Dominique Souvandy i l’art de la cuina oriental
Ni la cuina tailandesa ni la japonesa tenen cap secret per la Dominique Souvandy, la propietària del restaurant Siam Shiki, a Inúu, a Escaldes-Engordany. Fa poc més d’un any que va obrir i ja compta amb una clientela fidel.
Quan va començar la seva relació amb la cuina?
De ben petita… Vivia a Thailàndia amb els meus pares i, com era habitual en aquell país, les famílies cuinaven a casa i tenien una paradeta al carrer amb els plats més típics de la cuina tailandesa, les sopes, els curris, els fideus… I vaig aprendre la cuina amb la meva mare i la meva tieta.
Quan va marxar del país?
Era joveneta, vaig marxar a França, primer a París i després a Toulouse, per treballar en restaurants de la meva família. Al cap d’un temps, vaig decidir obrir el meu propi restaurant a Castelló d’Empúries i després a Empuriabrava, el Siam Shiki, que està funcionant molt bé. A l’agost del 2016, gràcies a un bon amic de la família que viu a Andorra, vaig aconseguir obrir el Siam Shiki aquí, a Inúu. N’estem molt contents, tenim una clientela fidel, sobretot del país, tot i que també tenim un bon nombre de turistes que venen a tastar la nostra cuina.
“Quan era petita, els meus pares cuinaven a casa i tenien una paradeta al carrer amb els plats més típics de la cuina tailandesa”
Tota la família treballeu al restaurant?
El meu marit i el meu fill estan sobretot al restaurant d’Empuriabrava. El meu fill Àlex, que ara té 26 anys, està estudiant hoteleria i supervisa el local que tenim allà.
Quines aficions té, a banda de la cuina?
M’agrada molt la moda, la segueixo… També faig passejades per la muntanya.
Quin és el plat més famós del Siam Shiki?
Els clients aprecien els sushi, també els plats tailandesos, com l’amanida de papaia verda o els diferents curris. Igualment, aprecien l’assortiment de “nems” i crestes.
D’on prové majoritàriament la vostra clientela?
La majoria són clients del país, tot i que també comptem amb una bona clientela de turistes, que estan de pas a Andorra, i que venen a tastar el nostre restaurant. Els del país que han vingut una vegada, sempre tornen!
Com és que vau decidir barrejar la cuina japonesa i la tailandesa?
El meu marit coneix molt bé la cuina japonesa, és la seva especialitat. És una cuina lleugera i saludable, igual que la cuina tailandesa que vaig conèixer en la meva infància. Vaig pensar que era una bona oferta proposar una síntesi de les dues cuines i les dues cultures.
És complicat portar els dos restaurants alhora?
El meu marit i el meu fill estan sovint al restaurant d’Empuriabrava, jo he format els cuiners que tenim allà i tot funciona perfectament. Jo estic sobretot al Siam Shiki d’Inúu.
Com se sent a Andorra?
Hi estic molt bé, m’hi trobo molt a gust, no m’hi sento gens estranya. M’agrada molt el país i sobretot la seva gent.
D’on ve el peix que serviu al Siam Shiki?
Rebo el peix fresc d’Espanya i el congelem de seguida, segons ens obliga la llei.
“M’agrada molt Andorra, m’hi trobo molt bé”
Què tenen la cuina japonesa i tailandesa que triomfen tant?
Són dues cuines molt sanes, la tailandesa porta moltes més espècies, com la cúrcuma, la citronella, el galanga, fulles de llima i amb tots aquests ingredients fem la pasta del curri que utilitzem en les nostres especialitats.
Quina és la diferència entre els tres curris?
El grog no pica gens, el verd pica una miqueta, mentre que el vermell pica molt!
Quins plats li agraden de la cuina andorrana?
M’agrada la cuina mediterrània en general i també la cuina andorrana, sobretot els cargols, els bolets i la carn. A més, els cargols tenen propietats antiarrugues…!