Elvira Gea: “Des de la farmàcia hospitalària subministrem un milió de tractaments per any”
És un estament desconegut del gran públic, tot i el seu paper cabdal en la sanitat andorrana. Elvira Gea Rodríguez, dirigeix la farmàcia del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) des de l’any 1989, compta amb una plantilla de 17 persones i la seva màxima prioritat és garantir una farmacoteràpia segura i de qualitat.
Foto: McGrau
Quina formació es requereix per dirigir aquest departament?
Soc doctora en farmàcia, especialitzada en farmàcia hospitalària i soc cap de servei de farmàcia des del mes d’agost de 1989.
En què consisteix la seva feina?
Donar atenció farmacèutica als pacients que estan en contacte amb el SAAS, tant els que estan hospitalitzats com els externs. Aquest sector de pacients ambulatoris, reben tractaments d’alta complexitat que només es poden subministrar des de la farmàcia hospitalària. La nostra funció principal és garantir la qualitat, la seguretat i l’eficàcia de tota la medicació que subministrem a l’hospital. Fem un seguiment individualitzat diari dels medicaments que pren cada pacient.
No hi poden accedir persones del carrer?
No, només subministrem aquests tractaments específics als malalts –interns o externs- que requereixen medicaments d’alta tecnificació prescrits pels metges especialistes.
Prepareu tractaments personalitzats?
Sí, a banda dispensar els medicaments que necessiten els pacients, elaborem fórmules magistrals però a diferència de les que es preparen a les farmàcies, majoritàriament les que fem a la farmàcia hospitalària són fórmules estèrils. Un 60% d’aquestes fórmules, tenen com a destinació els malalts oncològics, mentre que la resta són nutricions artificials, és a dir, alimentació que passa a través de la vena o d’una sonda.
Els tractaments de quimioteràpia els administreu sempre a l’hospital?
Sí, a l’hospital de dia. Allà s’administra la medicació personalitzada per a cada malalt que preparem des de la farmàcia hospitalària. Ajustem cada preparació de manera estricta segons la prescripció de l’oncòleg per optimitzar el tractament.
I pel que fa a la medicació que subministreu als pacients externs?
Subministrem medicaments que anomenem d’altra complexitat, per tractar patologies com per exemple l’esclerosi múltiple, l’artritis reumatoide, la sida, l’hepatitis C… moltes d’elles cròniques. En total rebem unes 500 visites mensuals de pacients externs i en total, el servei de farmàcia subministra un milió de tractaments a l’any.
Els pacients externs paguen els tractaments?
Són medicaments innovadors d’alta tecnologia que sempre tenen un cost elevat, però en un 95% estan reemborsats al 100%, és a dir que el pacient no paga res en la majoria dels casos. El Govern va aprovar un decret en aquest sentit, que engloba aquests tipus de medicaments d’ús hospitalari, que no es poden trobar a les farmàcies.
On compreu els medicaments?
Majoritàriament a Espanya, en un 75%, mentre que la resta l’adquirim a França i de forma residual a altres països com Alemanya.
Només subministreu medicaments a l’hospital?
Garantim el subministrament de la medicació a tots els pacients de l’hospital Verge de Meritxell, però també a 300 persones que estan en diverses entitats, com el Centre Penitenciari, El Cedre, la residència Albó i a Sant Vicenç d’Enclar. Ara estem valorant Clara Rabassa.
Quantes persones treballeu al departament?
Som 17 persones, entre les quals 5 farmacèutics especialitzats, 2 administratives, 9 tècnics i un auxiliar de magatzem. Treballem 365 dies l’any i estem oberts 14 hores al dia. La farmàcia hospitalària té dues ubicacions, a la segona planta de l’edifici de consultes externes, on s’atenen els pacients externs, i a la planta menys dos de l’edifici de l’hospital, on tenim la farmàcia central.