures per a flexibilitzar el confinament
Avui, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha indicat quin criteri seguirà el protocol de flexibilització del confinament, de manera que la ciutadania pugui gaudir d’una quotidianitat més normalitzada sense que això comporti un risc de contagi per Covid-19.
Fotos: César De Pablos – SFGA/CEsteve
Durant la roda de premsa d’aquest migdia, el titular del Ministeri de Salut ha indicat que el nombre de morts causats per la Covid-19 ascendeix a 31, amb 659 diagnòstics positius dels quals se’n mantenen actius 469. En aquest sentit, el 4,7% dels pacients diagnosticats culmina amb una defunció, una xifra que, si bé Martínez Benazet lamenta des del punt de vista humà, és favorable des del punt de vista epidemiològic, si es consideren els països on hi ha un major nombre de morts respecte als positius detectats.
Aquests resultats –explicats en major profunditat per Rosa Vidal, cap d’Àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut– demostren que les mesures preventives, entre les quals destaca el confinament, han estat satisfactòries. Per aquest motiu, el Govern preveu afegir determinades excepcions al confinament. En detall, Martínez Benazet ha explicat que l’alerta sanitària es manté, però considera que, donades les circumstàncies d’estabilitat del sistema sanitari andorrà, hi ha previsió que els ciutadans puguin fer activitats a l’aire lliure, com ara prendre el sol, descansar als bancs de les zones urbanes, caminar i fins i tot córrer.
Malgrat que les mesures representin una millora considerable envers la rigorositat de l’actual confinament, el ministre remarca la importància de la responsabilitat ciutadana, ja que “la malaltia no s’ha acabat, el virus el tenim aquí”. Per complir de manera ordenada la flexibilització del confinament, el Govern preveu, amb el suport dels comuns del país, l’aplicació de franges horàries que, a primera vista, quedarien distribuïdes de la manera següent: de 12 a 14 hores, les persones majors de 70 anys podran sortir de casa i fer vida al carrer, mentre que de 7 a 10 hores i de 19 a 21 hores els ciutadans que vulguin caminar ràpidament o córrer puguin fer-ho. Durant la resta d’hores, i segons el dia de setmana, sigui parell o senar, els ciutadans quins edificis corresponguin a aquest criteri, podran gaudir també d’una estona a l’aire lliure.
Actualització d’estadístiques generals
Pel que fa a la situació epidemiològica, des del punt de vista estadístic, Rosa Vidal ha aprofundit en l’evolució dels casos actius, recuperacions i defuncions de la qual es té informació fins al 5 d’abril, i ha parat especial atenció en el primer aspecte, ja que es mostra una estabilització en aquest sentit, la qual cosa augura un bon panorama sanitari per als pròxims dies. “Això no vol dir que no tenim casos nous, que encara en continuen, però són menys i comencem a tenir més recuperacions”, ha explicat.
La distribució dels casos per edat i sexe denota una important presència de pacients amb edats d’entre 40 i 64 anys, malgrat que els grups de persones majors de 70 anys o amb patologies prèvies han presentat un quadre més greu de la seva simptomatologia. Cal destacar que, segons ha indicat la cap d’Àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut, el gràfic estadístic contempla només els casos confirmats a través de PCR, fet que descarta d’aquest estudi aquelles persones que hagin tingut símptomes molt lleus, com ara els nens, els adolescents i adults joves.
Veterinaris i altres professionals, a l’espera
El ministre de Salut ha anunciat que, a través de www.coronavirus.govern.ad, els professionals sanitaris, biòlegs, veterinaris, paramèdics o qualsevol altra branca vinculada a aquest segment, podran omplir un formulari per a col·laborar com a voluntaris per a dur a terme els tests d’anticossos planificats pel Govern d’Andorra.