Laura Luceño: “La moda torna, però sempre és nova i diferent”
És doctora per la Universitat de Perpinyà i la Universitat Politècnica de Madrid. Forma part del grup de recerca consolidat de la Universitat Politècnica de Madrid: ‘Anàlisi i Documentació d’Arquitectura, Disseny, Moda & Societat’. Avui, la Laura ens parla de moda, història i tendències.
Foto: Laura Luceño Casals
Com es pot explicar a la gent què és la moda? Què és el que ens permet adonar-nos, si vestim de manera adient i si complim amb les tendències?
Charlotte Seeling deia que la moda és un riu que transcorre paral·lel a la història del món, a través de la societat. La moda és el reflex d’una època i mostra la creativitat i els anhels de les persones. És molt ambiciós. El sistema de la moda occidental s’ha generalitzat i globalitzat, però l’estil personal hauria de ser predominant sobre les tendències, que per definició són efímeres. En això, no vull dir que les tendències no siguin importants, són un motor de canvi en l’engranatge productiu industrial i comercial i acaben repercutint en l’àmbit social. Coco Chanel deia que “Tot el que és moda, passa de moda. L’estil, mai.”
Com ha anat evolucionant el món de la moda en els últims anys? La història demostra que la moda es repeteix i que torna el passat al present?
La moda dels darrers anys és un popurri de tendències i estils relacionats amb el “street wear” i les peces esportives. Fins i tot, abans de la pandèmia, les grans marques de luxe ja venien sabatilles esport i dessuadores amb caputxa. És cert que la moda és cíclica i tornen estils del passat, però sempre es modifiquen. Per exemple, els pantalons de campana dels anys setanta tenien unes proporcions diferents dels que s’utilitzaven els anys noranta. La moda torna, però sempre és nova i diferent. A l’inici del segle XIX, la moda s’inspirava en el neoclassicisme i “l’Arts & Craft” en l’edat mitjana, però els segles XX i XXI han accelerat el procés, si una dècada de moda negava l’anterior, ara trobem una amalgama d’estètiques combinades.
Quina ha estat l’experiència més gratificant que has tingut, a la teva feina, al llarg d’aquests últims anys?
He tingut experiències molt gratificants com ara passar dies sencers al backstage de la Mercedes-Benz Fashion Week, gràcies a una andorrana per cert, l’Esther Garcia. He entrevistat a dissenyadors importants com l’Hubert de Givenchy. Vaig escriure l’article sobre la seva donació del vestit que lluïa l’Audrey Hepburn, a la pel·lícula “Breakfast at Tiffany’s”, per la revista Vogue Espanya. M’han convidat a festes de revistes de moda, com el sopar de Marie Claire, on va assistir Karl Lagerfeld per rebre un premi. Vaig estar present quan l’Òscar de la Renta va rebre l’agulla d’or … I he treballat per temes puntuals amb personalitats del món de la moda com ara l’Enrique Loewe Lynch, una persona i un professional excel·lent. I el dia a dia amb els meus alumnes, que és una experiència sempre gratificant.