Basar Valira, la referència dels joguines col·leccionables
Els Villasevil, pare i fill, estan al capdavant de l’emblemàtic Basar Valira, que Lluís Villasevil Bordas va fundar fa 54 anys. El que va començar com una petita botiga de trens, amb els anys s’ha convertit en quatre espais de prop de 1.400 metres quadrats, on s’hi poden trobar autèntiques meravelles. Joan Villasevil Rosich, Paquita Pozuelo i Joan Vilasevil Pozuelo, pares i fill han treballat molt dur per aconseguir l’èxit.
Quan va néixer el Basar Valira?
El meu pare, en Lluís Villasevil Bordas va obrir la botiga fa 54 anys. Ell era un gran aficionat als trens, pensa que era fill d’una família de ferroviaris… el seu pare era el cap de l’estació de Valls. Va arribar a Andorra i va decidir obrir una botiga de joguines on també venia trens, fins que va decidir muntar un establiment especialitzat exclusivament en trens.
Quantes botigues teniu avui?
Avui tenim un total de quatre botigues, totes a la mateixa zona d’Escaldes-Engordany. Cada establiment està especialitzat en un article, tenim la botiga de trens, la de Lego i derivats, la de “hobbies” –cotxes i nines de col·lecció, i maquetes-, i la de joguines, que està a càrrec de la meva dona i mare del Joan, la Paquita Pozuelo, que sense ella no seríem el que som avui.
La botiga de trens és única en el seu gènere a Andorra…
Doncs sí… Però la clientela dels trens s’ha envellit. Avui en dia els nens i els joves es dediquen a jugar per Internet, estan dominats per la Play Station! Amb tot, tenim clients joves, autèntics “forofos”, però en general, els clients tenen una edat. Aquest tipus de botigues neixen i moren amb l’amo! S’ha de tenir molta afició per tirar endavant un negoci d’aquest tipus, s’ha de portar a la sang.
“A Basar Valira el client hi troba una gran varietat i l’assessorament professional especialitzat”
I aquest és el cas…
Sí, la veritat és que tots dos ho portem a la sang, i segur que farem que els menuts que venen al darrere també s’aficionin als trens!
D’on ve principalment la vostra clientela?
Majoritàriament els clients venen d’Espanya i de França, tot i que també en tenim que procedeixen d’altres països europeus.
Què troben a les vostres botigues que no tenen al seu país?
La varietat i l’assessorament professional especialitzat. Coneixem el nostre article a la perfecció, sempre hem venut tota mena de trens i tot els complements que hi ha al seu voltant, les vies, els llums, les casetes, els arbres…
D’on procedeixen els articles que teniu a la botiga?
Els trens i tots els accessoris ens arriben principalment d’Alemanya, que sempre ha estat el país pioner en aquests articles.
També veneu per Internet?
Sí, però no tot el que voldríem. Des d’Andorra no és fàcil vendre per la xarxa, qualsevol país d’Àfrica ho té més senzill! Sense menysprear dit continent, és clar.
Hi ha afició als trens a Andorra?
El país és petit, però tot i això hi ha uns quants aficionats als trens. Aquí les grans aficions són l’esquí, les motos i els cotxes…
“El secret del futur del comerç d’Andorra és l’especialització i el servei de qualitat”
Potser el dia en què arribi el tren s’animen!
Ves a saber…! Per què no? Fa anys hi havia un projecte que feia arribar el tren a l’Hospitalet, i ara sembla que es rellança…
Els vostres clients són majoritàriament homes?
En general, sí, tot i que hi ha algunes dones que hi són molt aficionades.
Aquesta botiga va ser la primera, com vau decidir obrir la resta?
Vam anar obrint les botigues a mesura que ens feia falta espai, anàvem creixent i necessitàvem més metres. Llavors cadascuna es va anar especialitzant en un article concret. A la botiga dels cotxes de col·lecció tenim una gran varietat, és un món que té molts aficionats a Andorra; a la de Lego, oferim tot el que es relaciona amb aquest tipus d’article i finalment, a la de joguines, proposem sempre les primeres marques i novetats. D’altra banda també tenim maquetes de cotxes, avions i tancs, així com diversos models de drons i cotxes amb ràdio control, sempre tot elèctric.
Abans parlava de les consoles i jocs d’ordinador, no us heu plantejat vendre’n?
Això no ho toquem ni ho pensem tocar, no és el nostre sector.
Com veieu el futur del sector?
El sector comercial a Andorra ha estat 10 anys a la baixa, i ara estem estabilitzats. Andorra ha canviat molt, el comerç no ho té gens fàcil, ens hem d’acostumar a viure amb el que hi ha… Crec que el secret del futur és l’especialització i el servei de qualitat.