Silvia Grau: “El nostre objectiu és fer tot el possible perquè cap més gos perdi la vida a la muntanya”

Silvia Grau és al capdavant de Bubu’Suport, una nova associació del Principat, dedicada a la recerca i rescat de gossos perduts a la muntanya. Des que es va posar en marxa, es van rescatar 24 gossos, no obstant això, la Silvia creu que el control visual i la col·locació d’una armilla reflectant i un localitzador GPS són elements imprescindibles i de gran ajuda en cas de pèrdua. L’associació està en ple creixement, per tant, la responsable fa una crida per sumar voluntaris.

Fotos: César De Pablos
Com neix el projecte Bubu’Suport i quins objectius té?

Aquest projecte neix de la pèrdua d’un dels meus gossos i que no va tenir un final feliç. L’any passat, en Bubu es va perdre al Coll de la Botella durant una passejada matinal. Vaig reunir amics i coneguts perquè m’ajudessin a buscar-lo. Va ser una recerca desesperant que va durar 12 dies. Vàrem trobar en Bubu sense vida vuit hores massa tard… Aquesta tragèdia ens va marcar a tots els que vàrem participar en la seva recerca, conscients que, ben organitzats, l’hi haguéssim trobat a temps. Ens vàrem prometre que no tornaria a passar amb cap més gos i vàrem decidir constituir-nos com a associació. El nostre objectiu és, doncs, fer tot el possible perquè cap més gos perdi la vida a la muntanya.

Quantes persones estan participant de manera activa?

A part dels membres de la junta, comptem amb una quinzena de persones que habitualment s’uneixen a les recerques, depenent de la seva disponibilitat. També hi ha persones que s’uneixen per una recerca en concret com poden ser amics o familiars del propietari del gos perdut o aquelles que, de manera puntual, ens veuen a les xarxes i ens demanen de participar.

Com realitzeu els rescats a les muntanyes?

Un cop rebem l’avís de pèrdua, ens posem en contacte amb el propietari. Hem creat un test ràpid per obtenir la màxima informació del gos (raça, color, edat, caràcter, etc.). Un cop la informació és contrastada i confirmada, llancem els avisos de pèrdua, tant al grup SOS de WhatsApp, com a Facebook i Instagram. Acte seguit, creem un grup de WhatsApp específic per la recerca i hi incloem tots els voluntaris. Abans d’iniciar la recerca, sempre ho comuniquem als banders, bombers i al servei de circulació de la parròquia corresponent.

Quina metodologia i tecnologia utilitzeu?

Durant les recerques, treballem amb mapes topogràfics i també anem fent captures de pantalla de Google Maps, amb els recorreguts que cada equip fa per controlar millor quina part del terreny s’explora. Utilitzem també armilles reflectants per ser més visibles dins del bosc, també hi ha especialistes amb gossos de rastreig, una farmaciola de primers auxilis, un drone amb càmera tèrmica i emissores de ràdio. De moment, totes són aportacions personals. Ara que ja som associació, esperem poder comprar més equipaments i que siguin propietat de l’associació. Per això, les afiliacions ens seran vitals.

Treballeu de manera paral·lela amb altres associacions?

Sí, tenim una relació estreta amb Laika i Apapma. Sempre estem oberts a trobar sinergies amb altres entitats animalistes. També estem en converses amb els bombers i banders per col·laborar de manera estreta i actuar sense envair competències, i estem en contacte amb els serveis de circulació de les set parròquies.

De quina manera podem ajudar o col·laborar com a ciutadans amb l’associació?

Doncs, primer de tot, afiliar-vos. És el que ens dona múscul econòmic per comprar material de recerca, proposar formacions específiques i demanar permisos de vol pel drone. Participar com a voluntaris de recerca és igualment vital. Comptar amb voluntaris, des del minut zero de pèrdua i que puguin actuar ràpid, és, moltes vegades, el que marca l’èxit o el fracàs. I, per últim, compartir sempre els nostres avisos a les xarxes, ja que quanta més visibilitat tenen, més volum de voluntaris tenim.

Contacte d’emergència: (+376) 354 111 · bubusuport@gmail.com