Jordi Torres: “No concebo el món sense el cinema”
És el director dels Cinemes Illa des de l’octubre de 2014. Jordi Torres Manjón porta el cinema a la sang, va entrar en aquest món als 13 anys i ha viscut intensament tota la feina que es pot fer en una sala. A les portes d’una remodelació de les sales, que s’incrementen amb una de nova, es mostra satisfet pel nivell d’espectadors i està convençut que el cinema no morirà mai.
Des de quan treballa en el món del cinema?
He viscut el cinema a casa des que vaig néixer… La meva mare, durant 45 anys, es va dedicar a transportar cintes de pel·lícules a diversos cinemes de Catalunya. Porto el cinema a la sang, l’he viscut des de sempre! La meva pel·lícula favorita és “Cinema Paradiso”… amb això ja t’ho he dit tot! Als 13 anys vaig començar a treballar en un cinema, al Waldorf, al barri de Sant Antoni a Barcelona. En 25 anys he passat per tots els llocs de treball que existeixen al món de l’exhibició cinematogràfica, he fet d’acomodador, d’operador, he venut crispetes, també he estat a la taquilla… Aquí a Andorra vaig treballar com a gerent als Cinemes Modern els dos últims anys fins el seu tancament i ara dirigeixo els Cinemes Illa des del mes d’octubre de 2014.
Quina és la tasca d’un director de sales de cinema?
Un director ha de saber fer totes les feines d’una sala de cinema, en el meu cas, ja t’he dit que vaig començar des de zero… Per portar a terme com cal aquesta feina, s’ha de conèixer a fons tots els nivells de treball. La meva tasca és coordinar tot l’equip, aconseguir que tot funcioni a la perfecció, tant a nivell intern com extern, saber les pel·lícules que projectarem i preparar la programació i buscar noves experiències per tal que les gaudeixin els clients. La finalitat és atraure un màxim de públic.
“Volem que el públic del país pugui trobar als nostres cinemes una qualitat del mateix nivell que a qualsevol ciutat espanyola o francesa”
Programeu des d’aquí?
Tenim una empresa que ens programa les pel·lícules, i jo treballo amb ells per determinar la programació definitiva.
Quantes persones formen el vostre equip?
Som un equip de 14 persones que treballem als cinemes.
Quantes sales teniu?
Fins avui, cinc, i a partir del dia 5 d’abril en tindrem sis.
A què respon aquesta ampliació de sales?
Amb cinc sales no donem l’abast de projectar totes les pel·lícules que surten cada divendres, i en aquesta nova sala volem donar prioritat a pel·lícules d’autor i a les versions originals, per arribar a tots els sectors del país. Tindrà 60 butaques, serà la més petita. La més gran té 300 butaques, la segona 257, la tercera 205, la quarta, 112 i la cinquena, 100.
El nombre d’espectadors als cinemes, està estabilitzat?
Això depèn molt de les estrenes, però en general, cada any augmenten els espectadors, per això treballem! Pensa que no és fàcil tirar endavant una empresa com aquesta, les distribuïdores s’emporten el 60% de la recaptació, i amb el 40% s’ha de pagar la llum, el personal, la publicitat…
També feu col·laboracions amb institucions.
Sí, amb les dues ambaixades, teatre, òpera… també amb les persones del país que fan curtmetratges o alguna pel·lícula, fem concerts en diferit, sempre intentem estar al costat de la cultura.
Teniu una posició de monopoli…
Sí, però no per això estem estancats, ben al contrari. Pensem que hem de millorar contínuament i donar un servei òptim, ara mateix acabem d’instal·lar un nou so, el Dolby Atmos, que és extraordinari. Estem invertint perquè el públic del país pugui trobar als nostres cinemes una qualitat del mateix nivell que a qualsevol ciutat espanyola o francesa. Fa tres anys que portem aquí la Festa del Cinema, 3 dies en què l’entrada es paga 2,90 euros.
Teniu relació amb el Cineclub?
Sí, hi hem tingut converses, estaríem encantats que fessin les projeccions als nostres cinemes, però de moment encara no hi ha res en concret.
Veneu moltes entrades per Internet?
Sí, cada dia més! Mira, quan vam estrenar “50 sombras de Grey” vam vendre 1.750 entrades anticipades. Ara posarem en marxa una App, perquè sigui més fàcil comprar des del mòbil.