Vall del Madriu-Perafita-Claror: Un patrimoni viu per a les generacions futures
Fa 20 anys que la Vall del Madriu-Perafita-Claror va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i durant aquest temps s’han aconseguit importants avenços en la seva conservació i gestió. Susanna Simon, directora del Pla de Gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, examina els resultats assolits, els reptes en la preservació del patrimoni natural i cultural, les iniciatives per promoure un turisme sostenible i responsable i la importància de preservar els nostres tresors naturals i culturals per a les generacions presents i futures.
Entrevista: Elena Melgarejo
Fa 20 anys que la vall del Madriu-Perafita-Claror es va declarar com a patrimoni de la humanitat per la UNESO, com avalues els resultats assolits?
La Vall del Madriu-Perafita-Claror (VMPC) ha demostrat ser un exemple de conservació del paisatge cultural. S’han fet progressos significatius en l’assoliment dels objectius establerts en el Pla de Gestió, amb resultats tangibles en diversos aspectes. Per tal de conservar els valors naturals cal preservar els hàbitats naturals d’alta muntanya perquè la biodiversitat proliferi. També cal implementar programes per conservar les espècies amenaçades i cal vetllar per la qualitat de l’aigua perquè aquesta sigui excel·lent, aquest requisit és essencial pels ecosistemes i el subministrament d’aigua potable.
El següent pas és la preservació del patrimoni cultural, que es pot fer a través de la conservació i la potenciació del patrimoni en pedra seca i elements del paisatge cultural. Actuant sobre el patrimoni arqueològic, a través d’excavacions i restauracions al jaciment de la farga, augmentant el coneixement històric i a través de les activitats tradicionals, preservant la ramaderia, crucial pel manteniment del paisatge. I per acabar, cal desenvolupament socioeconòmic, mitjançant l’ecoturisme, fent promocions d’un turisme sostenible i responsable; educació ambiental, elaborant programes de sensibilització per als visitants i la població local; i més investigació científica, ja que treballem amb Andorra Recerca i Innovació (AR+I) en diversos programes d’investigació científica sobre els ecosistemes de muntanya. Al mateix temps, la vall s’ha convertit en un referent per a la investigació pels estudiants i altres entitats.
En què es diferencia la vall del Madriu d’altres paisatges culturals patrimoni de la humanitat?
La vall del Madriu-Perafita-Claror es distingeix per les seves característiques úniques com a paisatge cultural patrimoni de la humanitat. Situada en una vall secundària d’Andorra, la seva relativa inaccessibilitat ha contribuït a la seva conservació i integritat. Aquest paisatge de muntanya d’alta altitud combina prats, boscos, rius i cims escarpats, l’entorn ha estat modelat per pràctiques tradicionals com el pasturatge, l’agricultura de muntanya, la siderúrgia i l’activitat hidroelèctrica. Les construccions tradicionals de pedra, com les bordes i els orris, reflecteixen l’arquitectura vernacular andorrana.
La vall encara manté pràctiques tradicionals com la ramaderia i la transhumància, essencials per l’equilibri ecològic. A més, el seu aïllament afavoreix una rica biodiversitat amb espècies adaptades a la muntanya. Aquestes característiques excepcionals justifiquen el seu reconeixement com a patrimoni de la humanitat.
La declaració de patrimoni de la humanitat es pot perdre?
Sí, la declaració de patrimoni de la humanitat es pot perdre si no es compleixen els criteris de conservació de la UNESCO. Això pot passar per diversos motius:
- Deteriorament o destrucció del valor universal excepcional: Si un lloc pateix un deteriorament significatiu que afecta les característiques que van justificar la seva inclusió, la UNESCO pot retirar la designació. Això inclou la destrucció d’elements arquitectònics, la pèrdua de biodiversitat o l’abandó de les activitats tradicionals.
- Manca de gestió i protecció adequada: Els llocs declarats patrimoni de la humanitat han de ser gestionats i protegits efectivament. La falta de manteniment, la negligència o la mala gestió dels recursos naturals i culturals poden portar a la pèrdua de la designació.
Per evitar això, és crucial col·laborar amb la UNESCO, implementar plans de gestió efectius, promoure pràctiques sostenibles, monitorar regularment l’estat del lloc i respondre ràpidament a qualsevol amenaça.
Hi ha qui podria pensar que potser no s’ha fet prou per aprofitar el fet de ser patrimoni de la humanitat?
Vint anys després, s’han fet progressos significatius en la conservació i gestió, amb resultats tangibles en diversos aspectes, com per exemple mantenir la integritat dels seus hàbitats naturals, on s’alberga una rica biodiversitat de flora i fauna. S’han implementat programes de seguiment d’espècies amenaçades com el gall fer o la perdiu blanca. La qualitat de l’aigua és excel·lent i essencial per al subministrament d’aigua potable a les poblacions properes. A més, la VMPC va ser inscrita a la llista de zones humides d’importància internacional de RAMSAR l’any 2013.
