Robert Guirao: “AOPA Andorra estarà sempre receptiva a totes les demandes de cooperació”
El passat 26 d’agost, es va anunciar oficialment la creació de l’AOPA Andorra, concebuda com a una associació sense ànim de lucre que busca, entre altres propòsits, promoure, preservar i representar els interessos dels seus membres en l’aviació general, de propietaris d’aeronaus i d’aficionats de l’aviació. Robert Guirao és el president de l’AOPA Andorra, i va abordar alguns dels temes i discussions que giren al voltant d’aquesta organització de recent creació.
Fotos: AOPA Andorra
Quin és el propòsit de crear una associació de pilots al Principat?
Doncs és molt simple. Primer de tot, volem reunir totes les persones que som apassionades pel món de l’aviació i fomentar-la. Volem fer pinya dins una associació, per tots els pilots actuals i futurs. L’objecte principal de l’associació AOPA Andorra (en llengua anglesa, Aircraft Owner and Pilot Association) és, tal com diuen els nostres estatuts, “promoure, preservar i representar els interessos dels membres de l’aviació general”. L’aviació general és tot allò que no s’inclou dins de l’aviació comercial.
Volem organitzar trobades relacionades amb l’aeronàutica, aportar els nostres punts de vista sobre projectes o legislació, promoure la seguretat i eficiència en el vol, a través de formacions, desenvolupar les comunicacions en l’espai aeri andorrà, i tota mena d’activitats, com ara accions benèfiques lligades a l’aviació i en l’interès comú. De fet, vam posar a disposició les nostres aeronaus per a transportar medicaments, en cas de ser necessari, davant d’una possible onada de la Covid-19.
Com va ser el procés de constitució d’aquesta associació, considerant que esteu afiliats a la IAOPA?
La veritat no va ser un procés molt ràpid, tenint en compte que les primeres converses amb l’IAOPA les vaig tenir el 2013. La IAOPA és el consell internacional de totes les AOPA nacionals que existeixen arreu del món. Després de 7 anys de diàleg, hem aconseguit ser el 82è país en integrar la IAOPA. Ara som més de 470.000 pilots d’aeronaus distribuïts entre totes les AOPA.
Quant costa ser part de l’associació? Quin és el procés?
Actualment la quota és gratuïta per a tota persona apassionada a l’aviació, i és oberta a pilots i propietaris de tot tipus d’aeronaus, com també pilots de drons o aerostàtics, incloent-hi tots els alumnes pilots, aficionats de l’aviació i usuaris de simuladors de vol. Passats uns primers mesos de promoció, es comunicaran les quotes, que seran accessibles a tothom. Els interessats han d’enviar un correu electrònic a aopa@andorra.ad o fer la inscripció directament a través de www.aopa-andorra.com.
Quina ha estat la participació o receptivitat del Govern d’Andorra envers la creació d’aquesta associació?
De moment, no hem tingut converses oficials amb cap estament del Govern d’Andorra, simplement puc afirmar que el registre de l’associació es va fer dins una total normalitat. Personalment, vull agrair a la responsable del Registre d’Associacions del Ministeri d’Interior, en haver treballat valentament i autoritzar el nostre marc legal, per poder existir en plena pandèmia. En ser una associació sense ànim de lucre, no calia una participació directa per part del Govern d’Andorra. AOPA Andorra estarà sempre receptiva a totes les demandes de cooperació o peticions consultives per part de l’administració andorrana, referent a qualsevol requeriment que estigui relacionat amb el món de l’aeronàutica.
Opereu les vostres aeronaus a l’Aeroport d’Andorra-La Seu. Teniu relació amb autoritats de la província veïna?
A França existeix AOPA France i a Espanya existeix AOPA España, que són amb qui hem de tenir –i tenim relació–. Tot i que la majoria de nosaltres operem amb avions a l’aeroport Andorra-La Seu, no només volem o aterrem en espai aeri francès, espanyol o andorrà; les nostres llicències ens permeten viatjar a tot arreu. Cada cop que volem contactar amb les aviacions civils, ens comuniquem entre totes les nostres AOPA; cada AOPA nacional és sobirana en el seu territori. Amb això vull dir que, si mai hem de contactar les autoritats de l’aviació civil espanyola, ho farem a través d’AOPA España.
Segons sembla, finalment, l’Aeroport d’Andorra-La Seu està encaminat a convertir-se en un aeroport comercial, com veieu el futur d’aquestes instal·lacions?
Les instal·lacions de l’Aeroport d’Andorra-La Seu són magnífiques; molts de nosaltres hem après a volar aquí. Un aeroport que pugui operar vols comercials, és simplement un aeroport que, durant unes franges d’horari, tenen restriccions per un cert tipus de vols, poc abans i poc després del vol comercial. És a dir, que no ens afecta negativament, al contrari, és bo que hi hagi un flux continu d’aeronaus en un aeroport, ja que dona vida a les instal·lacions. Pensem que Andorra ha d’aprofitar molt aquest aeroport; els pilots d’Andorra estem allà presents i, si el país vol ser-hi, ho pot fer a través de nosaltres. Pensem que al país no hi ha molts “usos i costums d’aeronàutica” i farem tot el necessari per crear-los.
Quins considereu que són els principals reptes d’Andorra pel que fa a l’aviació?
L’aviació a Andorra és encara molt desconeguda. Darrerament, es va legislar sobre l’operació de drons i vols d’aeronaus no tripulades, però encara queden coses que cal afinar. Tots tenim fills que volen ser pilots o hostes de vol, i penso que els hem de permetre començar a formar-se a prop de casa i des de ben petits. El transport medicalitzat amb helicòpters esta donant molt bon resultat i també en rescats o altres operacions de seguretat nacional. Poder controlar la seguretat d’un país, des de l’aire, és un gran pas pel benestar de les persones; potser cal una unitat aèria de la policia andorrana. El repte més gran pels andorrans és tenir la seva pròpia Aviació Civil Andorrana, que pugui emetre llicències de vol i tots tipus de documents aeronàutics amb reconeixement mundial, i que podem algun dia operar avions immatriculats a Andorra amb el codi C3.
En línies generals, quin serà el full de ruta que l’AOPA Andorra farà servir durant aquest primer any d’existència?
La paraula “ruta” s’utilitza molt en aviació comercial. Nosaltres, a AOPA Andorra, som més d’aviació general, i intentarem agafar el millor “rumb” perquè el futur de l’aviació d’Andorra sigui per a tots i en benefici de tots, vetllant sempre per a aportar una nova fita “sostenible” a la història de l’aviació i l’aeronàutica andorrana.