Cèlia Vendrell, medi ambient, mobilitat i urbanisme
La conselleria de Medi Ambient, Mobilitat i Urbanisme, del comú d’Escaldes-Engordany està apostant, de manera molt decidida, perquè la seva parròquia sigui més verda i més social que mai. Accions tan importants com ara el projecte Caldes, que pretén reactivar la part alta d’Escaldes; la campanya de l’aigua, que vol mantenir una bona qualitat de l’aigua que aboquem al riu; les casetes per a la recollida de la brossa; l’eliminació dels plàstics i productes fitosanitaris en parcs i jardins o el bus comunal a la demanda; són alguns dels exemples que estan transformant la parròquia escaldenca, així com altres projectes que ens enumera la consellera d’aquest departament, Cèlia Vendrell.
Imagino que la gestió està sent molt complicada en aquest mandat a causa de la Covid, com ha afectat això al vostre departament?
Ens ha retardat projectes com ara la instal·lació d’un separador d’hidrocarburs al magatzem del comú, que posarem en marxa gràcies a un suplement de crèdit que hem demanat per valor de 38.000 euros. Fa 20 anys que es va fer el magatzem, però no hi havia aquesta eina, totalment necessària, ja que, totes les aigües de netejar els carrers s’abocaven al riu. Ja ho vaig posar en coneixement dels anteriors gestors comunals, i em vaig posar a la seva disposició, però no es va fer res. Ara ja ho tenim fet, però aquest és un dels projectes que ens va retardar la pandèmia. Una altra acció que ens va retardar la pandèmia ha estat la campanya de l’aigua, amb tots els animalons dibuixats als embornals, perquè la gent sigui conscient que tot el que llencin anirà a parar al riu i del riu al mar. Doncs això ens ho va retardar la pandèmia també. I també ens va retardar altres coses, com ara arreglar alguns camins i altres accions que no han estat possibles, a causa de la pandèmia. Malgrat tot, estem recuperant el temps perdut i estem concretant projectes de medi ambient que estaven endarrerits. Per exemple, ja hem instal·lat una caseta de fusta, davant del Crèdit, que permetrà ordenar la brossa, evitant que quedi fora dels contenidors, ja que ens arriben 5 casetes, de les 11 que necessitem. Les altres 6, es farà el concurs enguany. Així que, oferirem totes les facilitats per endreçar la brossa i espero que tothom les faci servir de manera adient i no la deixi fora de les casetes.
Per què s’ha posat en marxa el projecte Caldes?
Sens dubte, aquest és el nostre projecte estrella, juntament amb el bus comunal a la demanda. El projecte Caldes pretén revitalitzat zones d’Escaldes que estan força deprimides, com ara tota la zona del Roc del Metge o de l’Espai Caldes, que són les zones on neix l’aigua termal i és on hem de centrar els nostres esforços. És per això que vam fer un concurs, amb tres temàtiques, on hi havia l’aigua, la cultura i la història, i el comerç. Ja tenim els guanyadors dels premis de les tres categories i ara començarem a treballar amb els guanyadors. Són projectes que es començaran a executar de forma paral·lela, però tots tindran com a objectiu en comú, canviar el territori. Això significa, que havíem d’apostar per un projecte que pogués assolir aquest objectiu i, sens dubte, el projecte guanyador de Balmaseda compta amb tots els elements per a poder-lo canviar. Ens proposa diferents actuacions, a diferents indrets de la parròquia, com ara la Placeta del Madriu, a la plaça i a l’edifici de l’Espai Caldes o al Passeig del Riu. En definitiva, una proposta potent que ens farà canviar el territori. És el tipus de proposta que esperàvem i desitjàvem.
Què suposarà per als escaldencs aquest projecte, quan estigui enllestit?
Suposarà un canvi important, que hi hagi un altre atractiu a Andorra, no només a Escaldes, ja que també es podran aprofitar els turistes o la resta de ciutadans que ens vinguin a visitar. Tenim un gran atractiu com ara Caldea, però després tindrem un altre atractiu més, que també estarà lligat a l’aigua termal, i en una zona geogràfica diferent. Això servirà per potenciar la zona del Roc del Metge o el Passeig del Riu, i evitarem que tot es concentri només a Caldea.
Ara que ja tenim els guanyadors d’aquest projecte, quan es començarà a executar i quins són els terminis previstos?
És un projecte molt ambiciós i s’executarà per fases. En aquests moments estem redimensionant l’actuació, amb el personal del comú. Per exemple, el projecte que afecta la placeta del Madriu, resulta que requereix unes dimensions més grans, i ara estem estudiant la possibilitat d’ampliar la placeta. També ens trobem amb un element nou, que en el concurs no hi era, com ara el tema de la plaça Santa Anna, ja que hem adquirit recentment un terreny, que pertanyia a l’antic hotel Pla, i forma part del territori on haurem d’actuar amb aquest projecte. Per tant, s’haurà d’estudiar el seu encaix.
