Javier Cottet: “La crisi és una oportunitat per a canviar”

Com ja ha succeït en diferents sectors, la crisi econòmica i sanitària també ha condicionat l’operativitat de Cottet, una de les empreses punteres de l’òptica al mercat espanyol i andorrà. No obstant això, per a Javier Cottet, president de Cottet Òptica i Audiologia, aquest ha estat un escenari que ha permès que el grup evolucionés i prengués decisions que, en condicions normals, n’haurien trigat més.

Fotos: Cottet
Sens dubte, 2020 ha estat un any complicat per a tothom, però com ha afectat Cottet?

Enguany ha estat un xoc per a tots, tant per a la nostra empresa com a nivell mundial. La pandèmia ens ha fet reaccionar i adonar-nos que la crisi és una oportunitat per a canviar. Nosaltres hem “aprofitat” la pandèmia per a realitzar canvis que sabíem que havíem de dur a terme, però que no havíem pogut fer abans, i que, a causa de la crisi, els vam fer possibles. Per exemple, hem accelerat el procés de digitalització de l’empresa, hem tancat algunes botigues que, abans de la crisi, ja tenien una rendibilitat baixa; hem pres moltes decisions que, en un entorn normal, no les haguéssim pres. Amb la crisi vam dir “cal fer-ho” i no ens van quedar més excuses. Crec que les empreses que tenen futur són aquelles que s’adapten als canvis.

Un dels canvis més importants i recents ha estat la venda d’un dels centres d’audiologia de Cottet a Audica. En aquest cas, quin balanç o lectura podria fer sobre aquest tema?

Sempre hem estat una empresa molt innovadora i pionera en el sector; petita en grandària i en facturació, respecte a unes altres, però sempre hem innovat. Vam innovar quan vam començar a vendre lents de contactes, quan vam introduir l’audiologia, a l’Espanya dels 70, en les òptiques, i l’any 95, quan vam obrir la primera botiga especialitzada en ulleres de sol. El 2009, veient que l’audiologia estava creixent i evolucionant de manera important, vam decidir obrir una botiga d’audiologia. Tenia una facturació correcta, però una rendibilitat que no ens aportava valor. Feia temps que estàvem dubtant si obríem o no altres botigues especialitzades en aquests productes o si, en cas contrari, ens focalitzàvem en el nostre fort, que són les òptiques. Així que vam decidir centrar-nos en el que nosaltres sabem fer, que són les botigues d’òptica amb audiologia.

“Sempre hem estat una empresa molt innovadora i pionera en el sector”

Es pot dir que va ser una decisió estratègica per a enfortir la línia de negocis de Cottet?

Sí. Potser, sense pandèmia, hauríem ajornat dos o tres anys la presa d’aquesta decisió. Amb la pandèmia, vam prendre una decisió ràpida per a protegir la casa.

Una de les grans fites de Cottet va ser l’obertura de la vostra botiga ‘flagship’ a Barcelona, l’any passat. Com ha estat el comportament d’aquest establiment al llarg de l’any?

La veritat és que, per a nosaltres, aquest era un repte en majúscula, perquè aquesta obertura va significar el tancament de la ‘flagship’ al Portal de l’Àngel, una botiga amb més de cent anys. Va ser una decisió empresarial i familiar molt complexa i arriscada, però va formar part de les nostres responsabilitats. Estem molt contents amb el resultat perquè la botiga està funcionant i venent molt bé.

Creu que l’obertura del nou ‘flagship’ de Rambla Catalunya va arribar en el moment correcte?

Sí, però cal reconèixer que moltes vegades cal tenir sort. Moltes vegades no l’hem tingut, però, aquesta vegada, crec que sí.

Vostè destaca que, com a empresari, s’ha trobat en moments molt difícils, essent un d’aquests la mort del seu pare, Jorge Cottet. Com vau afrontar allò en el si familiar, especialment si considerem el que comportava agafar les regnes d’una gran empresa?

El relleu generacional en una empresa familiar és un tema molt complex. Amb la mort del meu pare, vam passar a ser la quarta generació de Cottet. El meu pare era el propietari del 100% de l’empresa; nosaltres no, ja que som quatre. El meu pare va tenir l’encert de comprar el 50% de les accions a la seva germana, l’any 2005. Actualment, nosaltres som quatre propietaris en la companyia i això fa que la complexitat sigui diferent. La situació requereix enteniment i intel·ligència emocional, i encara més quan som dos els germans que treballem en l’empresa i dos que no. És important respectar a tots i, especialment, a l’equip directiu de Cottet, que està conformat per grans professionals amb experiència en empreses de prestigi. Crec que, moltes vegades, els canvis requereixen sacrificis personals.

Javier Cottet president del grup CottetConsidera que el fet de ser el major dels germans li ha encaminat a prendre la batuta de Cottet?

Això li hauries de preguntar als meus germans. (Riu)

Respecte a les novetats que Cottet incorporarà en la seva línia de productes per al 2021, podria avançar-nos alguna cosa?

Continuarem treballant en l’àrea de la salut i de la moda, ja que tots dos factors van de la mà. La gent vol veure’s maca amb les seves ulleres i que aquestes realcin la seva personalitat i destaquin els seus valors. Això és el que intentem des de Cottet, que el nostre producte destaqui dins de les 7.000 marques que existeixen en el mercat.

Pel que fa a innovació, introduirem ulleres que no s’entelen si utilitzes mascaretes. També hi afegirem més ulleres amb protecció contra la llum blava que emeten les pantalles dels telèfons intel·ligents i ordinadors. D’altra banda, comptarem amb audiòfons intel·ligents que es connecten a internet i a altres aparells, a través de l’IoT. Respecte a Andorra, continuarem potenciant la visió esportiva graduada, amb productes d’alta gamma perquè la pràctica de l’esport sigui òptima i segura.

“Crec que els competidors hem d’aprendre a compartir informació per poder competir millor”

Sobre el seu nomenament com a director de les cadenes d’òptiques espanyoles, com porta aquesta nova responsabilitat?

Crec que els competidors hem d’aprendre a compartir informació per poder competir millor. Hi ha una sèrie de temes estratègics en el sector que ens afecten a tots per igual, llavors, en aquest sentit, la feina que nosaltres fem és la de ser interlocutors amb l’administració pública per garantir el benestar del sector. Si aprenem a col·laborar entre nosaltres, podrem oferir un millor servei i producte al consumidor.

Quins són els seus desitjos de cara al 2021?

Que sigui millor que el 2020 i que, sota cap paràmetre, perdem els valors de llibertat, fraternitat i d’igualtat que han fet fort a Europa. No ens oblidem del llibre “1984”, de George Orwell… Hem d’anar amb compte a no intentar convertir a Europa en un “món feliç” (en referència al llibre d’Aldous Huxley) a expenses d’aquests valors. Anglaterra i els Estats Units defensen valors de llibertat que, a vegades mal defensats quant al to, no hem de perdre mai. No ens podem convertir en un país on estigui tot regulat, perquè mataria aquest esperit de llibertat que, almenys a mi, m’agrada i defenso.

Javier Cottet