Una vegada flexibilitzat el confinament, com farem amb les mascaretes?
Aquesta és una pregunta recurrent que alguns ciutadans ens han fet arribar, davant l’eventual flexibilització que el Govern d’Andorra preveu aplicar a les mesures de confinament, que comportarà un increment substancial de l’ús de mascaretes per part de la població.
Avui, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat les indicacions que s’hauran de complir a l’hora d’alleugerir les mesures de confinament, perquè la ciutadania pugui gaudir d’una rutina més activa i, de mica en mica, mitigar l’aïllament al qual ha estat sotmesa molt bona part de la població durant la crisi sanitària per la Covid-19.
Et podria interessar:
Covid-19: Quan i com fer servir la mascareta protectora?
En aquesta línia, el Govern considera aplicar un sistema de franges horàries, basat en la numeració parell o senar dels edificis dels habitants del país, que haurà de coincidir amb els dies de la setmana indicats per les autoritats, de manera que es podrà garantir l’ordre i minimitzar els riscos d’acceleració dels contagis per coronavirus. Malgrat aquesta mesura, que a primera vista sembla ben rebuda per la col·lectivitat, hi ha altres detalls que requereixen una atenció molt més meticulosa, com per exemple l’ús de les mascaretes, que seran d’ús obligatori al carrer, a partir de demà, dia 16 d’abril.
Et podria interessar:
Cada persona podrà comprar dues mascaretes, però no cal que sigui ara
Fa una setmana, Joan Martínez Benazet va informar que el Govern d’Andorra va distribuir 60.000 mascaretes entre tots els establiments de la xarxa de farmàcies del Principat; avui ha confirmat que aquesta xifra ja supera les 100.000 unitats. Cada peça es ven a un preu de 0,90 euros, i cada persona, presentant prèviament el seu carnet de la CASS, pot adquirir fins a dues peces i, de moment, sense possibilitat a recompra. Aquesta situació podria comportar un problema si es considera que la demanda, l’ús i el deteriorament d’aquests productes augmentarà una vegada flexibilitzat el confinament, i que algunes farmàcies ja han esgotat el seu inventari de mascaretes i guants. Sobre aquest escenari, el ministre ha explicat que el Govern garanteix l’abastiment setmanal d’aquest material de protecció.
Les mascaretes quirúrgiques d’un sol ús proporcionades pel Govern d’Andorra es poden reutilitzar?
Malgrat que l’Organització Mundial de la Salut explícitament recomana no reutilitzar les mascaretes d’un sol ús, i que aquestes han de ser descartades una vegada s’humitegi, el ministre Joan Martínez Benazet ha indicat que “les mascaretes quirúrgiques, destinades a un ús professional, només es poden fer servir unes hores. Però, quan són per a un ús social, poden durar diversos dies”.
Donant continuïtat al mateix tema, ha explicat que no cal desinfectar la mascareta amb alcohol o alguna altra solució. “Cal deixar-les a un lloc sec, si pot ser penjades i ventilades. Amb això és suficient”, ha explicat.
Quines alternatives tenen els infants?
Pel que fa als nens, el ministre ha comentat que, si no tenen l’edat suficient perquè els càpiga una mascareta per a adults, no cal que la portin. Malgrat tot, ha deixat oberta la possibilitat que les persones puguin adquirir una de les mascaretes casolanes que es fabriquen al país, iniciativa que ha confeccionat peces dedicades als infants.
Quina mascareta utilitzar quan fem activitat física?
Evidentment, aquesta és una qüestió molt oportuna si es considera el context que limita la compra de mascaretes quirúrgiques, i la propensió a la sudoració quan es practica alguna activitat física a l’aire lliure. Com a alternativa a les mascaretes quirúrgiques, el ministre de Salut recomana fer servir mascaretes de tipus tèxtils o esportives, que es poden adquirir a botigues d’esport, una vegada s’oficialitzi l’obertura d’aquests establiments.