Com ha comentat abans, paral·lelament al projecte Caldes, també s’ha encetat la campanya de l’aigua. A qui se li va acudir una campanya tan original com la que heu posat en marxa des de Medi Ambient?
La idea va ser meva però, si haig de ser honesta, també del meu fill. És una campanya que vam veure, no recordo bé si, a Niça o Cannes, ja fa un temps i ens va agradar molt. També hi havia un lema que deia ‘Ici commence la mer’ i també em va agradar. Però és clar, nosaltres estem lluny i a la muntanya, no estem vora mar. Així que, després d’un any de pandèmia i de madurar el lema, em vaig dir: és clar que sí, aquí comença el mar! El mar no comença a un metre de la platja, el mar comença a dalt de tot de la muntanya i tota l’aigua que hi cau va a parar al mar.
Quina valoració féu de l’impacte que la dita campanya ha tingut en la població escaldenca?
Hem tingut retorns de gent que han comentat que els agrada la campanya, perquè és una acció que es queda. No és el Dia Mundial de l’Aigua i prou, que després ningú no se’n recorda, és quelcom que es queda en la gent. De fet, encara estem pintant animalots, ja que tenim una parròquia molt extensa i encara no hem acabat.
Sou optimistes quant al resultat final, penseu que els ciutadans seran conscients, més enllà del que durarà la campanya?
En realitat, aquesta campanya no s’acaba amb les pintures, malgrat que més endavant valorarem, si les refem o no, però el que vull és que la gent sigui conscient, que interpel·li. Recordo que, quan vam pintar els animalons, molta gent no sabia que era això, llavors estava molt clar que necessitàvem un lema, ara ja saben a què ens referim. A més a més, seria interessant que totes les parròquies fessin igual, perquè Andorra sencera és el país de l’aigua i, per tant, hem de tenir cura d’un dels nostres valors més preuats.
Quina és l’estratègia amb la qual es mou el seu departament per conscienciar els ciutadans de la necessitat de tenir cura del nostre entorn i, sobretot, per millorar el nostre medi ambient?
Una de les actuacions que vaig demanar com a prioritàries, quan va començar el nostre mandat, va ser la de treure tota la moqueta que tenim als nostres carrers. Aquesta herba artificial és plàstic i, per tant, és un derivat del petroli. I considero que, tots plegats, estem fent un ús abusiu d’aquest material, que ens està portant a situacions molt complicades. És veritat que, prescindir del tot del petroli, és gairebé impossible, però sí que hem d’intentar canviar. Hauríem d’intentar consumir el mínim possible de plàstic, jo m’esforço cada dia per fer-ho. També l’aplico al comú i, en aquest sentit, ja estem traient tota la moqueta de plàstic i ara podem gaudir d’herba verda natural, a tots els parcs i jardins de la parròquia.
Una altra actuació que hem intensificat en aquest mandat ha estat eliminar tots els productes fitosanitaris dels nostres parcs i jardins, una acció que va començar el Didier Aleix durant el passat mandat. Ara no s’utilitza res per a controlar les males herbes, ja que aquestes formen part del nostre entorn. En aquests moments, els nostres parcs ja no tenen gespa, ara tenim prats i tenim herba de prat de muntanya, estem recuperant el que hi havia abans, amb les flors i els insectes pol·linitzadors que recuperaran la flora autòctona.
I per prioritats, quines són les accions més urgents que hauria d’afrontar la seva conselleria en matèria de Medi Ambient?
Sens dubte, l’acció més urgent és endreçar la brossa que hi ha als carrers. Concretament, s’hauria d’actuar en els carrers adjacents a Carlemany, ja que, a causa d’haver-se convertit en només per a vianants, els camions de recollida de la brossa no poden passar, i els veïns de l’Avinguda Carlemany tenen uns espais per deixar la brossa, al terra i delimitats amb tanques de circulació, on poden llançar les escombraries, i això queda molt lleig.
En aquest sentit, tenim una noia que fa de bander urbà i que cada dia fa un recorregut per supervisar que, tant els comerços com la resta de ciutadans, no llencen res abans de les 8 del vespre i amb els seus contenidors corresponents. Tanmateix, saben que, a partir de les 9 de matí, han d’entrar els contenidors als seus establiments, no els poden deixar fora tot el dia, però n’hi ha que els deixen i és una batalla constant per intentar corregir-ho. Malauradament, al final el que funciona és la sanció, però és una llàstima haver d’arribar a aquest extrem per poder tenir una parròquia endreçada. La gent no és conscient de la despesa que això genera, ja que tenim camions que passen diàriament a recollir la brossa, quan a altres països d’Europa no és el més habitual. També tenim dos departaments del servei comunal, que passen cada dia a recuperar la brossa i això és insostenible, si no pujem el foc i lloc, així que espero que reflexionin.
