WhatsApp versus Telegram
T’has preguntat per què Telegram està causant furor en les últimes setmanes? La resposta és molt senzilla, WhatsApp va anunciar recentment la modificació en les condicions d’ús, la qual cosa suposa que els usuaris d’aquesta xarxa social, en acceptar les noves polítiques de privacitat, permetran a l’empresa compartir la seva informació amb Facebook. Cal ressaltar, que aquesta decisió no afecta els ciutadans de la Comunitat Europea, ni al Regne Unit, però sí a gran part del món.
La fugida de milions d’usuaris de WhatsApp a Telegram, durant les últimes setmanes, no és innocent. La xarxa social rival se’n fot de la seva competència i acumula més de 25 milions de descàrregues a tot el món, després de l’anunci realitzat per WhatsApp, en la segona setmana de gener. Actualment, aquesta xarxa social compta amb més de 500 milions d’usuaris actius i aspira arribar als 700 milions d’usuaris a fins de gener.
D’aquests 25 milions de noves altes a Telegram, el 38% pertany a Àsia, el 27% a Europa, el 21% a Amèrica Llatina i el 8% a Orient Mitjà i al nord d’Àfrica. Segons dades difoses, recentment, als Estats Units, Telegram va passar de tenir 272 mil usuaris a 671 mil, al començament del mes de gener. Mentre que les descàrregues de WhatsApp es van reduir en igual període. Però, més enllà de les estadístiques, els especialistes assenyalen que aquest èxode d’usuaris no representa una pèrdua molt significativa per a una gegantesca xarxa social com ara WhatsApp.
Perquè quedi clar, el canvi que planteja WhatsApp està relacionat amb compartir la informació personal de l’usuari amb Facebook, així com altres serveis que controla Mark Zuckerberg. En acceptar els nous termes i condicions, l’usuari permetrà que l’aplicació tingui un accés gairebé total a les seves activitats: missatges de text, contactes, compres i interaccions amb tercers, informació sobre el dispositiu mòbil (càrrega de bateria, proveïdor de serveis d’internet, potència del senyal, model d’aparell, sistema operatiu) i adreça IP, entre altres. La recopilació té com a finalitat operar i proporcionar els seus serveis, com el suport tècnic, completar compres o transaccions, millorar, corregir i personalitzar els serveis, així com connectar-los amb els productes de les empreses de Facebook. Segons apunta la companyia, la informació s’utilitzarà per a entendre com s’usen els serveis els usuaris, també per a avaluar-los i millorar-los, realitzant investigacions, així com per a desenvolupar nous serveis i funcions o dur a terme activitats per a resoldre problemes de l’aplicació. No obstant això, el contingut dels missatges romandrà encriptat. “No podem veure els seus missatges privats ni escoltar les seves converses, tampoc ho pot fer Facebook” sosté el portaveu de l’empresa.
Els que no acceptin els nous termes d’ús abans del 15 de maig, no podran continuar utilitzant WhatsApp. Si bé, en un primer moment, l’empresa va establir com a data límit el 8 de febrer, després de les repercussions que va generar aquest avís, va decidir posposar l’acceptació de les noves condicions d’ús, fins al mes de maig, per a “aclarir” la confusió generada entre els usuaris. Quant als usuaris de la Unió Europea i el Regne Unit, també hauran d’acceptar els nous termes d’ús, però no s’aplicaran canvis en els seus comptes, va explicar el portaveu de la companyia. Facebook diu que no usa la informació de WhatsApp per a aquesta mena de propòsits a Europa, a causa de les negociacions que té actualment amb els organismes europeus de protecció de dades.
La veritat és que d’aquesta confusió altres grans empreses com Telegram i Signal van prendre avantatges. Ara resta que WhatssApp continuï explicant i exposant més informació sobre la nova política de privacitat perquè els seus vells usuaris tornin a confiar en la companyia.