Jordi Fàbrega: “Andorra ha de ser el veritable motor dels Pirineus”
S’acaba d’estrenar en el càrrec d’alcalde de la Seu d’Urgell i té molt clars els reptes que es plantegen a aquesta població tan vinculada a Andorra. De tarannà proper i la rialla fàcil, Jordi Fàbrega es mostra molt disposat a estrènyer els lligams amb el Principat, principalment arran de la sanitat, la cultura i les comunicacions.
Fotos: McGrau
Quins són els reptes del seu mandat?
Com sabràs, és un mandat de 27 mesos, al final dels quals em reemplaçarà Francesc Viaplana durant 21 mesos. És el reflex del resultat de les últimes eleccions, quan la suma de la nostra coalició, Junts X la Seu i Esquerra Republicana, ens dona la majoria al consistori. Pel que fa als principals reptes del mandat, volem aconseguir les places residencials necessàries per a la gent gran, amb pisos accessibles, també volem crear llocs de treball per reduir l’atur, així com dinamitzar tota la ciutat, no solament arran de l’economia, sinó també pel que fa al comerç i des del punt de vista cultural i esportiu. En aquest sentit, un dels projectes estrella és la consolidació dels estudis INEF, és a dir, portar a la Seu d’Urgell el tercer centre INEF de Catalunya, que seria la segona universitat de la ciutat, després de la UNED. Finalment, i també molt important, tenim la intenció de pacificar el trànsit rodat al centre de la ciutat, amb una especial prioritat per als vianants, amb carrils bici i voreres més àmplies.
Com està evolucionant l’aeroport d’Andorra-La Seu?
Estava previst que abans de finals de setembre comencessin els vols de proves amb el GPS per part de la companyia suïssa amb qui estem treballant per instal·lar aquest dispositiu. L’Estat espanyol no s’ha decidit fins ara a instal·lar el GPS a la Seu perquè no té cap aeroport a Espanya que el tingui; en canvi, a Suïssa, tots els aeroports estan equipats amb aquest sistema. Esperem que els vols siguin operatius la primavera del 2020.
“Un dels nostres projectes estrella és portar a la Seu d’Urgell el tercer centre INEF de Catalunya”
Com està la negociació perquè els urgellencs puguin fer-se tractar a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell d’Andorra?
És un tema que hem tractat amb el Govern andorrà per saber si tenien la capacitat d’assumir el volum que necessitem, ens han dit que sí, que per part seva estarien encantats de crear sinergies en aquest sentit. Llavors ho hem plantejat al departament de Salut de Catalunya, al ministeri espanyol i a l’ambaixada espanyola. De moment tenim una bona predisposició de les tres administracions. Ara caldria acabar de perfilar l’acord i posar fil a l’agulla perquè això sigui una realitat. Tenim un acord signat entre Andorra i Catalunya que ens podria servir de paraigües i ser una bona base. Actualment ja es fan algunes proves mèdiques a Andorra, el banc de sang i de teixits de Catalunya és utilitzat també pel Principat i determinats tractaments de càncer de malalts andorrans es fan a Barcelona. Espero que ben aviat tinguem una reunió a tres bandes per desencallar el tema. Estem pendents d’una reunió amb la consellera de Salut, que és qui hauria de liderar el projecte.
Com estan les relacions entre la Seu d’Urgell i Andorra?
Són excel·lents, i això ens interessa a les dues parts. Pensa que la meva primera visita institucional quan vaig assumir el càrrec d’alcalde, va ser a Andorra, quan vaig anar a veure el cap de Govern, Xavier Espot. Tenim en marxa projectes transfronterers molt interessants, com la candidatura davant de la UNESCO per declarar Patrimoni de la Humanitat, la Casa de la Vall, 14 esglésies romàniques d’Andorra, la Catedral de la Seu d’Urgell i el castell de Foix. També fem moltes col·laboracions esportives transfrontereres, es van fer els Specials Olympics, i ara treballem en el gran projecte dels Jocs Olímpics d’Hivern, que ens interessa molt a tots.
La Seu està patint les conseqüències de la manca de pisos de lloguer a Andorra….
