Jordi Cerqueda: “Soc especialista en fer les preguntes que les companyies no tenen temps de fer-les”

Jordi Cerqueda Chilaud és enginyer superior en Telecomunicacions i té un màster en Gestió de Projectes, amb el certificat PMP (Project Management Professional). Es mostra convençut de la importància que té per a les empreses comptar amb un acompanyament a l’hora de plantejar estratègies de creixement i de millora de resultats. Des de 2016, està acompanyant empreses en la consecució dels seus reptes estratègics.

Quina és la seva tasca?

Bàsicament, em dedico a acompanyar les petites i mitjanes empreses a donar resposta als seus neguits tant operatius com estratègics. És habitual que les companyies detectin les seves mancances i siguin conscients que podrien treballar millor, però el problema és que no tenen temps per analitzar el perquè d’on venen aquestes mancances. El dia a dia no els permet prendre l’alçada suficient per analitzar de manera objectiva el funcionament i les necessitats de l’empresa. Avui, les noves tecnologies cada dia tenen més pes en el funcionament intern d’una empresa, em refereixo a l’optimització de processos, de digitalització, d’automatització i de recull d’informació … Són temes que generen dubtes i als quals cal donar una resposta a través de solucions tecnològiques que permeten afrontar els reptes estratègics; és a dir a llarg termini. I per a això cal temps i una reflexió profunda, que sovint no es pot fer des de la mateixa empresa. Aquesta és la meva tasca, acompanyar-los -i no dic assessorar, no m’agrada gaire la paraula…- per facilitar aquesta transformació necessària i la presa de decisions estratègiques, cabdals per l’evolució de tot negoci.

“Acompanyo les empreses a donar resposta als seus neguits operatius i estratègics”

Com treballa?

Ordeno la reflexió global perquè aquesta transformació es pugui fer de manera fàcil, controlada, planificada i sobretot mesurada; és el meu costat de Project Manager És un procés que pot durar un o dos anys, i el valor afegit consisteix en realitzar tota la feina feixuga de recerca interna, agafar tota la informació i presentar una radiografia de l’empresa als òrgans directius perquè puguin prendre les decisions adequades basades en un treball previ objectiu i ordenat.

Jordi CerquedaDos anys de procés és prou llarg…

Tot dependrà de la complexitat de cada cas. Ara estic treballant per a una empresa d’Andorra que vol optimitzar els processos interns, vol tenir una facturació molt més àgil i una recollida d’informació més ràpida. En una primera fase detecto les necessitats, perquè no solament els facilito una solució, sinó que identifico els problemes, i ajudo a definir precisament els objectius que es vol marcar. Perquè sovint, tot i que els empresaris saben on hi ha els problemes i bloquejos, no tenen temps per analitzar-ne correctament la solució. La detecció dels problemes, la seva correcta identificació i quantificació, és una fase crucial per l’èxit del procés. Cal invertir el temps necessari,  ja que l’empresa ha de ser conscient d’aquesta necessitat i estar decidida per emprendre aquesta aventura.  La decisió final no és mai meva, sinó que els facilito tota la informació perquè prenguin la millor opció.

Un exemple concret de transformació?

Per exemple, una empresa que vulgui augmentar els marges. Abans que tot, ha de saber si el seu funcionament és òptim per reduir els costos i tots els processos de producció, per exemple; jo aixeco la llebre per determinar si els procediments són correctes. Soc especialista en fer les preguntes que les companyies no tenen temps de fer-se.

“Les noves tecnologies cada dia tenen més pes en el funcionament intern d’una empresa i, fins i tot s’immiscien en la reflexió estratègica”

Surt car aquest acompanyament?

Tot és en funció de les expectatives i sobretot cal veure el que l’empresa guanyarà amb la meva feina. L’empresari ha de pensar que si no es recolza en un acompanyament continu extern en tot el procés de reflexió, definició i desenvolupament estratègic, l’haurà de fer ell, la qual cosa té el risc de fer-li perdre valor si els seus responsables es dediquen a gestionar aquest procés i deixen de banda la gestió intrínseca de la companyia. En canvi, si es deixa la gestió de projectes en mans d’un Project Manager especialitzat, poden continuar dedicant-se a la seva feina, tot supervisant el projecte a alt nivell.

Accepten fàcilment l’acompanyament?

Els hi obro horitzons i els organitzo l’ordre de prioritats de les decisions que han de prendre. Cal generar la necessitat d’un diagnòstic objectiu i global realitzat amb una altura de mires i amb una visió externa. Reconec que no és fàcil a Andorra que les empreses prenguin consciència de la necessitat de treballar en aquest sentit. Tot i que el país no està prou al dia en la transformació digital, cada dia hi ha més conscienciació. Cal ser conscient que la transformació digital requereix i genera una transformació del model de negoci que sovint modifica la relació empresa client i genera noves oportunitats que fins ara no es podien detectar. Estem en un món cada dia més globalitzat, amb mercats més oberts, la tecnologia és cada dia més barata… la transformació digital s’imposa, perquè les decisions estratègiques estaran basades en les tecnològiques. És un canvi de mentalitat, on paraules com Blockchain, Big Data o transformació digital estan ja a l’ordre del dia.

_________________________________________________

Jordi Cerqueda Chilaud neix a  Andorra la Vella el 20 de maig de 1972. Estudia a l’Escola Francesa d’Andorra la Vella i al Lycée Comte de Foix. Marxa a París per estudiar enginyeria a l’ESIEE (École Supérieure d’éléctronique et Éléctrotechnique) i després a Barcelona per fer una enginyeria en Telecomunicacions a la Universitat La Salle – Ramon Llull. També segueix el programa PDG (Programa de Direcció General) a l’IESE i el màster en Project Management a la Salle de Barcelona. Compta amb la certificació PMP (Project Management Professional) lliurat del PMI (Project Management Institute). Està casat amb l’Anna i té tres fills, la Meritxell de 10 anys, la Victòria de 9 i el Francesc de 4. Ha treballat a París, a Comverse Network System, una empresa de serveis mòbils, a Andorra Telecom i és soci fundador de l’empresa tecnològica andorrana Adhoc.Tech. És aficionat al rugbi, li agrada la música clàssica i el cinema.