Gorka Martínez Grau, el cirurgià de les mirades que arriba al Centre Mèdic Valira
Com a oftalmòleg, el doctor Gorka Martínez Grau té l’avantatge de conèixer l’anatomia de l’ull, un factor determinant en els resultats de cada cirurgia que executa. Molt d’aquest bagatge és producte de la seva estada al prestigiós Centre d’Oftalmologia Barraquer, de Barcelona, on va ser el cap d’Oculoplàstia durant 22 anys. Actualment, el doctor Gorka Martínez Grau acumula més de 14.000 intervencions oculoplàstiques. Pròximament, començarà a atendre els pacients del Principat al Centre Mèdic Valira.
Per: César De Pablos · Fotos: Clínica de la Mirada/Mariona Agency
Defensa que ‘la bellesa no està en els ulls sinó en la mirada’. Què vol dir exactament amb això?
Les persones ens comuniquem mirant-nos als ulls, això és evident. Pots tenir una mica malament la papada o les mans, però el que realment nota la gent és com els mires. Com que la mirada és molt expressiva, tenim pacients als quals podem ajudar a tenir-ne una d’alegre i rejovenida amb resultats naturals.
Vostè és un prominent oftalmòleg oculoplàstic. Ens podria explicar quines són les seves responsabilitats mèdiques?
Un oftalmòleg oculoplàstic s’encarrega de l’atenció dels aspectes estètics i patològics de les parpelles, de la via lacrimal i de l’òrbita ocular, que és la concavitat on està allotjat l’ull. En aquesta zona podem atendre tumors, traumatismes, deformacions mínimes o pronunciades, entre altres. Som una tipologia curiosa d’oftalmòleg, ja que no tractem l’ull directament sinó allò que l’envolta.
També és especialista en blefaroplàstia. En què consisteix aquest procediment?
Les parpelles són susceptibles de requerir cirurgies funcionals o patològiques quan tens les pestanyes girades cap a l’interior de l’ull (triquiasi), quan tens la parpella caiguda (ptosi), quan està desplaçada cap a fora o cap a dins (ectòpia), quan hi ha tumors… Però també hi ha una part cosmètica que es resol amb la blefaroplàstia, que corregeix l’excés de pell i de greix a les parpelles perquè la mirada tingui un aspecte més rejovenit. En l’actualitat, aquesta és una cirurgia molt senzilla en què el més important és identificar la necessitat de cada pacient, és per aquest motiu que és cabdal que la persona que ho requereixi acudeixi a un professional que hagi fet moltes blefaroplàsties.
Quan és necessari acudir amb un especialista com vostè?
Hi ha molt poca gent que en digui “hola, em vull fer una blefaroplàstia”. Normalment, els pacients identifiquen que tenen la mirada cansada, trista, que no és corresponent amb la seva actitud i personalitat. A partir d’aquí es pot avaluar l’aplicació de neuromoduladors, àcid hialurònic o la realització de blefaroplàstia, que és una cirurgia que canvia considerablement la mirada de la persona.
Quin és el procediment que segueix quan rep un pacient?
Primer de tot, observo i verifico que no hi hagi cap problema ocular. És primordial. Després fem unes fotografies del pacient que em serviran per mostrar-l’hi, en amplitud, el que hi estic veient. Una vegada fetes, analitzem el cas que tenim i, amb ajuda d’un programa, mostrem al pacient com es faria la cirurgia perquè això canviés. Aquest seria el seu pla quirúrgic. Mentre més informació tingui el pacient, millor.
Quines són les tècniques que aplica per fer aquests procediments quirúrgics, més concretament la blefaroplàstia?
Normalment, a les parpelles superiors hi sobra molta pell. En aquest cas, la cirurgia corresponent consisteix en extreure la pell excessiva i, arreglar, si correspon, alguna petita caiguda de la cella. Quant a les parpelles inferiors, normalment hi ha un excés de greix que, durant les dècades dels 90 i dels 2000, es retirava totalment. Ara no es fa així. Actualment, l’extracció de greix és parcial i també s’hi reubica de forma parcial. La cirurgia moderna té un abordatge més holístic, més integral, i la tècnica que funciona com a punta de llança és l’aplicació de làser de CO2, que ens dona la possibilitat de fer una intervenció el mínim d’agressiva possible.
Com influeix el làser de CO2 en la cirurgia?
El làser de CO2 dona un tall molt més precís, amb molta menys inflamació i una cicatrització més ràpida. Això fa que el postoperatori sigui més àgil.
Dit això, quines són les expectatives de recuperació una vegada completada la intervenció?
Dependrà de cada cas, ja que és evident que operar teixits (greix, peix, músculs) comportarà una inflamació. En l’actualitat comptem amb moltes innovacions per combatre aquestes inflamacions, essent una d’elles la hiloteràpia, un tractament isotèrmic que consta d’una mascareta connectada a una màquina que genera fred constant i que, en conseqüència, ajuda al fet que la recuperació sigui més ràpida. També hi ha cremes especials de lactoferrina que contribueixen a reduir els hematomes. En condicions normals, una setmana serà suficient per veure una reducció molt significativa de l’hematoma. En deu dies, retirem els punts.
A partir de quin moment es comencen a veure els resultats?
Al cap d’un mes, els resultats són gairebé definitius malgrat que hi pot haver una mica de líquid retingut, que es pot maquillar perfectament. Els resultats finals es veuen amb certesa a partir dels tres mesos, tot i que hi ha casos de pacients que en tres setmanes s’han recuperat gairebé del tot.
Per la seva carrera com a metge i la seva responsabilitat com a president de la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica Ocular i Orbitària (SECPOO), ha de mantenir-se ben actualitzat sobre els avenços i innovacions en el seu camp. Cap a on apunta l’oftalmologia oculoplàstica i la blefaroplàstia?
Apuntem al fet que les cirurgies siguin el mínim possible d’agressives i invasives, partint d’accions en la part anestèsica, el postoperatori, de la cirurgia làser i la conservació del greix –amb els pas dels anys se’n perd de forma considerable–, que en definitiva donen grans resultats.
Plegat amb el Centre Mèdic Valira, començarà a tractar pacients a territori andorrà. Per què va decidir fer aquest pas?
Tinc molts pacients d’Andorra, així que he cregut interessant poder ser més a prop d’ells i poder ajudar-los a rejovenir la seva mirada. Cal dir que el Dr. Costa, cap del Centre Mèdic Valira, és un bon amic meu amb el qual he col·laborat molt.