Ho estem patint, fa uns 10 anys que no es construeixen pisos nous a la Seu i amb l’increment dels preus a Andorra, hi ha un gran nombre d’andorrans que prefereixen venir a viure aquí per llogar o comprar un habitatge. Hi ha molta demanda, poca oferta i això ha encarit els pisos. La mesura del Govern andorrà de limitar els augments dels lloguers és una bona cosa, però estem preocupats pels sectors més vulnerables, estem treballant per oferir pisos de lloguer socials a aquests col·lectius, com la gent gran, els joves i també les persones que se separen i que han de trobar un lloc per viure.
Com actuareu?
Hi ha un gran nombre de pisos buits a la Seu, sobretot gent de la comarca que es reserven el pis per quan siguin grans i el tenen tancat. Volem subvencionar la rehabilitació i fer que els lloguin a un preu assequible. Això els representarà uns ingressos i podrem disposar de pisos per llogar.
Ha estat vinculat al món del futbol, quina opinió li mereix el salt que ha fet el FC Andorra?
És una bona aposta de Gerard Piqué i que Andorra ho ha d’aprofitar. Ja estan a Segona Divisió B i cal veure fins a on arriben. És bo que una persona com ell amb la seva capacitat mediàtica hagi apostat per aquest club. Però no cal que es deixi de banda el futbol base. Ell va dir que li agradaria que sonés l’himne de la Champions a Andorra, jo penso que estaria bé que ho fes amb una bona part de la plantilla de jugadors andorrans.
Quins àmbits de col·laboració creu que s’haurien de potenciar entre la Seu i Andorra?
Tal com hem comentat abans, l’àmbit sanitari és bàsic, tenim un hospital transfronterer a la Cerdanya, quan el de Meritxell hauria de ser l’hospital transfronterer de referència de bona part dels Pirineus, per proximitat geogràfica. Penso que Andorra ha de ser el veritable motor dels Pirineus, sobretot des del punt de vista econòmic. Tenim uns 1.500 treballadors fronterers que cada dia travessen la frontera per anar a treballar a Andorra. Quan necessitin treballadors, han de pensar que només a 15 quilòmetres tenen un mercat laboral important. D’altra banda, pel que fa al tema cultural i lingüístic, el paper d’Andorra és bàsic, el català és a l’ONU gràcies a Andorra i això és fonamental. Vaig coincidir a la Fira del llibre dels Pirineus d’Organyà amb la ministra de Cultura i Esports d’Andorra i vam parlar de la importància de la cultura, perquè un poble culte és un poble que va endavant. Finalment hi ha el tema de les comunicacions, no ens podem estar tres hores a la carretera per fer 10 quilòmetres! Hem d’aconseguir ser més àgils a la duana, espero que amb l’acord d’Andorra amb la UE s’agiliti el tema. I pel que fa a ampliar carreteres, hem de ser molt curosos i respectar la muntanya, acabem de viure’n un exemple…
Jordi Fàbrega i Sabaté neix a Lleida el 1972 i sempre ha estat fortament vinculat a la Seu d’Urgell. És llicenciat en medicina i Cirurgia per la Universitat de Lleida i està especialitzat en Pediatria a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. Després de treballar com a adjunt de pediatria a l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, a la Mútua de Terrassa i a l’Hospital Germans Trias i Pujol, el 2009 torna a la Seu d’Urgell per a treballar com a pediatre a la cooperativa Pediatria dels Pirineus. Entre el 2006 i el 2009 va ser professor associat de Pediatria a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, i actualment és professor associat de Pediatria a la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida des de l’octubre del 2017. Des del març del 2014 fins al novembre del 2018 va ser el director assistencial de la Fundació Sant Hospital de la Seu, càrrec al qual va renunciar per a presentar-se com a alcaldable a la Seu d’Urgell. Actualment segueix com a pediatra a temps parcial de la cooperativa Pediatria dels Pirineus, que presta els serveis maternoinfantils a l’Alt Urgell i els serveis pediàtrics a les comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça. Està casat i té un fill de 13 anys, el Pau. Li agraden les xarxes socials, la fotografia, els esports i viatjar, i ha estat el secretari del Club de Futbol Ciutat de la Seu els darrers 2 anys.