Xavier Espot Miró, per un golf més accessible a tothom
Com a president de la Federació de Golf d’Andorra (FGA), Xavier Espot Miró i el seu equip guien diferents projectes per ampliar la base i el nivell dels golfistes del Principat d’Andorra, essent el programa de Golf Escolar i la col·laboració amb la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell (FPNSM), dos dels pilars fonamentals de la seva gestió.
Fotos: César De Pablos
Després d’una àmplia carrera com a parlamentari, ministre i com a ambaixador d’Andorra a diferents països i estaments internacionals, es va convertir, l’any 2014, en president de l’FGA. Com va ser possible aquesta transició de la política a l’esport?
De fet, des de molt jovenet, sempre he sentit molt interès per la vida associativa. He participat en diverses associacions, perquè crec que, servir des de qualsevol lloc la societat en la qual vius, és molt gratificant. A la política, hi vaig arribar per tota una sèrie d’inquietuds i neguits als anys 80 i 90, i déu-n’hi-do el temps que n’he gaudit! I abans, durant i després del meu temps exercint de polític o diplomàtic, mai he deixat la vida associativa que és, de fet, la meva vida.
No troba a faltar la seva vida com a polític?
En algun moment sento nostàlgia, ja que he tingut vivències tant interessants i educatives, com extraordinàries. Això és com enyorar la joventut. Cada període d’una vida té els seus moments interessants i cal viure’ls amb intensitat i després mirar sempre endavant, a la recerca de nous moments que ens siguin gratificants.
Vostè juga al golf? Com es va despertar en vostè la passió per aquest esport?
Doncs sí, des de l’agost del 1996. Quan els meus fills ja es començaven a independitzar, amb la meva esposa, vàrem decidir plegats que el golf seria una bona activitat esportiva que podríem compartir. I va ser un encert per tot el que el golf ens va aportar com a parella.
I com va arribar a presidir l’ens federatiu?
La gent del golf ens coneixem tots, i ja vaig participar com a membre de la Junta del Club de Golf del Principat. Uns quants amics que intentaven crear la Federació, em van demanar si volia encapçalar aquest projecte i vaig acceptar molt agraït.
Ara que està centrat en la seva feina com a president de la FGA, quines són les activitats dins de la Federació que més temps li ocupen?
D’entrada, com màxim responsable, he de vetllar pels interessos de la nostra Federació i, conseqüentment, pel nostre esport. La meva responsabilitat m’obliga a estar sempre molt atent, perquè els nostres projectes es duguin a terme amb eficiència. Evidentment, ostento la representació, tant al nostre país com a nivell internacional.
Quantes persones federades hi ha actualment? Teniu alguna projecció o meta de cara a finals d’any?
Tenim avui 421 federats i anem creixent. De cara a final d’any, tenim un pla de treball ben enfocat, que és el de continuar i anar millorant els objectius que ens hem fixat. De fet, les nostres projeccions les fem a mitjà i llarg termini i, el que fem aquest any, ja ho vàrem pensar i treballar un parell d’anys enrere.
Quines activitats de captació esteu portant a terme per ampliar la vostra base de federats?
Les activitats principals que ens permeten ampliar aquesta base són: el Golf Escolar, les nostres escoles de golf i la de tecnificació. La creació recent del nostre Equip Nacional també és un element atractiu per la joventut.
A propòsit dels comentaris, quelcom a destacar és, sens dubte, el programa de Golf Escolar que realitza la Federació. Què és el que es pretén amb aquesta iniciativa?
El que es pretén és arribar a totes les capes educatives. Els nostres programes ens han permès donar a conèixer a molts infants el nostre esport, que d’una altra manera no haguessin pogut gaudir-ne. En el Golf Escolar i extraescolar, els formem mitjançant un tècnic de la Federació en la iniciació del golf. Aquest és un dels nostres pilars i alhora un dels nostres grans reptes. Aquest any, prop de 2.000 nenes i nens descobriran el golf i les seves virtuts.
“Aquest any, prop de 2.000 nenes i nens descobriran el golf i les seves virtuts”
Parlant de talent jove, qualitativament, en quin estat es troba el planter del golf andorrà? Podria indicar quants nens i joves estan federats?
El planter augmenta cada any. Tenim prop de 50 joves i nens, hem duplicat la xifra en dos anys.
