Joan Martínez avalua que “tenim capacitat de resposta” davant la pandèmia
Des del seu domicili, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va fer un balanç sobre el panorama andorrà davant la presència del coronavirus Covid-19 al país. Va manifestar que, de moment, Andorra es troba amb capacitat per a contenir la malaltia de manera oportuna.
Foto: SFGA/JAViladot
Durant la roda de premsa d’aquest migdia, el titular del Ministeri de Salut del Govern d’Andorra va anunciar la defunció d’una setena persona, diagnosticada amb coronavirus. Es va tractar d’un resident del Centre Sociosanitari El Cedre, que va perdre la vida a causa de la Covid-19.
Per la seva banda, Joan Martínez Benazet va confirmar l’arribada d’una delegació de metges provinents de Cuba, que donaran suport als professionals i especialistes sanitaris en territori andorrà. Els metges caribenys, que van arribar aquesta passada matinada, es van posar a disposició de les autoritats migratòries per a realitzar tots els tràmits corresponent, mentre que, durant els pròxims tres dies, s’establirà un protocol per distribuir cadascun dels professionals a diferents sectors per a contenir la propagació de l’epidèmia.
Martínez Benazet va ser conservador a l’hora de pronosticar el comportament futur de la corba de contagis per Covid-19, però es va mostrar satisfet amb l’estabilització del nombre de casos nous. “Creiem que ens acostem a la part més alta de la corba, però no sé si cessarà en els pròxims 5 dies o 10 dies. No ho puc saber o mesurar amb precisió”, va expressar. En la mateixa línia, va remarcar que, seguint la progressió de la corba, el sistema sanitari pot continuar treballant sense col·lapsar, essent, però, la Unitat de Cures Intensives (UCI), el punt de crisi, ja que els nous casos coincideixen amb pacients que encara no han rebut l’alta mèdica.
Els equipaments de ventilació mecànica són, ara mateix, una de les necessitats més imperatives que el Govern d’Andorra busca solucionar de cara als pròxims dies, malgrat que el ministre va avaluar que el país compta amb una ràtio favorable d’aquests dispositius, estimats en un llit amb ventilació mecànica per cada 3.900 pacients, mentre que als països veïns hi ha una proporció d’un per cada 10.000 malalts. “Tenim capacitat de resposta però nosaltres volem cobrir més. Gràcies a les accions del nostre copríncep francès, tenim un punt de drenatge a l’hospital de Foix, i també, en el mateix sentit, vam aconseguir aquesta col·laboració tan preuada de Cuba, que ens ha aportat experts i professionals, com els nostres, que reforcen i ens permetran utilitzar més equips de ventilació mecànica”, va explicar Martínez Benazet.
Tenint en consideració el comportament de la corba de contagis, el ministre va calcular que, serien 20 respiradors mecànics, però, en cas d’una acceleració en el nombre de contagis, la quantitat de dispositius hauria d’augmentar a 30. “Amb les corbes que tenim, crec que encara tenim bastants dies de resposta davant la pandèmia”, va refermar.