‘Never ride alone’, millor amb Andona

Des del juliol del 2020, la Xary Rodríguez és la cara visible d’Andona, una comunitat de ciclistes dirigida per dones, oberta a tots els públics, que compta amb el compromís i l’esforç d’un gran equip de treball, que fa possible aquest projecte. La Xary és una dona polifacètica a la qual li encanten els desafiaments. Admet que aquest 2021 serà un any carregat de nous projectes per al club, que presideix en l’actualitat.

 Fotos: César De Pablos
Andona es va presentar en societat al juliol de l’any passat, amb 130 membres, i en l’actualitat ja han assolit la xifra de 180. Han crescut molt, malgrat la pandèmia; però com has viscut l’evolució del club, des de la seva presentació, fins a l’actualitat?

Molt bé. Pensàvem que només funcionaria al principi, perquè en aquest moment s’havia animat molt tot, però amb el canvi d’any, i en canviar la quota per al 2021, continuem sumant socis. Estem molt contentes, perquè hem crescut, malgrat les circumstàncies, i hem tingut molt poques baixes. Hem crescut en la quantitat de nois que formen part del club i també en corredors professionals.

“Enguany, ens agradaria incorporar activitats de ciclisme per als joves”

És una comunitat creada per dones, però que no li tanca les portes a la participació masculina. Quin perfil tenen els socis que formen part d’Andona?

El target és, per sobre dels 30 anys i fins als 45, aproximadament. Si bé al començament érem només noies, ara ja tenim 64 homes que són socis del club.

Un dels lemes d’Andona és ‘never ride alone’, mai vagis sol, que serveix per a incentivar a les persones a les quals agrada el ciclisme, perquè puguin practicar-lo en grup i no en solitari. S’han trobat amb molta gent del club que ha aprofitat per a fer els seus primers passos amb bicicleta o que té molt poca experiència?

Tenim quatre grups dividits per nivells. El verd i el blau són els grups d’iniciació. Aquesta divisió permet que, les noies/is que s’inicien, sentin que hi ha més persones en les mateixes condicions per a iniciar-se. L’any passat vam fer diverses jornades d’aprenentatge, que van ser genials i, que van tenir com a objectiu, que cada persona que s’iniciï guanyi independència, seguretat i autonomia. Els altres grups, el vermell i el negre, si bé són més experimentats, en cada sortida que fem, intentem que també hi hagi una mica d’aprenentatge.

Respecte al lema, va ser una proposta que va fer l’Eve, una companya de la junta. Aquest lema representa el nostre objectiu i la nostra missió, per intentar reagrupar a moltes persones que van soles, perquè sempre és millor que un ciclista vagi acompanyat, va més segur. És més divertit fer esport en grup que en solitari.

Com es reparteixen els grups sent 180 persones, perquè malgrat que mai surten totes juntes, s’hauran d’organitzar abans de sortir, no?

El grup més gran que hem format ha estat de 40 persones aproximadament. Dividim als socis en 4 grups, el verd, el vermell, el blau i el negre, que porten els mateixos colors que les pistes d’esquí. En cada grup hi ha de 30 a 50 persones. Quan es fa una sortida es proposa un color, si és una sortida d’aprenentatge, es comunica al grup verd o blau però, si és una sortida de rendiment o més tècnica, participa en el grup vermell o negre; així que els grups estan dividits per nivells. L’objectiu és que els integrants del grup puguin fer comunitat, i compartir activitats, més enllà del ciclisme.

“Aquest lema ‘Never ride alone’ representa el nostre objectiu i la nostra missió, per intentar reagrupar a moltes persones que van soles, perquè sempre és millor que un ciclista vagi acompanyat, va més segur”

Com han funcionat les sortides amb la pandèmia, quins recorreguts han seguit durant aquest temps?