Gràcies a les brigades comunals, també s’han dut a terme tasques de conservació i valorització del patrimoni en pedra seca de la vall. S’han restaurat camins, fonts i cabanes de pedra seca, i s’ha treballat per preservar la memòria històrica de la vall a través d’entrevistes i projectes de recerca. La ramaderia tradicional ha continuat present en la vall. I, gràcies al departament de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra, s’han dut a terme les excavacions i treballs de restauració en el jaciment arqueològic de la farga. El turisme sostenible s’ha convertit en una peça clau per al desenvolupament socioeconòmic de la vall. S’ha potenciat la visita responsable a través de la creació de senders, itineraris interpretatius, senyalització i materials informatius.
Quins són els reptes que ha afrontat Vall del Madriu-Perafita-Claror durant els darrers 20 anys?
Al llarg d’aquests 20 anys, s’ha elaborat un complet Pla de Gestió que ha guiat les accions de conservació i desenvolupament. Però és cert que malgrat els èxits aconseguits, els reptes per a la Vall no són menors. L’impacte del canvi climàtic és una de les principals preocupacions, i caldrà adaptar la gestió de la vall a les noves condicions ambientals. Els 20 anys transcorreguts des de la seva declaració com a Patrimoni de la Humanitat han demostrat que la protecció d’aquest paisatge únic és possible a través d’un treball conjunt i d’un compromís ferm amb la sostenibilitat. La Vall ens recorda la importància de preservar els nostres tresors naturals i culturals per a les generacions presents i futures. Invertir en la promoció turística, la investigació científica, l’educació ambiental i la cooperació entre les parts interessades pot ajudar a garantir que aquesta vall única continuï sent un tresor preciós.
S’han implementat iniciatives específiques per educar la població sobre la importància de la vall del Madriu?
Els programes educatius a la Vall del Madriu-Perafita-Claror comencen a les escoles. S’han realitzat xerrades, tallers i visites guiades a la vall per a alumnes de totes les edats, adaptant els continguts a cada nivell educatiu i creant materials didàctics específics. Això ha permès que les noves generacions creixin amb una consciència clara del valor d’aquest patrimoni i de la necessitat de protegir-lo. Però la sensibilització no s’ha limitat a les escoles. S’han organitzat conferències, tallers i activitats divulgatives per a informar i sensibilitzar la població local sobre els valors de la vall i la importància de la seva conservació. Els visitants també han estat un objectiu prioritari en les accions d’educació ambiental. Disposem del Portal de la Vall, el centre d’atenció al visitant que ofereix informació completa sobre els seus ecosistemes, la seva història i la importància de la seva conservació. A més, s’han instal·lat panells informatius al llarg dels senders i s’han editat guies i fulletons divulgatius. Tot això ha permès que els visitants gaudeixin de la vall de manera responsable i respectuosa, conscients del seu valor excepcional. Finalment, per a fer arribar el missatge a una àmplia audiència, s’han realitzat campanyes de sensibilització a través de diversos mitjans de comunicació. S’ha creat una pàgina web i perfils a les xarxes socials per a compartir informació sobre la vall, les seves activitats i els seus valors. S’han editat articles i materials divulgatius en català, castellà i anglès, per a arribar a un públic més ampli.
Conscients de la importància del rol que juguen els professionals en la transmissió del coneixement, s’han dut a terme programes de formació específics?
Els ecoguardes de la Vall del Madriu-Perafita-Claror han rebut formació en educació ambiental i interpretació del patrimoni. Cada any col·laborem amb l’EFPEM en el curs de guies acompanyants en activitats de muntanya sobre la VMPC, els seus valors i la seva gestió. I s’han realitzat tallers i jornades de sensibilització per a agents locals com ara hotelers, restauradors i comerciants, per tal que puguin informar i recomanar la vall als seus clients de manera responsable.
S’està duent a terme algunes mesures per controlar l’impacte del turisme en la vall?
La conservació de la Vall del Madriu-Perafita-Claror és crucial, però també ho és el seu gaudi per part dels visitants. Per a aconseguir un turisme sostenible, s’han implementat diverses mesures per a controlar l’impacte dels visitants i protegir aquest espai únic.
Per començar, a fi d’evitar la massificació s’ha realitzat un estudi de capacitat de càrrega que estableix un nombre màxim de visitants per dia, i una zonificació de la Vall, on s’han delimitat zones restringides i on l’accés està prohibit per a protegir espècies sensibles o hàbitats naturals fràgils. Uns eco-comptadors distribuïts per tot el territori ens permeten controlar aquestes dades i poder prendre les possibles mesures correctores de manera preventiva.
Alhora, es demana als visitants d’evitar sortir dels camins senyalitzats per no malmetre els ecosistemes de la zona, canalitzant així el flux de visitants i evitant la degradació del medi ambient. En contrapartida, tenim particular cura en tenir tota la xarxa de camins perfectament senyalitzada. A més a més, s’ofereixen activitats d’interpretació del patrimoni per a aprofundir en el coneixement dels valors naturals i culturals de la vall i per a fomentar un turisme responsable. Totes les mesures de control del turisme s’emmarquen en el Pla de Gestió de la VMPC, el qual és revisat i actualitzat periòdicament per a adaptar-se a les noves necessitats i coneixements. S’avalua de manera contínua l’eficàcia de les mesures implementades per a controlar l’impacte del turisme i es realitzen ajustos quan sigui necessari.