També estem treballant en un altre projecte per modificar la recollida dels estris domèstics, que la pandèmia també ens ha retardat. Ara han de trucar al comú perquè els passem a recollir però, malgrat tot, n’hi ha gent que els llença quan vol, no sé si desconeixen que han de trucar al comú, però hem de posar una solució a aquest problema. Així que, a partir de la tardor, hi haurà un nou sistema de recollida per evitar aquestes situacions, ja que informarem a tothom dels dies concrets de recollida perquè la gent no els tregui diàriament.
També volem actuar sobre la qualitat de l’aire, reduint la quantitat de vehicles que circulen per la ciutat, un objectiu que portàvem al nostre programa i que ja hem aprovat al darrer consell de comú, mitjançant la posada en marxa del bus comunal a la demanda i adaptat a les necessitats dels ciutadans. El mecanisme és molt senzill, ja que, a través d’una l’aplicació o de la central de reserves, pots demanar el transport a la teva adreça i a l’hora que et convingui, sempre que no estigui realitzant altres serveis. Si no està disponible en aquell moment, et proposarà altres horaris adaptats a les teves necessitats.
Hi ha molta gent que es queixa que, a nivell de país, no n’hi ha suficients contenidors per a poder fer una recollida selectiva de la brossa, és el vostre cas, teniu ben coberta aquesta necessitat?
La parròquia d’Escaldes, a nivell de recollida selectiva, és la que té millors índexs de reciclatge. La veritat és que hem apostat molt perquè els establiments utilitzin els contenidors adients per a cada tipus de desfets, blau, verd i groc però, a més a més, també tenen els d’oli vegetal, que se’n cuida govern. Així que queda palesa la nostra aposta decidida per assolir uns nivells òptims de reciclatge.
Escaldes-Engordany gaudeix d’una bona xarxa d’infraestructures verdes o s’hauria de millorar en aquest sentit?
Ja fa temps que hem apostat pels camins i els estem arreglant tots. De fet, de cara a l’estiu es reforça la brigada de camins amb sis persones més. Hem fet una actuació molt important, entre Fontverd i el Solà de Ramio, on hem deixat una amplada molt important, malgrat que travessa tarteres i altres dificultats, però ha quedat tan bé que sembla una autèntica via romana i, a més a més, facilita l’accés al camí. Tenim un altre que arriba fins a la Tossa de Braibal, que també hem arreglat molt bé; uns altres a Can Diumenge o a la Plana, que ara s’està arranjant el Rec que passa per la Plana, perquè sigui transitable per les persones, així com altres projectes. També seria interessant recuperar el Rec d’Engordany, ja que un tram és nostre, però s’hauria de fer un projecte important, a causa del seu deteriorament, així que serà una de les accions a realitzar el 2022.
Quin és el vostre parer sobre la possibilitat d’apujar el preu dels pàrquings comunals?
Ara per ara no soc partidària d’apujar el preu però, quan tinguem el bus comunal en marxa, així com altres tipus de mobilitat, com podria ser el patinet elèctric, la bicicleta elèctrica o convencional; així com altres tipus de mobilitat que preveu el nou codi de circulació, i la nostra parròquia també disposi de carrils exclusius per a aquests tipus de vehicles, llavors sí que estaré a favor d’apujar els preus.
Contempla la possibilitat de fer el salt a la política nacional?
Contemplo aquesta i altres possibilitats, però torno a repetir que ara estic molt centrada en la política comunal. Sí que és cert que, en altres moments, m’havia plantejat el salt, però ara em toca fer el que estic fent. La política nacional és molt diferent i, si estàs al Consell General, que és on es fan les lleis, tu marques les regles del joc i això és important. Però també en l’àmbit comunal ho estem fent i és molt interessant observar com es poden canviar les coses. El que abans no era verd, ara ho és; el que no era tan social, ara sí que ho és; ja que hem creat un departament de social, que abans no existia. Hem fet unes ordinacions per ajudar la gent, que a causa de la Covid s’ha accelerat, però són ajudes reals. Volem que els nens que tinguin dificultats a l’escola, pugui fer classes de reforç, i ajudem els pares a pagar-les. També ajudem a pagar la guarderia del nen, i no és la guarderia comunal. En definitiva, no donem diners, però ajudem al fet que la gent pugui pagar algunes despeses en aquest sentit. Perquè, si parlem d’igualtat, això és igualtat, ja que ajudem els nens a desenvolupar-se, malgrat que les seves famílies no tinguin el poder econòmic per poder-ho fer. Tots sabem que, perquè una persona pugui ser independent, ha de tenir una bona educació i això és el que volem des del comú. Així que, estem fent molts canvis que, no sé si la gent n’és conscient però, si vas pel carrer, pots observar com creix l’herba als peus dels arbres, i això és apostar per la natura. Tot plegat són petites coses que fan que nosaltres canviem, ja que volem ser més verds i apostem per això, també amb accions tan importants com ara el projecte Caldes. D’altra banda, també hem creat la figura de l’educador de carrer, el nostre servei de joventut ha augmentat el nombre de joves que l’utilitzen, amb moltes activitats, com ara la pintura als murs. Crec que són els governs més progressistes els que poden fer aquests canvis, perquè s’atreveixen i no els importa el què diran.