El bronzejat és la cicatriu que deixa el sol en la nostra pell
És normal que arribi l’estiu i vulguem estar bronzejats per lluir la nostra pell morena, però val la pena un bronzejat solar a canvi d’augmentar les possibilitats de patir un càncer de pell o, en el millor dels casos, melasmes o lentigs, taques en la pell que romanen durant tota la teva vida?
Per Elena Lafuente · Foto: @elisabethserra
Les taques en la pell no desapareixen, es mantenen aplicant cremes despigmentants o làser, però quan apareixen el mal ja està fet. Tenim motius per a exposar-nos al sol? Evidentment, ho necessitem, ja que ens ajuda a la producció de vitamina D, ens genera la sensació de benestar, regula els ritmes circadiaris, augmenta la dopamina i serotonina (hormones de la felicitat), també la melatonina (ens ajuda a agafar el son), sumat que afavoreix la salut òssia i fa que el nostre sistema immune sigui més fort. Tots aquests beneficis els podem aconseguir prenent el sol una estona, sense protecció en zones com ara el revers del braç o a l’interior de les cames. És a dir, zones que habitualment no reben el sol i, per tant, no existeix una acumulació de radiació solar. Una altra manera d’aconseguir la vitamina D, durant tot l’any, és per via oral.
El sol té raigs UVA, UVB, IR, visibles i blaus. Només esmentar que els raigs UVB s’ocupen de la síntesi de vitamina D i són més freqüents al migdia, mentre que els UVA ajuden a la reducció de la pressió arterial.
Sabem que la cremada solar no és saludable, però què passa amb el bronzejat? Aquest està relacionat amb els diferents fototips. Els fototips baixets són aquells associats amb la pell clara, cabell clar, i gairebé sempre es cremen al sol i s’han de bronzejar lleugerament al final de l’estiu. Quant als alts tipus IV, V i VI, són aquells que tenen la pell morena i el cabell fosc i, en conseqüència, es bronzegen més ràpidament.
Qualsevol fototip pot cremar-se, per tant, necessita protecció solar. El més recomanable és usar protecció factor 50+ per a UVA, UVB, IR, blaus i visibles. Els fototips més alts es bronzejaran més ràpidament, mentre que els baixos es posaran de color gamba o rosaci o no es bronzejaran.
El bronzejat és una resposta inflamatòria de la pell i depenen del fototip, el tipus de pell, la sensibilitat als raigs UV, factors genètics, la durada i freqüència de l’exposició, a més de la intensitat de la radiació solar.
Prendre el sol ens produeix una inflamació i un augment de cortisol. No es tracta de no prendre sol, sinó de triar les hores i cuidar la pell per prevenir taques i altres afeccions, no només en la cara sinó en la resta del cos. Si vols bronzejar-te, però d’una manera saludable acudeix a la nutricosmètica, ella t’ajudarà aportant-te antioxidants i carotenoides com ara el betacarotè, licopè i luteïna, que afavoreixen la pigmentació de la pell. També vitamines com la C i E, i antioxidants que intervenen en la formació del col·lagen de la nostra pell; la vitamina D, nicotinamida (intervenen en la reparació cel·lular), minerals com ara el seleni, àcids grassos essencials omega3 – 6 i polifenols. Aquests últims tenen una acció protectora de l’ADN de les nostres cèl·lules, uns altres porten resveratrol, catequines del te verd.
El capital ‘soleil’ és la quantitat màxima d’hores que la nostra pell pot prendre el sol sense patir cap mal. La nostra pell té memòria, es recorda sempre de les hores i intensitat d’exposició que ha tingut al llarg de la vida, és per això que, si et passes, et sortiran taques i fins i tot correràs el risc de patir un càncer.
Usar un autobronzejador és una bona opció per evitar qualsevol problema en la pell, n’hi ha de totes marques i presentacions. S’apliquen dues vegades per setmana, alguns produeixen un bronzejat gradual i un aspecte meravellós. Us he dit altres vegades que serà necessari un canvi d’hàbits per aconseguir estar millor, un d’ells és no prendre el sol.
Aquí us deixo algunes recomanacions:
- Usa un foto protector SPF 50+, fixa’t que sigui per a UVA, UVB, IR, blau i visible. Reposa cada dues hores i sovint, aplica en ulls i zona
- Evita el sol directe en la cara i el cabell, protegint-te amb un barret i, si ets de fototips baixos, utilitza una roba protectora del sol, com ara
- Recorda prendre el sol cada dia, cap a les 12 del migdia, entre 5-10 min per a obtenir la teva dosi de vitamina D i, a l’hivern, pren-la com a
- Si tens una pell sensible i amb tendència a al·lèrgies, la nutricosmètica solar t’acompanyarà i et recomanarà quantitat d’antioxidants i vitamines que t’ajudaran amb el col·lagen de la teva pell. Usar autobronzejadors, ja que s’ha comprovat que no tenen risc de càncer de pell, però s’ha de tenir en compte que no et protegeixen dels raigs UV en exposar-te al sol.
- L’últim consell no pot faltar, ja que som una farmàcia especialista en la cura capil·lar, el cabell no es pot oblidar, recull-te’l en un capell i aplica-li màscara o oli capil·lar. Després de qualsevol bany, dutxa’t ràpidament, renta’t el cabell amb xampú antiresidus i MAI et recullis el cabell
Per a qualsevol dubte o consulta, respecte al teu cabell o la pell, en la nostra farmàcia estarem encantats d’ajudar-te, la teva salut és la nostra prioritat.
Felices vacances!
Carrer Prat Salit 21-23, Santa Coloma, Andorra la Vella. Tel. 723 383 · www.farmaciaelcedre.com