Nutrireset by Eva Grau: Descobrint el camí cap a un estil de vida saludable i conscient
Nutrireset by Eva Grau és un espai dedicat a la bellesa, el benestar i l’assessorament en alimentació saludable i conscient, amb l’objectiu d’oferir als seus clients els millors tractaments exclusius perquè se sentin bé amb si mateixos. Eva Grau, amb la seva experiència al capdavant d’aquest projecte, s’ha format contínuament per a conèixer tot el que envolta l’alimentació i com aquesta pot afectar-nos a nivell emocional.
Foto: Elisabeth Serra/@elisabethserra
Per què és tan necessari tenir una alimentació saludable? Quins són els principals beneficis?
Sentir-se i veure’s bé són els beneficis directes de tenir una alimentació saludable. A poc a poc, veiem com el nostre cos recupera el seu pes ideal i com de cop i volta comencem a tenir més energia. Tots volem sentir-nos guapos, més animats i amb més autoestima i això el podem aconseguir menjant millor.
Com influeixen les emocions en la nostra manera de veure els aliments?
La relació amb l’alimentació és complexa i va més enllà de simplement menjar per satisfer una necessitat fisiològica. Les emocions juguen un paper fonamental en la nostra manera de menjar i en com ens relacionem amb els aliments. L’ansietat, el descontrol o la frustració poden generar desequilibris en la nostra alimentació, afectant la nostra salut i benestar general. Em vaig formar en el Coaching Nutricional i el Mindful Eating, amb l’objectiu d’ajudar a les persones a trencar la relació insana que puguin tenir amb els aliments i trobar l’equilibri emocional necessari per a una alimentació saludable.
Com s’aconsegueix l’equilibri emocional necessari per a una alimentació saludable?
Una bona manera d’aconseguir-ho és essent conscients de la importància d’escoltar el nostre propi cos i les seves necessitats. Jo mateixa he experimentat els daltabaixos del procés de trobar l’equilibri, però gràcies a això puc connectar amb les persones que em demanen assessorament. L’atenció i la comprensió són valors clau en el meu treball.
Quines emocions solen sabotejar els nostres hàbits alimentaris?
Des de la meva experiència, puc dir que l’ansietat, l’avorriment, el nerviosisme, la tristesa, la insatisfacció, l’emprenyament o la baixa autoestima sovint es converteixen en els principals sabotejadors de la salut alimentària.
Quins altres factors ens compliquen la vida a l’hora de seguir una alimentació saludable?
Enumeraré quatre factors que considero crucials:
- La falta de temps i falta de planificació en les compres i preparació dels àpats. Això porta a optar per aliments precuinats i poc saludables en lloc de preparar menjars nutritius i frescos.
- Resistència per part de la família a canviar els hàbits alimentaris. És comú trobar resistència dels fills o la parella a menjar verdures o peix, la qual cosa dificulta implementar canvis en l’alimentació de tota la família.
- Influència social negativa. Moltes vegades, els canvis cap a una alimentació saludable són qüestionats o ridiculitzats per l’entorn social. Això pot generar desmotivació i dificultat per mantenir els nous hàbits.
- Factors emocionals. Com ja remarcàvem, les emocions com ara l’ansietat, l’avorriment, l’estrès o la baixa autoestima poden boicotejar els intents de menjar de forma saludable. És important tenir eines per a enfrontar i gestionar aquestes emocions sense recórrer a menjar poc saludable.
Superar aquests obstacles requereix planificació, educació alimentària, suport emocional i paciència per a implementar canvis gradualment. A Nutrireset by Eva Grau estarem encantats d’ajudar.
Llavors quina seria la dieta ideal?
No existeix tal cosa com la dieta ideal. Jo respecto molt algunes de les dietes que existeixen, ja que les he pogut estudiar de molt a prop. Al final, m’he decantat per una dieta equilibrada, que aporti els nutrients i calories que necessita el nostre cos per a funcionar i sentir-se bé. Això sí, sigui quina sigui la dieta o l’objectiu proposats, és important posar-se en mans d’un professional que t’assessori i t’acompanyi en tot el procés.
Com evitem caure en els excessos?
És important escoltar els nostres cossos i identificar quan ens sentim descontrolats. A vegades, fer una pausa i un reset és tot el que necessitem per a tornar a sentir-nos a gust amb nosaltres i amb la nostra relació amb els aliments. No obstant això, hi ha aliments com ara els sucres i carbohidrats refinats que augmenten les resistències hormonals, evitant que ens sentim plens i satisfets, motiu pel qual acabem menjant més del que realment necessitem.
I si ens provoca un gelat o una hamburguesa?
Els pots menjar perfectament! No es tracta de deixar de gaudir dels aliments que ens agraden, sinó de ser curosos amb els ingredients. És cert que els supermercats ens ho posen difícil, ja que a vegades un aliment processat és més barat que elaborar-lo a casa, però hem de parar atenció als ingredients d’aquests aliments industrialitzats. Prioritzem aquells productes amb ingredients BIO o els més naturals possibles, a establiments de confiança. Afortunadament, a Andorra, cada vegada n’hi ha més!
Què podem començar a fer una vegada hem iniciat el canvi perquè el procés sigui més favorable i durador?
Un canvi favorable no només passa pels aliments que ingerim, sinó per recuperar l’art de cuinar, acudint a eines i utensilis que ens ajudin a fer-ho de manera més ràpida i pràctica. A més a més, menjar pausadament, digerint els aliments com cal, sumat a un descans reparador, la pràctica esportiva i una bona salut emocional, poden millorar substancialment la nostra relació amb els aliments. Es tracta de tenir una visió integral de la nostra salut, en què les amistats i la família estiguin implicades com a part fonamental del procés de creació d’un entorn propici per a hàbits alimentaris saludables.