Alma Carraovejas, un llegat impregnat d’autenticitat
Erigida en l’aixopluc de diferents projectes destinats a enaltir la cultura del vi, Alma Carraovejas és el dia d’avui una poderosíssima marca que busca consolidar-se en sectors que van més enllà de la gastronomia i l’enologia.
Difícilment, José María Ruiz, fundador de Pago de Carraovejas, es podia imaginar que el somni d’obrir un restaurant i bodega propis seria la primera de moltes pàgines a escriure en la seva trajectòria com a viticultor.
El 1973, l’aleshores sommelier va posar rumb a Milà, on va representar Espanya al ‘Primer Concurs Mundial de Sommeliers’, cita en què va aconseguir una molt digna cinquena posició i un bagatge que el va animar a posar en marxa, onze anys més tard, el seu restaurant. La idea d’obrir un celler, que seguia passejant-se pel cap del segovià, es va convertir en realitat el 1987, quan es va instal·lar a Peñafiel, a les faldilles de Carraovejas. La resta ja és història.
Una aposta de present i futur
L’entrada de Pedro Ruiz Aragoneses, fill del José María, a la direcció general de Pago Carraovejas ha comportat una important sèrie de canvis, entre elles la materialització i creació de la marca Alma Carrraovejas, paraigua que engloba les idees i projectes impulsats per la família en matèria de viticultura i turisme gastronòmic.
Un dels primers passos cap a aquesta consolidació va tenir lloc l’any 2013, amb l’adquisició d’Ossian Vides y Vinos, una aposta pel verdejo d’origen ecològic, que ha de sortejar la duresa climatològica segoviana.
En la línia de les noves experiències, el restaurant Ambivium va veure la llum, per primera vegada, l’any 2017. L’espectacular establiment, distingit amb una estrella Michelin, s’ubica a les instal·lacions del celler Pago de Carraovejas i ha esdevingut parada obligatòria per als entusiastes de l’enologia i la cuina creativa.
Alma Carraovejas va crear la Fundació Cultura Líquida per promoure la cultura del vi i la protecció del patrimoni vinícola
A 1.076 metres d’altitud, Alma Carraovejas encara, des del 2018, un dels seus projectes més apassionants. Després d’aterrar al punt més alt de la Ribera del Duero, el celler Milsetentayseis aprofita la riquesa mineral de les terres de Fuentenebro per a crear vins autòctons mentre que, al mateix temps, es cultiven vinyes que seran transmeses a les generacions futures.
Alma Carraovejas també s’ha assentat a un lloc especial a Galícia, a les precioses vinyes de Viña Meín-Emilio Rojo de la D.O. Ribeiro, on les parcel·les són una mena de puzle amb diferents orientacions, exposicions, varietats, altituds i microclimes, a l’exuberant entorn de la Vall del riu Avia. Però també hi és present a La Rioja alabesa, des del 2020, després de l’adquisició de les Bodegas Hermanos Laredo Villanueva, ubicades al peu de la Serra de Cantàbria, a Leza, amb un projecte batejat amb el nom Aiurri, que en eusquera vol dir caràcter o personalitat.
Mentrestant, amb la Bodega Marañones, Alma Carraovejas s’obre pas entre la D.O. Vinos de Madrid, a la Serra de Gredos, amb espectaculars vins elaborats a partir de garnatxa, albillo reial i altres varietats autòctones que complementen, momentàniament, el ventall tan divers d’aquest paraigua que no para d’ampliar el seu llegat d’autenticitat.