Gerard Cadena, nous reptes al capdavant de la CEA
És el nou president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), on ha agafat el relleu de Xavier Altimir. Gerard Cadena, fins fa poc vicepresident de l’entitat, és molt conscient dels nombrosos reptes que se li plantegen. El principal, l’acord amb la UE.
Quins són els grans reptes del mandat?
El primer gran repte serà poder incidir en l’acord d’associació de la Unió Europea (UE) per tal que sigui beneficiós al màxim per a les empreses del país. Paral·lelament treballarem per aconseguir una reestructura de l’economia. I finalment, l’any 2020, en principi organitzarem el fòrum empresarial dins de la cimera Iberoamericana.
A què es refereix quan parla de reestructuració?
En aquests temps de globalització els negocis canvien molt ràpidament i hem constatat, que els diferents sectors de la nostra economia poden créixer de manera desigual. Des de la junta directiva estem fent una reflexió conjunta per veure quins d’aquests sectors tenen una problemàtica específica i així, poder proposar actuacions que els permeti millorar. Som conscients que l’economia del segle XXI serà una economia digital i ho estem analitzant. Per tant, continuarem treballant per identificar noves formes de negoci que puguin diversificar la nostra economia.
“Un dels reptes és posar les bases per a la nova economia del segle XXI”
Dels reptes que es planteja per a aquests quatre anys, quin és el que cal assolir sí o sí?
Tots s’haurien d’intentar assolir perquè són importants per ajudar el país. S’hauria d’aconseguir que d’aquí a quatre anys, l’acord amb la UE sigui una realitat ja que signar un bon acord, implicaria que les desapareguessin les incerteses que sobrevolen l’economia i, d’aquesta manera, podríem tenir un creixement sostingut.
Parlem de les comunicacions…
A Andorra, estem envoltats de muntanyes i només tenim una carretera de frontera a frontera. Si volem un país modern hem de tenir d’altres alternatives. Durant els anys 80-90 es van realitzar diversos estudis per fer un aeroport al país però finalment el projecte no va anar a més. Actualment, l’aviació ha evolucionat molt i per tant, crec que potser valdria la pena reprendre aquest projecte i veure si seria factible. De fet, seria perfectament compatible amb l’aeroport de la Seu d’Urgell. Una altra opció, també seria poder tenir una via de tren ràpida que connectés aquest aeroport amb Andorra. D’alternatives n’hi ha moltes, però s’ha de trobar quina seria l’adequada per al país.
I el tren?
Quan era a la CCIS, que la presidia el Jordi Marquet, s’havia demanat un estudi a l’SNCF sobre la possibilitat de fer arribar el tren a Andorra a través d’un túnel de l’Ospitalet fins a Incles. Finalment, es va poder constatar que era inassolible. Però igual que amb l’aeroport, els temps han canviat i potser seria bo replantejar-s’ho de nou i així, poder tenir en compte totes les alternatives.
Andorra necessita un heliport?
Sens dubte, però cada vegada que es planteja una ubicació els veïns es queixen… No sé on s’hauria de posar, però és evident que és necessari.
Com veu les negociacions de l’acord amb la UE?
És un tema complex, hi ha plantejaments que s’haurien de contemplar. He tingut converses amb empresaris de diversos sectors i el sentiment és de por i incertesa. No hi ha informació, no se sap què passarà ni com afectarà a les 16.000 directives comunitàries que caldrà assumir.
Des de la CEA tenim una taula de treball amb el Govern, la CCIS, l’EFA, on demanem contínuament que ens donin més informació. De moment s’ha aconseguit la moratòria de 30 anys pel tabac, això és bo, però potser d’aquí 30 anys ja no hi haurà tabac perquè no és bo per a la salut! Ens hem de reinventar i buscar alternatives. S’hauria de fer un DAFO per determinar quins avantatges i inconvenients hi ha a cada sector i així poder trobar la millor manera per fer front a les noves circumstàncies. El comerç s’haurà de reconvertir, perquè les coses estan canviant molt de pressa. Per exemple, nosaltres, a la construcció, des del 2007 al 2014 vam viure una crisi important, vam passar de 7.500 empleats a 2.700. No hem tingut cap més remei que adaptar-nos.
Són productives les reunions amb Govern?
De moment només s’ha treballat la lliure circulació de mercaderies i s’ha aconseguit la moratòria del tabac. S’ha de seguir treballant ja que encara queden temes de molt calat com la lliure circulació de persones, la lliure circulació de capitals i la lliure circulació de serveis. En quant a la lliure circulació de persones, per exemple, ens agradaria poder aconseguir el sistema de Liechtenstein basat en les quotes.
“L’aviació ha evolucionat molt, crec que ara valdria la pena analitzar la possibilitat d’un aeroport a Andorra”
La CEA va signar un acord per promoure la marca Andorra. Què significa?
Després de la crisi financera ens vam adonar que calia rellançar la marca Andorra. El 2016 vam crear una taula amb representants dels comuns, del Govern, de tots els partits polítics que seuen al Consell General, l’EFA, la CCIS i la CEA. Nosaltres liderem el projecte i la nostra finalitat serà posicionar-nos en l’àmbit internacional per promoure Andorra. Vam fer un concurs i el va guanyar la consultora Bloom, que està especialitzada en “branding” d’estat i que començarà a treballar aquest mateix octubre. Una vegada finalitzada la feina, intervindrà l’empresa Summa que s’ocuparà de gestionar temes d’imatge i comunicació.
Per a què servirà?
Per definir on i qui som. L’objectiu és posicionar Andorra en l’àmbit internacional i trobar elements identificatius que ajudin a promocionar i donar personalitat al país. S’han de destacar els punts forts, com per exemple la seguretat que tenim, el baix nivell impositiu, entre d’altres. Per contra, també s’han d’identificar els punts febles. El que volem és seguir treballant en equip, la marca Andorra som tots i la implicació ha de ser total.
Què són els ambaixadors de la CEA?
Són persones que promouen Andorra, tant aquí com a l’estranger. Són prescriptors de la marca Andorra. Precisament ara estem estructurant aquest tema per treure’n el màxim rendiment.
__________________________________________________
Gerard Cadena Turiella neix el 13 de gener de 1955 a Andorra la Vella. Va al Col·legi Sant Ermengol, després marxa a Barcelona a fer COU i estudia arquitectura tècnica. Torna a Andorra per treballar al departament d’Ordenament Territorial del Govern, on es queda 12 anys. Obre una empresa de pavimentació i ara fa 25 anys que va crear Progec, que es dedica a promocions i obres.
Entra a la CEA fa uns 10 anys, i forma part de la junta directiva des d’en fa tres. L’any 1983 es posa en política amb la creació de l’UCPA a Escaldes i posteriorment a l’AND i al PS. Actualment n’està apartat. Està casat i té dues filles, la Mariona de 35 anys i la Laia de 32. També té dos nets, el Gerard de 4 anys i el Martí d’un any. Li agrada l’esport en general, sobretot el futbol, fer raquetes de neu, el “running” i el tennis. És un amant del teatre i la música.