Lectura i vi s’entrellacen a les vetllades culturals d’Ordino
La conselleria de Cultura del Comú d’Ordino va organitzar els passats 28 i 29 de febrer dues innovadores activitats amb l’objectiu d’atansar l’art i la lectura a tothom, difonent-la al màxim possible de persones.
El vespre del dimecres 28 de febrer es va organitzar un maridatge de vins a la Biblioteca Comunal, amb la col·laboració de Love Drink Tea, botiga de tes i infusions emplaçada a Les Bons. Love Drink Tea partia des de l’experiència, ja que no era el primer taller que organitzava a la biblioteca, i l’avalava l’èxit assolit en les anteriors edicions. La proposta és una excel·lent manera de combinar el plaer de la lectura amb la tranquil·litat i desconnexió implícita a les copes d’un bon vi, degustat en un ambient distès i acollidor. La reunió la van complementar una selecció d’aliments salats, òptims per contrastar el característic gust del vi i que van fer les delícies dels paladars dels assistents.
Una activitat ideal per passar temps de qualitat amb amics, parella o un mateix, també per conèixer persones amb interessos similars i per fomentar l’amor per la cultura a través de la lectura, afició addictiva i que constitueix una de les millors vies que existeixen per aprendre i ampliar horitzons, per viure mil vides i conèixer mil planetes sense moure’s de lloc.
Al seu torn, l’espai de creació ordinenc “La Capsa”, va impulsar un altre taller de maridatge de vins fora de l’aula, concretament al restaurant Celler d’en Toni, la nit del dijous 29 de febrer, posteriorment a la xerrada de la directora de La Capsa, Rosa Mujal, coneguda artista del Principat, qui va incidir en la importància del vi en la història de l’art. La trobada s’ha centrat en reptar als comensals a dibuixar els vins i escumosos que el sommelier de Bomar, Emmanuel López, anava decantant, tots ells acompanyats per l’aperitiu que més s’hi adequava. El que s’aconsegueix amb aquesta proposta subjectiva és que cada participant s’expressi d’una manera característica, divergint o coincidint amb la resta, però assolint una comunicació lliure i sincera entre dibuix i degustació, agermanant els sentits. Els licors seleccionats han estat el vi blanc Cap de Creus Nacre (D.O. Empordà); el vi negre Tua Rita “Giusto di Notri” (I.G.T Toscana Rosso, Itàlia); i l’escumós rosat Henri Giraud Dame Jane Rosé (AOP Champagne).
Molt més que una beguda, el vi ha constituït des de l’antiguitat clàssica una cultura i una filosofia de vida; la mitologia grega li dedica una deïtat concreta, Dionís, després plagiat pels romans amb el nom de Bacus. Als països mediterranis ha representat també el manteniment de moltes famílies, i el ritual de seure al voltant d’una taula acompanyant els àpats principals amb vi és gairebé un acte de culte, com ho demostren les infinites referències en tots els camps de l’art.