8 hàbits per calmar l’acidesa d’estómac
Els fàrmacs alleugen els símptomes de l’acidesa, però el més efectiu i segur és combatre el problema de fons amb remeis naturals i canvis d’hàbits. Excedir-se amb menjars que són dolços i greixos ens pot fer passar una mala estona, sobretot, als que ja pateixen acidesa d’estómac.
En molts casos, un augment d’aquesta secreció es compensa a l’estómac mitjançant la secreció de mucina a les parets. Però altres vegades la hiperacidesa produeix problemes, principalment en l’entrada i la sortida de l’estómac, les mucoses no estan preparades per a l’augment d’acidesa.
Per què tenim acidesa?
L’acidesa pot aparèixer quan la vàlvula entre l’esòfag i l’estómac, anomenada càrdies, no tanca bé i el contingut de l’estómac es dirigeix cap amunt. Això produeix reflux gàstric. O bé quan l’excés d’acidesa, després de sortir del pílor, irrita la mucosa del duodè i produeix duodenitis o, fins i tot, úlceres duodenals.
Com es tracta l’acidesa?
Els fàrmacs antiàcids neutralitzen el pH àcid de l’estómac i els inhibidors disminueixen la producció d’àcid a l’estómac; són inhibidors de la motilitat gàstrica i protectors de la mucosa.
En el cas d’úlceres duodenals, es realitzen tractaments amb antibiòtics per erradicar el bacteri Helicobacter pylori, i s’han aconseguit millores espectaculars.
L’ús de medicaments contra l’acidesa d’estómac, sobretot els inhibidors de la bomba de protons (com l’omeprazole), poden causar dolor abdominal, nàusees, diarrea o restrenyiment, hipergastrinèmia … Recentment s’ha comprovat que poden alterar la microbiota.
Els inhibidors s’han vinculat, a més, en un augment del risc d’infart de miocardi, demència, accident vascular cerebral, mortalitat i alteracions hepàtiques cròniques.
Aquests productes alleugen els símptomes, però no eviten el problema. Per a això, el millor són canvis dietètics i de costums que millorin els símptomes i resolguin el problema de fons. És important procurar canviar alimentació i costums.
Aquests són vuit hàbits que t’ajudaran a combatre l’acidesa:
La fitoteràpia és una solució eficaç i natural per combatre els símptomes de l’acidesa d’estómac.
Menta. Combina la Menta piperita amb anís verd (europeu o dolç) i espígol, en quantitats iguals, i prepara amb aquesta barreja una infusió. Pren una tassa al matí i una altra a la nit.
Regalèssia. La Glycyrrhiza glabra millora la secreció de mucines, un “gel” natural que protegeix de l’acidesa. Es poden prendre 2-4 comprimits de 380 mg abans dels àpats.
Malví. Conté un mucílag que protegeix la paret de l’esòfag. Una culleradeta de l’arrel seca en aigua bullent, durant 10 minuts. Es pot prendre fins a tres vegades al dia.
Gingebre fresc. És un dels remeis més antics per a l’acidesa d’estómac, igualment per les nàusees. Pot afegir-se als plats, prendre cru o en forma d’infusió.
Beu aigua, en quantitats petites quan notis l’acidesa.
L’aigua, per simple dilució, disminueix l’acidesa i, de vegades, millora la simptomatologia.
Algunes fruites i verdures resulten eficaces contra l’acidesa. Especialment, el plàtan, que actua com a antiàcid natural, tant fresc com sec. Aquí tens altres antiàcids naturals que trobaràs al teu rebost.
És aconsellable seguir una dieta vegetariana o vegana, sense greixos escalfats, i mastegar bé els aliments.
S’ha d’evitar el consum d’estimulants.
Quan sentis l’acidesa, fes un massatge al ventre de manera suau i procura relaxar-te.
Per evitar el reflux, descansa després de dinar, però assegut, no tombat.
A l’hora de dormir, mantingues el cap elevat al llit.
Procura menjar i sopar sempre a la mateixa hora i en un ambient relaxat. Deixa fora l’estrès.
El bicarbonat és un antiàcid immediat i efectiu, però no és recomanable perquè produirà una acció de rebot, amb major acidesa.
Si et serveix per comprovar si tens hipocloridhria o manca d’àcids gàstrics, una de les causes de l’ardor d’estómac.