Vàrem començar l’estiu passat, quan vam fer la inauguració d’Andona. Va ser amb algunes sortides, sempre respectant les mesures de seguretat, però quan va començar la tardor es va anar complicant la situació i va ser més difícil des del club organitzar les sortides. Molts socis van fer sortides, però sense organització per part del club. Les sortides que hem realitzat, sempre les hem fet amb mascareta. La mascareta l’hem de portar ficada quan passem per alguna població, també hem de deixar la distància de seguretat… Ara, si la pandèmia ho permet, tornarem a fer sortides esportives dividides per nivells, concretament el pròxim 7 de març.

Si bé l’activitat principal del club és el ciclisme, s’estan plantejant en un futur obrir l’associació a altres activitats esportives?

Tenim programada una sortida d’esquí de fons a Naturlandia, el mes de març farem esquí de muntanya a Vallnord Pal – Arinsal, i després, activarem els dimarts de running; quedarem en una zona de la Massana o d’Ordino, per a córrer o caminar, cada setmana. A més, continuarem fent ciclisme i bici de muntanya. Intentarem diversificar les activitats, perquè som moltes i n’hi ha gustos molt diversos. Enguany, ens agradaria incorporar activitats de ciclisme per als joves.

“Si bé sóc el cap visible del club, sense l’equip de treball que tenim, poca cosa es podria fer”

Andona compta amb tres noies que competiran, pròximament, en l’àmbit internacional. Creus que Andona pot arribar a formar un equip per a competicions?

No està en els nostres plans, de moment, crear un equip competitiu. Creiem que el nostre objectiu és més social, pedagògic i recreatiu, que no pas competitiu. Però, continuarem treballant amb la base. A curt termini, volem afermar el club perquè els nostres socis se sentin contents, no només amb les sortides esportives que fem, sinó també amb les activitats socials que puguem organitzar. Enguany, una noia competirà en un equip de carretera català en curses de la Copa d’Espanya i dues noies en BTT per a la Copa Catalana.

Com aprofitaran el pas del Tour de França per a treballar amb la base?

Els dies previs al Tour farem alguna ruta per a promocionar i celebrar l’arribada d’aquesta cursa al Principat.

Com creus que ha acollit el país una idea tan pionera, com ara formar un club dirigit per dones?

Molt bé. Hem tingut la sort que a la presentació van venir els ministres, l’equip de treball del Comú de la Massana i esportistes professionals. Tots ens han felicitat per aquesta iniciativa i els mitjans de comunicació ens estan donant una bona cobertura. Com a presidenta estic molt contenta perquè, tot el treball que hi ha al darrere i que fa la junta, està donant els seus fruits. Si bé jo sóc el cap visible del club, sense l’equip de treball que tenim, poca cosa es podria fer.

“Ens encantaria començar a treballar amb la base, amb els joves i amb activitats solidàries”

Vas ser ciclista professional, campiona de la Copa d’Espanya, vas participar en el Tour de França, i en diferents competicions. Saps el que significa ser ciclista professional sent dona, ja hi ha molt poques dones que arriben a ser professionals. Creus que la situació ha millorat ara a diferència de quan vas començar?

Crec que ha millorat, en tant que hi ha equip de dones professionalitzat, però en equips de base, no professionals, crec que encara queda molta feina per fer. Crec que seguim igual que quan corria o encara molt pitjor. Continua sent un esport minoritari, si bé ha guanyat molta visibilitat, encara queda un llarg camí per recórrer. De tota manera, hi ha alguna cosa que està canviant i beneficiant a les dones.

Quins projectes, tant a nivell personal com en l’àmbit professional, et queden per complir?

Estic en un moment en el qual faig activitats molt diverses, però el ciclisme és el que m’apassiona. No em prodigo massa, perquè les meves filles són molt petites, però sóc molt de reptes, així que, segurament faré alguna cosa, encara no tinc definit què, però sí que serà una cosa activa i el ciclisme hi serà pel mig, perquè és la meva passió.

La Junta d’Andona està conformada per Xary Rodríguez, presidenta; Emma Jiménez, vicepresidenta; Laia Montoliu, secretària; Eveline Chouvin, tresorera; Sandra Molné, vocal; Laura Simon, vocal; Patty Pradié, vocal i Esther Rabassa, vocal.