Companyia Internacional del Brillant, una garantia de màxima rendibilitat
La seguretat, la tranquil·litat i la rendibilitat són valors que tot inversionista experimentat busca a l’hora de fer una transacció, en especial quan es tracta d’actius com l’or i els diamants, segments en els quals la Companyia Internacional del Brillant és experta. Amb Manel Castillo, al capdavant, i Àlvaro Castillo, seguint el llegat del seu pare, l’empresa dona servei a clients majoristes i financers.
Fotos: César De Pablos
Com ha afectat la pandèmia de Covid-19 al mercat d’or i diamants d’inversió?
Manel Castillo: Els moviments financers i de borsa van funcionant antagònicament respecte al preu de l’or; en primer lloc, per demanda, després per por… també per la incertesa sobre el futur de l’economia. Ara que la gent veu les seves possibilitats econòmiques més limitades, l’or ha apujat un 35% aquest any. Cal remarcar que comprar or i diamants d’inversió és intemporal, qualsevol persona que vulgui ser previsora en moments com aquests, i no només posar-se un salvavides quan el vaixell s’enfonsa, pot dedicar una part de la seva cartera d’estalvis a aquests sectors.
Quins avantatges comporta invertir en or o en diamants?
M.C.: Tant a Andorra com al món, l’or d’inversió està exempt d’impostos com l’IVA o l’IGI, propis de la transacció comercial. Una altra cosa és l’IRPF, que és quelcom més personal. En el cas dels diamants, sí que aquest estan subjectes a IGI; el seu creixement és molt més lent però molt més segur. El tipus de diamants amb els quals treballem són el flawless, triple excellent, entre altres d’alta qualitat dels quals només n’hi ha un 2% arreu del món. De fet, els organismes internacionals de regulació són els que, en el seu moment, et donen una qualificació de diamant d’inversió. Aquest diamant, més que baixar, incrementa el seu preu a partir de la gran demanda i l’escassetat del producte.
Manel Castillo: “Nosaltres protegim els estalvis dels nostres clients donant-los una rendibilitat molt elevada; enguany han tingut un benefici mitjà de 35%”
Dit això, quina és la vostra feina a la Companyia Internacional del Brillant?
M.C.: Nosaltres protegim els estalvis dels nostres clients donant-los una rendibilitat molt elevada; enguany han tingut un benefici mitjà de 35%. Com a empresa, vam ser creadors de la SICAV Gold Vallbanc, que permet que els nostres clients puguin tenir el seu or dipositat a un banc i amb la possibilitat de fer un apalancament de fins a un 70%. Això ha comportat que els nostres clients tinguin beneficis i la tranquil·litat de comptar amb liquiditat en moments d’incertesa com els que vivim. Si bé és molt important tenir grans inversions, també ho és tenir bona liquiditat.
L’anunci recent d’una pròxima vacuna contra la Covid-19 ha catalitzat l’alça diferents borses. Aquesta situació es veu reflectida també en la demanda d’or?
M.C.: El professional sempre està interessat en la compra d’or i diamants com el que respira oxigen, o bé com aquell que, amb els seus excedents, sempre té una cobertura per a compensar les seves carteres d’inversions. Aquest és el professional. Les persones comunes, que busquen refugiar-se en l’or quan aquest va a l’alça, sempre van a peu canviat; qui realment vol obtenir una rendibilitat, s’anticipa a aquests escenaris. Sí que hi ha hagut una creixent demanda del petit inversor, però aquest no és el nostre camp, ja que venem al client majorista o financer.
En estar vinculat a l’empresa del teu pare, és molt clar el teu interès en aquest sector, però com percebeu el comportament dels mercats tu i els teus companys d’ESADE?
Àlvaro Castillo: Molts de nosaltres, a nivell universitari, ja tenim un interès real per les inversions. De fet, alguns comptem amb petits patrimonis amb el quals comencem a fer passos com a inversionistes, i sí que és cert que alguns dels meus companys em comentaven la seva intenció de generar beneficis immediats davant la pujada de la borsa. Per mi, hem de buscar apostar per valors com l’or, que són més constants… Des del 2000, ha apujat al voltant d’un 200%, és a dir, és un dels actius que més rendibilitat dona. Més que valor refugi o valor segur, com bé ha dit el meu pare, l’or i els diamants tenen un valor intrínsec al llarg de la història. Pots anar amb or i diamants a qualsevol país del món i allà tindran valor. Ara que el fiat money fa una transició cap als mercats digitals mundials, l’or i el diamant no ho fan. L’or i el diamant sempre tindran un valor.
Com és que l’or i el diamant són tan valuosos?
