L’UCI es descongestiona i la corba de contagis comença a aplanar-se
Avui, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la metgessa en salut pública Mireia Garcia, han presentat les dades que evidencien una important desacceleració en el nombre de contagis i diagnòstics positius per la Covid-19.
Foto: SFGA/JAViladot
Malgrat la bona notícia que el ministre Martínez Benazet i la doctora Mireia García han compartit sobre el comportament i l’evolució de la malaltia al nostre país, hi ha un nou cas a lamentar arran la mort d’un nou pacient provinent del Centre Sociosanitari El Cedre. Aquesta defunció situa en 22 el nombre de persones que han perdut la vida des del començament de la crisi sanitària.
Segons la informació oficial, són 545 els casos diagnosticats fins ara, dels quals 484 es mantenen actius. 39 persones han rebut l’alta mèdica sota el protocol de dos tests PCR amb resultats negatius. A l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, la situació està millorant de manera important, ja que, tal com ho va confirmar el ministre de Salut, hi ha 52 persones hospitalitzades, de les quals 17 es troben a la Unitat de Cures Intensives (UCI); 14 d’aquests pacients estan connectats a ventilació mecànica. Cal destacar que durant els tres darrers dies no hi ha hagut nou ingressos a l’UCI, situació que, combinada amb una sèrie de factors, com ara l’arribada de nous ventiladors mecànics i la disponibilitat dels metges cubans, permetrà refrescar i donar descans a bona part del personal sanitari del país.
Segons la informació gràfica i científica presentada públicament per la doctora Mireia García, el període en el qual es van començar a evidenciar els primers casos de pacients amb símptomes de la Covid-19, comprèn el lapse entre el 27 i 29 de febrer, però va ser a partir del 8 de març quan va començar a pujar de manera pronunciada el nombre de contagis. A partir del 26 de març, va iniciar l’anomenat aplanament de la corba, que es tradueix com a la desacceleració del nombre de casos positius. “Nosaltres entenem que això es deu a les mesures que s’han dut a terme amb el distanciament social, que ha impedit que el virus passés d’una persona a l’altra. Som prudents, però, per dir que aquesta corba ja s’estanca aquí, perquè qualsevol acció que fem pot fer variar aquesta tendència. Cal insistir en el fet que el confinament continua essent important, ja que encara tenim nous casos”, va manifestar.
Pel que fa als sectors per rang d’edat i sexe més afectats –malgrat que per insuficiència de dades no podem asseverar amb exactitud el període que contempla aquest estudi–, les dones d’entre 45 i 50 anys i els homes d’entre 55 i 60 anys, són els grups amb més diagnòstics positius per Covid-19. Però, a través de les dades quantitatives i qualitatives que el ministre Joan Martínez Benazet ha compartit en les seves al·locucions, queda clara la vulnerabilitat de les persones majors de 70 anys, ja que són el grup d’edat que més morts ha patit des de l’inici de la pandèmia, tot i que les estadístiques de contagis d’aquest col·lectiu semblen moderades.
Una crida a la calma
Durant la jornada d’avui, s’ha vist un increment de la mobilitat a molt bona part del país, motivada parcialment per l’anunci del repartiment de mascaretes que s’han començat a comercialitzar a tota la xarxa de farmàcies del Principat. En aquest sentit, el ministre Martínez Benazet va fer una crida a la ciutadania perquè es mantingui a casa, ja que, en aquest moment, no és imperatiu fer servir aquest element de protecció; cas contrari serà, però, quan iniciï el procés de desconfinament que donarà obertura a diferents sectors de l’economia del país.