Natàlia Crespo: “El confinament ha estat la mesura que més ha costat de fer complir”
La Natàlia és una agent de la Policia Andorrana que pertany a l’Àrea de seguretat Ciutadana i grups Especialitzats, que està vivint a peu de carrer com la població del Principat s’està adaptant a les restriccions derivades de la Covid-19. Reconeix que, en general, els habitants del país estan demostrant un elevat nivell de civisme.
Quin ha estat el paper de la Policia en les mesures establertes pel Govern?
Un paper preventiu i informatiu alhora. La gent necessita corroborar en persona i per telèfon les normes o informacions que es donen. Cada dia es reben moltíssimes trucades demanant informació sobre la Covid-19 i també hem fet prevenció al carrer, les diferents patrulles s’han encarregat de fer controls preventius a tot el territori, a la via pública, a supermercats i també a les muntanyes.
Quants agents hi estan dedicats a temps complet?
Uns 125 policies aproximadament, una quantitat que correspon a la meitat de la plantilla del cos.
Quina ha estat la mesura que els ha representat més conflictivitats a l’hora d’aplicar-la?
El confinament, sens dubte. No s’entenia que no es podia sortir de casa per evitar col·lapsar el sistema sanitari. Però a mesura que han anat passant els dies la gent ha estat més conscient i ara són moltes les persones que col·laboren i respecten les recomanacions del Govern.
Heu rebut denúncies sobre veïns que no respectaven el confinament?
Sí, hi ha hagut persones que ens han trucat per denunciar els seus veïns, ja que estaven molt conscienciats de la necessitat de complir les recomanacions.
Des que va començar l’aïllament s’ha constatat un increment de la violència domèstica?
Sí, hem pogut constatar un lleuger increment de la violència domèstica, però no ha estat massa significatiu.
Quina ha estat l’actitud majoritària dels ciutadans davant la presència de la Policia als carrers?
Majoritàriament la gent ha mostrat bastant respecte i ha col·laborat. Els ciutadans han mostrat una actitud agraïda i ha tingut en compte que som persones vulnerables i propenses a poder contaminar-nos degut a l’activitat de certs individus irrespectuosos, que per sort no són majoria.
Heu fet detencions o heu posat multes?
No, tot i que hem fet alguns informes sobre determinats comportaments. Fem constatacions i després de redactar els informes els eleva al Govern per procedir a sancionar si ho troba escaient.
Heu utilitzat drons o algun altre tipus de vigilància en zones de difícil accés?
Sí, hem utilitzat tots els mitjans necessaris i disponibles al nostre abast per advertir i persuadir la gent, també ens han ajudat a controlar qui se saltava les recomanacions. Hem fet multitud d’intervencions nocturnes per problemes de sorolls veïnals havent de sancionar a través de la Llei de Seguretat Pública.
Han estat els esquiadors de muntanya, els excursionistes o els ciclistes qui més s’han saltat el confinament?
Hi ha hagut una mica de tot, però en general la majoria de la població està tenint un comportament molt cívic.
Controleu que tothom porti mascareta?
Sí, si trobem gent que no en porta els hi diem que se l’han de posar, i si ens diuen que no en tenen a la seva parròquia, verifiquem que la informació sigui correcta i li diem on en poden trobar.
Recorda alguna anècdota que hagi viscut aquests dies?
No tinc present cap anècdota en concret… Però hi ha coses que no entenc, com el fet que hi hagi gent que no sigui conscient del problema sanitari que podríem crear si tots no col·laborem, perquè aquesta és una pandèmia de veritat i perillosa. Tots tenim amics i amigues infermers, i tots treballen per a l’interès comú, els nostres metges, els bombers i la nostra policia. Tots tenim família i patim per ells. Hem de tenir clar que, si no es col·labora, es podria desencadenar un problema molt més greu.
Ara que els nens poden sortir al carrer les coses seran més fàcils…
Ai sí… En el meu cas, els meus fills ho porten prou bé, però als nens els ha de tocar l’aire! Segur que ens en sortirem, entre tots ho aconseguirem.