Jordi Daban, al capdavant de la transformació de Daguisa Hotels
Optimista i realista a parts iguals, Jordi Daban Alsina, CEO de Daguisa Hotels, afronta el 2021 amb els peus ben posats sobre la terra. I és que, com a cap de la segona cadena hotelera més important d’Andorra, té la responsabilitat d’oferir experiències memorables i segures als visitants estrangers i locals que gaudiran de les novetats que oferirà el grup de cara al nou any.
Fotos: César De Pablos
Sembla que és una pregunta ineludible, però com heu portat la gestió dels hotels en aquest context de pandèmia?
Ho hem portat com s’ha pogut. No sé si ho hem portat millor o pitjor que els altres. Crec que ens hem trobat amb aquesta situació i estem tractant de sortir de la manera més digna possible. Volem conservar al màxim els llocs de treball i intentar perdre el mínim de diners possibles.
I de cara a la temporada d’hivern, quines són les vostres previsions respecte a l’arribada de turistes?
El que sí que hem après és a ser més flexibles, ja que les decisions van canviant dia rere dia, perquè un dia podem obrir, l’altre no i així… Les decisions no les podem meditar com abans, ara tot va sobre la marxa.
“El 2021 serà un any de traspàs, de molta feina, de sacrifici, però que valdrà la pena perquè el 2022 sigui un any normal”
En una taula rodona, organitzada per la CEA, vostè va aportar diferents idees perquè Andorra fos un territori segur i encara més atractiu per als turistes. En aquest sentit, considera que no s’estan prenent les mesures suficients perquè la temporada d’hivern sigui la més òptima, malgrat el context?
Crec que Andorra és un lloc molt segur i que la gent és molt conscient d’això. Sempre ho hem dit, la ciutadania s’ha comportat d’una manera molt correcta durant la pandèmia. Crec que, si complim les mesures de distanciament social, de neteja i que no hi hagi aglomeracions en llocs tancats, podrem tirar cap endavant. Quant a la seguretat, crec que, almenys nosaltres, en l’àmbit intern, prenem totes les mesures de seguretat, no només nacionals, sinó també internacionals, perquè els nostres clients se sentin tan segurs com sigui possible.
Quines mesures sanitàries implementeu des de Daguisa Hotels?
Seguim rigorosament tots els protocols marcats per les normes nacionals i internacionals, com ara neteja i desinfecció de tots els punts més freqüentats en els establiments, zones comunes o banys públics. Tenim una sèrie de protocols ben marcats. A més, ja que la nostra cadena és d’origen xinès i ells ja han superat la pandèmia, tenim aquest bagatge en el qual confiem.
Daguisa Hotels, arran de la pandèmia, ha hagut de reinventar-se amb apostes per la gastronomia. Comptarem amb una versió hivernal de The Rooftop Van?
Sí, tindrem la terrassa equipada amb estufes de pellet per a poder-la obrir durant l’hivern. De fet, hem obert The Lobby Bar i, com a novetat, també farem ‘delivery’. Estem apostant molt per la gastronomia, pel país, per fer una hostaleria diferent dels últims 40 anys.
Ja que menciona The Lobby Bar, cal recordar que el hall de l’Hotel Golden Tulip Andorra Fènix ha patit algunes reformes, ens podria explicar de què es tracta?
Actualment, els hotels són un lloc on passen coses… passen coses amb les persones que estan allotjades dins de l’hotel i passen coses amb la gent que viu a la ciutat on està l’hotel. Nosaltres el que volem és que passin moltes coses aquí i que aquest espai el puguin gaudir, tant els clients de la nostra cadena, com la gent del país. La idea és que la gent perdi la por d’entrar al hall d’un hotel, perquè no està allotjada allí, i que conegui nous espais. Tenim zones que estan totalment obertes perquè la gent se senti còmoda i confortable, per a esmorzar, berenar, sopar, menjar o qualsevol cosa. La intenció és que aquest espai sigui un lloc de reunió.
Hi haurà alguna altra novetat?
Estem treballant amb una marca pròpia de restauració. Identificarem els diferents espais que tenim en la nostra cadena, perquè cadascun d’ells disposi d’un segell propi… que no sigui només el restaurant d’un hotel, sinó que es converteixi en un lloc amb identitat pròpia.
Imagino que el suport del xef executiu, Narcís Allué, serà cabdal per assolir aquest objectiu.
Sí, ho reforçarem amb el xef Narcís Allué i amb la Noemí Rival, que és la responsable de tota la sala. Aquestes dues persones són les encarregades de desenvolupar aquesta marca i aquest segell diferenciador del qual parlem.
“En cas que sigui necessari, els nostres establiments estaran a la disposició del Govern d’Andorra per a salvar vides, com ja ho vam fer quan va començar la pandèmia”
Recentment vam rebre la notícia del nomenament de la Pilar Jiménez com a nova directora comercial del grup. Què podem esperar de la seva incorporació?
La Pilar és l’encarregada de dos eixos fonamentals: el primer, vinculat amb la relació entre la companyia i la marca; l’altre, relacionat amb l’obertura a nous mercats i consolidació dels mercats que ja són nostres. És una persona molt coneixedora del món turístic, que ens pot aportar tota la seva experiència. Crec que ella ha arribat per a refermar les nostres polítiques comercials.
Durant la pandèmia, heu demostrat el vostre esperit solidari en acollir els padrins d’El Cedre. En cas que sigui necessari una acció similar, estareu disposats a fer un pas cap endavant per poder seguir ajudant a la gent del país?
M’agrada molt aquesta pregunta per què hem estat molt criticats per això. Ens van criticar, primer, perquè ens demanaven que participéssim; després, perquè no ens presentem al concurs convocat per Govern. Seré clar en aquest aspecte, crec que, com a part d’una acció solidària, vam posar a disposició els nostres establiments, sense esperar res a canvi, perquè d’això es tracta una acció solidària. Evidentment, estem disposats a participar, si algun dels nostres establiments no reobren durant la pandèmia. No esperem ni esperarem res a canvi; si algú ens dona alguna cosa, però, estarem molt satisfets. No entrarem en discussions banals de si participem o no en un concurs. En cas que sigui necessari, els nostres establiments estaran a la disposició del Govern d’Andorra per salvar vides, com ja ho vam fer quan va començar la pandèmia.
Quins són els seus desitjos de cara al 2021?
Nosaltres esperem que se solucionin les coses i puguem remuntar, a poc a poc, per a arribar al 2022 amb les mateixes condicions que abans de la pandèmia. El 2021 serà un any de traspàs, de molta feina, de sacrifici, però que valdrà la pena perquè el 2022 sigui un any normal. Esperem que s’erradiqui la pandèmia, que no hi hagi més morts i que hàgim après a col·locar la vida on hem de col·locar-la.