Franz Armengol: “La prioritat és que els diners arribin al seu destinatari”

Fa 19 anys que Franz Armengol forma part d’Infants del Món, una entitat que presideix des del gener de 2019. Aquesta ONG andorrana concentra la seva activitat en l’apadrinament d’infants en els països en dificultat, principalment al sud-est asiàtic i a Sud-amèrica. Però el seu gran projecte és a Cambodja, on tenen la seva Llar d’Infants, on avui més de 400 nens i nenes reben formació per assegurar-se un futur.

Fotos: César De Pablos / Infants del Món
Quan comença la seva relació amb Infants del Món?

Entro a l’ONG l’any 2000, quan torno de Xile, i des de llavors hi he estat vinculat, ja fa 19 anys.

Quins són els àmbits d’actuació de l’ONG?

Vam néixer com a part d’Enfants du Mékong, però ben aviat ens independitzem per crear Infants del Món per poder actuar a d’altres països més enllà de Vietnam i del sud-est asiàtic. Vam començar de manera modesta, unint les voluntats de les persones que la van engegar, i avui hem arribat prou lluny, amb un projecte propi molt important: la Llar d’Infants del Món a Cambodja, inaugurada el 2005. Actualment tenim més de 600 persones que apadrinen infants en els diferents programes.

Acabeu de celebrar els 20 anys d’existència, què vau aconseguir amb el Concert Solidari que vau organitzar?

Penso que el punt principal va ser tornar a donar visibilitat a l’ONG, que tothom sàpiga que existim. Feia un temps que estàvem una mica apagats i no fèiem gaires accions; també hi ha el fet que s’han creat moltes ONG’s noves i havíem quedat una mica diluïts. La gala ens ha permès donar a conèixer els nostres projectes i crear un vincle amb molts artistes que han volgut participar en la nostra causa de manera completament desinteressada.

“A Infants del Món superem els 600 padrins”

Quants diners vau recaptar?

En total la recaptació del Concert Solidari va ser de 2.230 euros.

A què destinareu aquests diners?

Els utilitzarem a la Llar d’Infants del Món a Cambodja, per acabar de canviar tots els panels solars per donar més potència elèctrica a les aules i aconseguir col·locar-hi ventiladors. Pensa que a l’estiu s’hi superen els 40º i hem de fer les classes fora.

Quants infants hi ha a la Llar?

Vam començar com a orfenat amb 70 criatures i amb els anys s’ha anat transformant. Encara acollim orfes, actualment n’hi ha 21, i ara donem cabuda educacional a més de 400 infants.

Franz Armengol AvellanaFins a quin nivell?

A la Llar els tenim fins que entren a la universitat o a la formació professional. Però no els deixem de tutelar, seguim acompanyant-los en els seus estudis. Els que són vàlids per entrar a les universitats de Phnom Penh o Sisophon, les dues grans ciutats que tenen facultats, els enviem allà, mentre que els que no són tan bons estudiants opten per formacions professionals específiques, sobretot en estudis turístics, d’hoteleria i restauració.

Al capdavant de la Llar hi teniu persones d’Andorra?

Sí, hi ha dues persones d’aquí, l’Àngels Vila, que és la directora executiva, i la seva filla, la Laia Vara, que és la responsable del voluntariat. Després tenim una directora cambodjana, la Van Kimnea, que treballa amb nosaltres des dels inicis, primer com a suport al professorat i ara n’és la directora.

La Llar és el vostre gran projecte, però també treballeu en altres països…

Sí, la Llar d’Infants del Món a Rohal, a Cambodja, és la nostra realització més important. També tenim programes a Xile, Perú, Vietnam i Filipines.

Franz Armengol amb els nens d'Infants del MónTeniu en projecte treballar en algun altre país, com podria ser Àfrica?

Ho vaig intentar el 2007, al Senegal, amb ganes d’engegar un programa, però no vam tenir les garanties suficients per posar-lo en marxa. No vam trobar la persona idònia per ocupar-se del projecte en aquell país.

Els més de 600 padrins que teniu, tots són d’Andorra?

Un 97% són d’Andorra, mentre que la resta són d’Espanya i França.

Quant paguen els padrins cada mes?

Entre 25 i 55 euros mensuals, segons el programa. Paguen 25 euros per apadrinar un infant a Vietnam, Perú, Xile i Filipines, si és a Cambodja, el preu és de 35 euros, perquè s’hi afegeix el funcionament de la Llar, i els que apadrinen universitaris paguen 55 euros.

Quines garanties tenen els padrins que els seus diners arriben íntegrament al seu fillol?

Aquesta és la nostra essència. Som una ONG petita on la prioritat és que els diners arribin al seu destinatari. Tenim una xarxa de persones de confiança en cada programa que tenen totes les garanties de seriositat. Fem un seguiment acurat dels diners que enviem, tenim tots els rebuts de cada despesa, regularment hi ha voluntaris que es desplacen als països on tenim programes per controlar el seu funcionament. A Cambodja és diferent, perquè hi ha dues persones assalariades que s’ocupen d’administrar els diners que arriben cada mes per a cada nen, i de distribuir l’arròs que toca a cada família.

“A la Llar d’Infants del Món a Cambodja, donem cabuda educacional a més de 400 infants”

Quines accions teniu previstes de cara als pròxims mesos?

Durant el 2020, volem acabar de consolidar tots els programes, aconseguir més padrins, sobretot a Cambodja, on les necessitats són molt grans, i potenciar el programa de Filipines, on hem perdut molts padrins.

Com ho fareu?

Per començar, després de 20 anys hem canviat de despatx. A partir d’ara seguirem estant a la fira però en un despatx molt més visible, a nivell de carrer. Tenim pensat fer accions concretes com la que farem amb el MoraBanc, que ens destinarà un partit de bàsquet, també seguim col·laborant amb el Club International britànic i amb l’Andorra Ultra Trail.

Compteu amb ajudes del Govern?

Fa uns anys rebíem ajudes més importants, no estem en anys de bonança… Cada any els presentem un projecte, que ens finança parcialment. Sempre hem tingut el suport del Govern, sense la seva ajuda mai no hauríem pogut obrir la Llar d’Infants del Món a Cambodja. Ha estat un dels grans donants de la Llar, cada any col·labora per mantenir el centre obert, fa uns anys hi va anar una representant del ministeri d’Exteriors per veure el funcionament del centre i les seves instal·lacions.


Franz ArmengolFranz Armengol Avellana neix a Tolosa l’1 d’octubre de 1975. Fa tota la seva escolaritat a Andorra i després marxa a Tolosa per estudiar la carrera d’Economia i Empresarials a la universitat d’aquesta ciutat. Marxa un any a fer un estatge d’estudis i a treballar a Xile i a Argentina, i torna a Andorra per treballar a la banca, on hi treballa durant nou anys. Decideix muntar una empresa pròpia, que té durant vuit anys i actualment porta un xalet rural turístic a la Massana i té un despatx professional de gestions patrimonials i fiscalitat. És president d’Infants del Món des de l’1 de gener, és solter i entre les seves aficions destaca el bàsquet i l’esport en general.