Inés Duran: “Fantic Jewels representa la llibertat de ser qui vulguis ser”
Motivada per començar molt aviat en el món dels negocis, Inés Duran, jove andorrana i estudiant d’Administració d’Empreses (ADE) a l’EU Business School, va crear Fantic Jewels, una acolorida marca de bijuteria que actualment busca fer-se un espai en el mercat espanyol. Duran repassa com ha estat el procés de tirar endavant la seva empresa.
Per: César De Pablos | Fotos: Reinaldo Márquez · Fantic Jewels
Sabem que tens 19 anys, t’agrada la bijuteria, que ets emprenedora i que estudies ADE, però com et definiries a tu mateixa?
Soc una persona molt treballadora, que té les coses molt clares. Quan em traço una meta, sempre busco d’arribar-hi. Tracto de donar el millor de mi fins a l’últim moment.
Com va ser el procés de crear la teva marca de bijuteria?
No és que no m’agradi la bijuteria, però m’apassiona molt més el món dels negocis. A l’hora de crear un petit comerç, vaig trobar que aquest segment encaixava amb el que estava buscant: un producte bé de preu i fàcil de vendre. La joieria i la bijuteria, per la seva dimensió, és fàcil d’emmagatzemar perquè les peces no ocupen gaire espai. Ha estat una bona oportunitat iniciar-me en els negocis i, sobretot, d’introduir-me en l’e-commerce, que tant m’agrada. Si, a més a més, venc productes que m’agraden, millor encara.
Quan vas prendre la decisió d’aventurar-te a crear des de zero la teva marca?
Sempre he tingut moltes idees que m’han motivat a fer coses petitetes, però mai quelcom com obrir la meva pròpia empresa, ja que hi ha diferents temes legals i comptables al darrere, que comporten temps i coneixements. En acabar el segon de batxillerat, que va ser superdur per a mi, vaig decidir crear Fantic Jewels el setembre de 2020. Si bé m’esforço molt i em comprometo amb tot, a l’hora d’estudiar em costava bastant. Amb això vull dir que no cal ser un ‘estudiant 10’ per arribar on vulguis.
Després d’un any dirigint el teu projecte empresarial, quin creus que és l’element diferenciador de Fantic Jewels?
Fantic Jewels és un projecte que va evolucionant, que encara està en procés. El que intento transmetre és que tothom pot portar el que vulgui, que no hi ha regles establertes, que pots combinar colors i formes. Fantic Jewels representa la llibertat de ser qui vulguis ser.
Com és el procés de distribució? Quin és el teu principal mercat?
Tenim diferents distribuïdors fora d’Europa. De moment, estic enfocada en el mercat espanyol, intentant posicionar-me. Pensa que no fa ni mig any des que vaig llançar la pàgina web, per la qual cosa continuo treballant en màrqueting digital, Facebook Ads, branding i altres aspectes que són nous per a mi i per als quals em costa trobar temps, a banda dels altres temes de gestió, com ara les declaracions d’impostos i les aportacions a la CASS.
Has rebut algun tipus d’ajuda per emprendre?
Sí, com a jove empresària i emprenedora, la CASS m’oferia una quota d’autònoma reduïda durant els dos primers anys, que trobo que és una ajuda que està molt bé.
Fantic Jewels està potenciant un programa d’ambaixadors per a la seva marca, on qualsevol persona pot promoure les seves joies
Constituir una empresa no és quelcom senzill, especialment per tota la documentació i requisits que s’han de complimentar. Com vas superar tot aquests tràmits burocràtics?
Va ser complicat. Quan vaig registrar l’empresa i el seu nom, vaig rebre un document que certifica que he completat aquest pas, però havia d’anar a la CASS immediatament i donar-me d’alta, cosa que jo no sabia. Vaig esperar a tenir tot muntat i vaig anar-hi dos mesos més tard, raó per la qual em van penalitzar. L’ensenyança és que has d’estar ben informat de tot.
Consideres, llavors, que hi ha manca d’informació en aquest aspecte?
Sí, tot i que és cert que la Cambra de Comerç et dona una mica d’informació, però molt per sobre. A part d’això, trobo que s’hauria de comunicar i potenciar més l’emprenedoria, ja que m’he trobat entre molts dubtes que he hagut de resoldre pel meu compte. Sembla molt fàcil treure una pàgina web i vendre productes macos, però les vendes no arriben per si mateixes. Hi ha un procés molt gran al darrere que es va descobrint segon vagi avançant.
El capital inicial també és important. Amb quants diners vas començar?
Els calés que vaig invertir van sortir de la meva butxaca, de tots els meus estalvis (riu). He fet de cangur i tot el que ha calgut. La inversió va ser d’uns 2.500 euros que em van servir per obrir l’empresa, començar a pagar la CASS, abastir-me d’inventari i packaging i construir la web a Shopify.
Hem parlat d’obstacles i situacions complexes, però què és el més positiu que t’ha deixat aquesta experiència com a emprenedora?
Crec que el més important és haver adquirit tota aquesta experiència i coneixements. Haver invertit uns diners, que no necessitava per viure, ha estat tot un avantatge; mai no he sentit la preocupació de recuperar-los ràpidament i això m’ha permès créixer. Malgrat que hi ha coses que em falta per aprendre, em sento molt feliç i realitzada amb els resultats aconseguits fins ara.
Després de tota aquesta experiència aconseguida, quin és el millor consell que pots donar als joves que tenen la intenció d’emprendre un negoci?
Sobretot dir-los que res és impossible. Que si algú et diu que no podràs, que ho deixis, que el teu projecte no tindrà èxit, no els hi paris atenció. Si no surt a la primera, no t’has de rendir. Amb amor per tot el que fas i amb treball, tot es pot assolir. Ara bé, si algú té un dubte, estic disposada a ajudar tot el que ho necessiti. Tan sols cal escriure un missatge privat a l’Instagram @fanticjewels i els hi ajudaré amb tot el que pugui.