Llibres del mes d’abril: la nostra selecció de lectures recomanades
Els llibres són una finestra a un nou món, on el coneixement i la narrativa conviuen en harmonia. Avui et presentem les nostres lectures recomanades, perquè les gaudeixis aquest mes.
Muralles medievals i guerres de setge
Francesc Badia i Batalla. Editorial Salòria
Fortaleses i castells, muralles i setges formen part de l’imaginari medieval. Però, com es construïen els murs que defensaven les ciutats dels segles XII, XIII i XIV? Quina inversió requeria dotar un poble d’un cinturó de pedra? Com es finançava, quant de temps calia, i quins eren els artesans? Quina garantia oferia un recinte emmurallat? Eren gaire llargs, els setges? Aquestes i altres preguntes les mira de respondre l’autor, l’ex-veguer Francesc Badia, en aquesta singular aproximació a la poliorcètica medieval aplicada al cas català, que es mou amb agilitat entre l’anècdota històrica i l’erudició historiogràfica, profusament il·lustrada i que pretén arribar a un públic ampli sense renunciar al rigor acadèmic.
Anatomia de les distàncies curtes
Marta Orriols. Edicions del Periscopi
A través de personatges fugaços i d’imatges senzilles que condensen grans emocions en petits gestos, aquest recull de contes retrata la infinitat de relacions a què ens condueix l’amor. L’estima, el dolor, les renúncies implícites, els oblits o les pèrdues es relacionen íntimament en uns textos en què els protagonistes s’enfronten de manera quasi imperceptible amb l’exterior mentre proven d’oblidar els somnis, els desitjos laborals i sexuals i, fins i tot, el dret a enfadar-se. Un calidoscopi proper i empàtic que ens aproxima de manera natural als sentiments que maquillem per por d’alterar el curs de les nostres vides.
¿Qué ha muerto quién?
Elisabeth Zorita. Editorial Acen
Algú ha comés un error irreparable. De fet, se n’ha comès més d’un. El primer, entrar a la casa equivocada. El segon, assassinar l’home equivocat. El tercer, encarregar la investigació a Pulgas i Jaco. Seran capaços aquest parell de trobar l’assassí a temps? El més probable és que no…
Veïns
Àngel Burgas, Ignasi Blanch i Anna Aparicio. Babulinka Books
Una nena i un nen viuen en un llibre. Ella, a la pàgina dreta, ell a l’esquerra. Cadascú viu feliç, creant el seu món. Però què passa, si un dia, un d’ells s’aventura a entrar a la pàgina de l’altre? Aquest serà el punt d’inflexió, l’inici d’una batalla de color i espai. Després de la batalla, despertaran a la pàgina de l’altre, descobrint així que hi ha molts colors des dels quals observar la vida.
I si al final resultés que dibuixant plegats la vida fos més bella? Un àlbum fet a 4 mans, dos il·lustradors fent un exercici de creativitat i generositat compartida dibuixant junts en un únic full. Una petita joia coronada amb un magnífic text a càrrec d’Àngel Burgas. Un llibre per reflexionar sobre què significa compartir.