Amb l’arribada del bon temps, és normal que les nostres mascotes, siguin gats o gossos, passin més hores fora de casa. Si bé això es tradueix en més temps de diversió per al nostre company, també és cert que, quan la calor i la humitat es combinen, proliferen les puces, paparres i altres paràsits que poden comprometre la salut de la nostra mascota. Els experts de By Mascota ens comparteixen els seus consells.
Desparasitar la teva mascota regularment és una manera de garantir la seva salut, en especial quan està exposada a agents externs de la natura. En el cas dels gossos, en gaudir de més temps a l’aire lliure, és més freqüent que es vegin afectats pels paràsits que apareixen de manera massiva amb el bon temps; malgrat tot, els gats també són susceptibles a patir les afeccions causades pels paràsits. En qualsevol cas, el més recomanable és planificar la seva desparasitació amb el suport del teu veterinari de confiança.
Algunes de les patologies causades pels paràsits són de caràcter zoonòtic, és a dir, que els seus efectes es poden transmetre de l’animal a l’ésser humà. La leishmaniosi és una d’aquestes malalties que, transmeses per un grup d’insectes llepadors de sang, poden derivar en úlceres cutànies i, fins i tot, inflamació greu del fetge i la melsa. Malgrat que pugui sonar alarmant, hi ha diverses alternatives per a prevenir aquestes afeccions.
El més comú dels tractaments antiparasitaris és la pipeta, que consisteix en una ampolla petita que s’aplica, en contacte amb la pell, en la part superior del coll i el llom de la nostra mascota, amb una efectivitat d’aproximadament un mes, malgrat que aquest període de temps dependrà de l’activitat del gos, ja que, si visita rius, llacs o platges, caldrà llavors aplicar el tractament amb més freqüència. La pipeta és recomanada per a tractar els paràsits externs, com és el cas de les puces i les paparres. En el cas dels gossos, les pipetes solen presentar-se en funció del pes del nostre amic caní. Pel que fa als gats, les presentacions són més estandarditzades. És important no tocar l’animal fins que el contingut de la pipeta s’hagi absorbit, i es recomana deixar passar dos dies des de l’aplicació del tractament abans que la mascota entri en contacte amb la natura.
Algunes mascotes poden presentar algunes al·lèrgies relacionades amb l’ús de la pipeta i, per aquest motiu, els collars antiparasitaris es converteixen en una molt bona opció. Els nostres amics de By Mascota Andorra, recomanen dues marques reconegudes; la primera, Scalibor, amb una protecció indicada de 12 mesos davant els flebòtoms, els insectes que transmeten la leishmaniosi, mentre que protegeixen de puces i paparres per un període de 6 i 4 mesos, respectivament. D’altra banda, el collar Seresto, desenvolupat per Bayer, ofereix protecció contra puces i paparres per un període de 8 mesos. És resistent a l’aigua i també compta amb presentació per a gats.
Una altra alternativa a les pipetes i els collars, són les pastilles de desparasitació externa. S’apliquen via oral i, rere l’absorció dels seus components pel torrent sanguini del nostre company, repelen els paràsits de manera efectiva. Hi ha també presentacions que ofereixen una desparasitació, tant interna com externa, però en qualsevol cas sempre és molt recomanable fer una visita al veterinari perquè et doni el seu consell professional.