La tecnificació és el pas següent a aquesta captació de joves talents. De quina manera aconsegueix apujar el nivell d’aquestes promeses del golf?
En primer lloc, transmetent bons coneixements amb bons tècnics i organitzant concentracions i competicions, tant nacionals com internacionals. I, evidentment, cal molta passió i sacrifici per part del jugador que vol obtenir resultats.
Si quelcom identifica la Federació és la implicació amb la societat. Una prova recent és la represa de la col·laboració amb la FPNSM, associació amb la qual vostè vol impulsar la pràctica del golf en les persones amb discapacitat. Per què ho va decidir? Què espera aconseguir exactament?
Les persones amb discapacitat han de poder gaudir, com la resta, d’una vida el més normal possible. Dins de les limitacions, pretenem que així sigui. Per tant, és la nostra obligació, i el meu deure com a president, posar els mitjans que siguin necessaris perquè també aquestes persones coneguin el golf i es diverteixin amb ell. Puc afirmar amb orgull que és un dels projectes més agraïts on participem de manera molt proactiva.
Ja hi ha una planificació traçada cap aquest objectiu o encara hi ha detalls a resoldre?
Tenim un projecte ambiciós i, malauradament, a causa de la situació sanitària en la qual ens trobem, l’hem retardat gairebé dos anys. Però avui tenim més i millors mitjans i un disseny més elaborat.
Vostè deia, fa uns mesos, que li agradaria que els joves de la Fundació participessin com a golfistes als Jocs Paralímpics. Què es necessita per aconseguir-ho?
De moment, cal formar-los adequadament i després fer-los competir en l’àmbit nacional. Aquest és el nostre repte actual.
També treballeu amb diferents comuns del país i el col·lectiu de la gent gran. En què consisteix exactament aquesta relació?
A escala comunal, el que més hem compartit són les activitats d’estiu, iniciant tots els joves durant el seu període de vacances escolars. La relació amb la gent gran va començar per atzar, quan els residents del Cedre varen veure com s’iniciaven els residents de l’Escola de la Fundació Nostra Senyora de Meritxell. Aleshores, ens van demanar si també podrien participar d’aquesta activitat. Fem arribar el golf a la gent gran tenint en compte les seves capacitats. La majoria no coneixien el golf i els incitem a practicar-lo. La nostra finalitat és divertir els nostres avis amb una activitat saludable. Hem recollit molts èxits i reconeixement. I prova d’aquest fet és l’ampliació de la nostra activitat cap aquest col·lectiu any rere any.
Els pròxims 15 i 16 d’octubre, amb la sisena prova del 4t Circuit Nacional Crèdit Andorrà 2021, tanqueu un calendari de golf molt actiu. Quin balanç podeu fer-ne i quines són les previsions per a l’any vinent?
La nostra actuació no s’acaba amb el circuit. Tot l’any tenim activitats diverses per aconseguir millorar el nivell del golf andorrà.
Un dels seus somnis seria poder tenir al país un camp reglamentari de 18 forats permanent?
Això és un somni de difícil realització i cal tocar de peus a terra. Ja tenim el camp de 9 forats de Soldeu, i Aravell és el camp dels andorrans, amb perdó per la gent de La Seu.
Hi ha algun golfista en aquests moments que tingui una bona projecció?
Varis… Quatre joves estan, en aquests moments, combinant els estudis amb els entrenaments d’alt rendiment a universitats americanes i espanyoles.
És més difícil la política o portar les regnes de la Federació?
Les dues activitats tenen en comú que satisfan el desig de servir. Però, evidentment, crec que el nivell d’exigència i de responsabilitat és molt més rigorós en certs càrrecs polítics.
“Les dues activitats (la política i la presidència de la FGA) tenen en comú que satisfan el desig de servir”
Si hagués d’agrair algú per facilitar la seva feina a la Federació, a qui enviaria la seva salutació?
El meu reconeixement aniria principalment a la meva Junta Directiva i d’altres persones implicades que, gràcies als seus esforços, dedicació i passió pel golf, animen un projecte esportiu i social de país que, amb els anys, tindrà molta repercussió pel llegat que deixarem i que d’altres continuaran. També agreixo al nostre Govern, al nostre patrocinador principal, Crèdit Andorrà, i a Financera d’Assegurances, per la seva ajuda econòmica i disponibilitat.