A.C.: Això bàsicament va marcat per la seva escassetat. Tot l’or mundial es podria aplegar en dos camps de futbol, quelcom que el confirma com a un actiu molt escàs. Sobre els diamants, diuen que es podrien trobar-ne més en algunes capes de la superfície terrestre, però això és molt incert. Sabem que els diamants es produeixen a partir de carbó sotmès a alta pressió i altes temperatures durant milers i milers d’anys, i són realment molt difícils d’aconseguir a través d’espectròmetres. El valor de l’or i el diamant rau en la capacitat d’adaptar-se i donar cobertura a una moneda de canvi. Ara que veiem el boom de les criptomonedes, l’única manera que aquestes siguin legitimades, és que estiguin suportades per or, que és totalment reconegut pels estaments socials i internacionals.
L’Àlvaro Castillo, als 16 anys, es va convertir en el taxador de diamants més jove de la borsa d’Anvers, a Bèlgica. Amb 20 anys, continua estudiant Dret i Global Governance a ESADE.
Ara que parlem de criptomonedes i or, existeixen moneders o FinTechs que donen la possibilitat de comprar or i emmagatzemar-lo de manera digital dins d’un wallet. Això no té res a veure amb la vostra feina?
A.C.: No, no n’hi ha cap relació. Nosaltres treballem amb or d’inversió de 1000 mil·lèsimes, de puresa 24 quirats, amb el segell del London Bullion Market, estament que dona garanties i gaudeix del reconeixement en el món financer. Sempre treballem amb or físic. Quan hom compra or a través de wallets, normalment compra un valor futur o un ETF, però el valor de l’or físic rau en la seva tangibilitat i poder disposar d’ell quan el necessitis.
M.C.: Els bancs es dediquen a replicar… o dit d’una altra manera, de cada quilo d’or, surten 59 cupons. Es a dir, de cada quilo, es fan 60 ETF i es dona cobertura a un sol quilo. Que succeeix? Mentre el client va treballant amb aquest ETF, no hi ha cap problema; el problema arriba quan el client sol·licita el seu or físic. L’or en una ETF té un preu establert a nivell internacional, però el preu d’aquest lingot ficat dins de la teva butxaca supera el de l’ETF. Aleshores, molts fons d’inversions, bancs i Estats s’han trobat amb què, a partir d’una gran demanda, no tenen l’or físic disponible. És per això que és molt important tenir or físic, perquè bancaritzar-lo, donar-lo com a moneda de canvi i milers d’eines. L’or d’inversió es considera una inversió de país… Molts nous residents no han de fer l’aportació necessària en un immoble per a obtenir la residència, ja que, comprant or d’inversió, ja tenen aquesta capacitat. Hi ha moltes eines desconegudes per a la gent amb la qual poden donar utilitat a un o més quilos d’or.
Parlant del vostre futur, no et planteges, Manel, cedir el testimoni perquè l’Àlvaro comenci a enlairar-se?
A.C.: Si em permet contestar abans, jo crec que el meu pare és una persona que no sap estar parat, és una persona que treballarà fins que no li quedi una gota de sang al cos. Sempre continuarà treballant i tirant endavant; aquests valors són els que m’ha inculcat, des de molt petit i, com en tota bona inversió, aquesta ha de ser constant i contínua en el temps.
M.C.: Àlvaro, des de molt petit, ha estat molt vinculat a l’empresa. Des que ell tenia 8 anys, m’ha acompanyat a diferents operacions amb clients i sap com funciona el negoci, coneix el nivell de seriositat que comporta. Als seus 20 anys, és capaç d’entendre que al client l’assessorem des del primer moment, li acompanyem en cada etapa del procés (entrega, assegurança, custodi, etc.). Quan penjaré els guants per donar-los a l’Àlvaro? L’Àlvaro ja els té… als seus 16 anys ja era el “diamanter” més jove de tota Europa; hem fet operacions a Suïssa, Anvers, Itàlia, Emirats Àrabs Units, i els nostres despatxos els tenim aquí a Andorra, Roma i Anvers, essent aquest últim el principal, on hi era l’antiga borsa del cafè i el diamant.
Com projecteu el vostre futur?
A.C.: Malgrat que hi ha incertesa en el panorama global, això no significa deixar de créixer. L’objectiu és consolidar-nos encara més i continuar invertint. Quan hi ha incertesa, molta gent pensa a aturar despeses i consums, però tot PIB d’un país ha d’estar acompanyat d’un bon consum, una bona inversió i tractar que el combustible que alimenta l’economia continuï impulsat per inversió i consum.
M.C.: La nostra fortalesa és la no dependència financera. Som autònoms a nivell econòmic i no depenem de ningú. Amb els nostres proveïdors operem sempre al comptat, al 100%; amb els nostres clients, també tenim aquesta tranquil·litat. Andorra és un país amb un marc legal atractiu per a l’inversor, i d’això es tracta aquest negoci: garantir l’inversor un custodi segur i dins d’Europa.