Per què van caure el Bitcoin i altres criptomonedes?
Després de la febre del Bitcoin (BTC), de la qual vam ser testimonis entre març i abril, era natural que arribés una correcció en el mercat de les criptomonedes. Però què ha causat aquesta davallada tan significativa? Aquí t’ho expliquem:
Si tens coneixements sobre les criptomonedes o mostres interès en el sector de la tecnologia, segurament hauràs sentit el nom d’Elon Musk, CEO de Tesla, empresa capdavantera en la fabricació i comercialització de vehicles elèctrics. Musk, segon en la llista de les persones més riques del món, segons Forbes, ha estat un dels protagonistes del debat sobre el futur de les criptomonedes com a valor i com a mecanisme de pagament, convertint-se doncs en l’heroi de més d’un aficionat al món dels actius digitals.
Qui aleshores presumia dels Bitcoin, que ell i la seva empresa acumulaven, es va convertir en poc temps en una sort de vilà, ja que, així com les seves opinions van fer créixer el valor del Bitcoin i del Dogecoin, aquestes van desencadenar una tendència baixista de la qual, aquestes i altres Criptomonedes, no s’han pogut recuperar. Per fer l’explicació molt més senzilla, hem fet aquesta cronologia:
- 28/01/2021: Elon Musk fa un tweet en al·lusió a la popular ‘cripto’ Dogecoin. Aquella moneda presentava una tendència alcista que va cloure amb un pic del 800%.
— Elon Musk (@elonmusk) January 28, 2021
- 29/01/2021: Elon Musk afegeix el hashtag #bitcoin a la seva biografia de Twitter. El Bitcoin es dispara en un 20%.
- 01/02/2021: A la xarxa social Clubhouse, Musk publica: “En aquest punt, penso que Bitcoin és quelcom bo. Soc partidari de Bitcoin”.
- 08/02/2021: Tesla anuncia l’adquisició de 1.500 milions de dòlars en Bitcoin.
- 24/03/2021: Elon Musk anuncia que Tesla acceptarà Bitcoin com a mètode de pagament.
- 12/05/2021: Elon Musk anuncia que Tesla deixarà d’acceptar Bitcoin, ja que “estem preocupats pel ràpid creixement de l’ús de combustibles fòssils per a minar Bitcoin i fer-ne transaccions”.
Tesla & Bitcoin pic.twitter.com/YSswJmVZhP
— Elon Musk (@elonmusk) May 12, 2021
Sens dubte, que les opinions d’un únic home puguin desencadenar aquest terratrèmol, només podria demostrar la volatilitat i l’alt risc del mercat de les criptomonedes, tot i que alguns experts suggereixen que aquell episodi va ser un procés normal en què les anomenades ‘balenes’ van treure guanys, la qual cosa va provocar una allau de liquiditat que es va traduir en un excés d’oferta i una successiva caiguda del preu de les criptomonedes. És Musk directament responsable d’això? Mai no ho sabrem, però sí que és cert que, amb 49 anys, Elon Musk posseeix una fortuna superior als 120.000 milions d’euros, i no només centra la seva atenció en els actius digitals o els cotxes elèctrics, sinó en camps com ara l’energia solar, l’exploració espacial i la intel·ligència artificial.
Del 14/04 al 19/05, Bitcoin va passar d’un pic de cotització de 64.918,96 dòlars a 30.004,24 en el seu punt més baix, segons la plataforma Binance. El decreixement va ser de -53,78%.
Les restriccions xineses, també amb les ‘criptos’
El passat 18 de maig, la Xina va anunciar, a les institucions financeres i companyies de pagament, la prohibició d’oferir qualsevol servei associat amb les transaccions amb criptomonedes, advertint que el mercat d’aquestes és altament especulatiu.
Amb aquest escenari, els residents del país asiàtic tenen més difícil l’accés a les criptomonedes, però la mesura també afecta el negoci dels anomenats miners, que ara veuen més complicada la conversió dels seus actius digitals –majoritàriament Bitcoin i Ethereum– a la moneda fiat del seu país: yuan. La incertesa generada a partir de la prohibició xinesa va comportar que el Bitcoin passés dels 44.000 dòlars a poc més de 30.000 dòlars; amb aquesta, la resta de criptomonedes, amb comptades exempcions, van acumular pèrdues realment significatives.
El 19 de maig, Luis de Guindos, vicepresident del Banc Central Europeu, es va sumar a les crítiques contra el Bitcoin, en publicar la Revisió d’Estabilitat Financera en què va asseverar que “la volatilitat del Bitcoin fa que sigui arriscat i especulatiu”. Tanmateix, va manifestar la seva preocupació sobre “l’exorbitant petjada de carboni i el seu potencial ús per a activitats il·lícites”. Posteriorment, s’hi va afegir Haruhiko Kuroda, governador del Banc del Japó, va posar l’accent sobre la volatilitat i l’alt risc del mercat d’actius digitals.
Els defensors de les criptomonedes consideren que els bancs centrals estan minvant els valors de les monedes fiat amb la impressió de diners inorgànics, una teoria que ha guanyat molta més força des que Joe Biden, president dels Estats Units, proposés un incentiu de 6 bilions de dòlars per dinamitzar una economia que comença a ser tocada per una ràpida inflació. Alguns actors d’aquell país, com ara Gary Gensler, president de la Comissió de Borsa i Valors, consideren que les ‘criptos’ tenen un bon potencial, però que necessiten ser regulades per prevenir fraus i manipulacions de mercat.
Con 62 votos, el pleno legislativo aprueba la #LeyBitcoin con la que El Salvador adopta el #Bitcoin como moneda de circulación legal.
¡#LaNuevaAsamblea sigue haciendo historia! pic.twitter.com/Ur9OQzPvYI
— Asamblea Legislativa (@AsambleaSV) June 9, 2021
Ara que el Bitcoin començava a recuperar-se respecte del mínim del 19 de maig, les autoritats de la Xina van bloquejar diferents perfils de Weibo –l’equivalent xinès de Twitter–, per la seva relació amb les criptomonedes. En el marc d’aquest fet, la cotització de Bitcoin va caure a 31.000 dòlars, el passat 8 de juny, mentre que, hores després, l’Assemblea Legislativa d’El Salvador va aprovar l’anomenada ‘Llei Bitcoin’, que situa aquest actiu digital com a moneda de circulació legal en aquell país d’Amèrica Central. Només el temps dirà què passarà, a mitjà i llarg termini, amb aquesta i altres criptomonedes que continuen guanyant adeptes en tot el món.